10 vragen aan Joost Veeken

Algemeen
Joost Veeken.
Joost Veeken. (Foto: aangeleverd)

Antwoord op de vraag van Marco Blom: Ik ben erg benieuwd wat Joost zijn toekomstplannen/-wensen zijn met betrekking tot de bijen in Dijk en Waard.

Mijn focus ligt op het zorgen dat mijn volken sterk en gezond zijn, vrij van ziekte en met weinig Varroa mijten. Deze mijten kunnen de bijenvolken dusdanig verzwakken dat ze afsterven. En minder mijten in mijn volken kan ook bijdragen aan minder mijten in de volken van andere imkers in de gemeente Dijk en Waard. Mijn wens is dat iedereen in de gemeente Dijk en Waard geen gif meer gebruikt in de tuin en deze juist volzet met planten die bevorderlijk zijn voor alle insecten.

Wie ben je? 

Ik ben Joost Veeken, 28 jaar en ik woon samen met mijn ouders in het oude huis van Jan de Goede (wat nu natuurlijk helemaal verbouwd is). Ik ben afgestudeerd als docent biologie voor het voortgezet onderwijs. Na mijn studie heb ik bewust gekozen geen fulltime docent te worden maar imker te worden, om zo meer over de natuur te weten te komen. Uiteindelijk heb ik samen met de bijen mijn eigen bedrijf opgezet, Bee Department. 

Inmiddels zorg ik al een paar jaar voor tien bijenvolken en merk ik dat ieder jaar weer anders verloopt, waardoor ik steeds weer uitgedaagd word te leren en me aan te passen, om zo goed mogelijk de bijen te verzorgen.

Van wie ben jij d’r ien? 

Ik ben d’r ien van de Benedenweg 314, een plek met heel veel mogelijkheden.

Wat heb je met de gemeente Dijk en Waard?

Een leuk initiatief van de gemeente waar ik aan mee werk is ‘Sint Pancras in ’t Groen’. Dit is een ontwikkeling van een educatief aanbod over biodiversiteit, gekoppeld aan de cultuurhistorische tuindersgeschiedenis van Sint Pancras.

Wat is de mooiste plek van Dijk en Waard?

Voor mij is dat het natuurgebiedje aan het einde van het Kossenland. Ik laat hier nu vaak onze hond uit en tijdens mijn biologie opleiding kwam ik hier vaak om te oefenen met vogel en plant determinatie. Er groeien hele leuke soorten, in het voorjaar bijvoorbeeld de Dotterbloem en in de zomer een hele mooie Orchidee soort.

Welke herinnering aan dit dorp is je dierbaar?

De herinnering aan hoe we hier hebben geleefd, op een open en rustige plek. Waar ruimte was voor iedereen, met 9 personen en meerdere bedrijven, waaronder Bee Department.

Wat is jouw advies aan de burgemeester?

Ik zou het advies willen geven om het groen in Dijk en Waard wat kleur te geven in de vorm van bij-en vlinder- vriendelijke bloemen. Daar genieten de mensen van, de insecten en de kleine dieren.

Wat is het beste advies dat je zelf ooit kreeg?

Dat je altijd achter je dromen en je eigen geluk aan moet gaan en dan volgt de rest vanzelf.

Wat zouden mensen echt van jou moeten weten? 

Observeren is een sterke kant van mij.  Ik kijk naar wat mijn bijen nodig hebben, soms hebben ze vrij weinig nodig en soms wat extra hulp. Ik laat de bijen sinds twee jaar inwinteren op een groot deel van hun eigen honing en daardoor komen al mijn volken goed de winter weer uit in het voorjaar.

Wie is jouw opvolger in deze rubriek?

Ik nomineer mijn broer en mede oprichter van de Popschool Your Song, Tim Bakker. De Popschool bestaat nu al 10 jaar in Sint Pancras. Ik ben benieuwd hoe de Popschool na de fusie van Dijk en Waard zijn rol gaat vinden binnen de gemeente.

Afbeelding