Klimaatburgemeesters Petra en Iris willen anderen inspireren duurzamer te leven

Algemeen
Iris (l) en Petra willen vanuit hun rol als klimaatburgemeester Dijk en Waarders inspireren duurzamer te leven.
Iris (l) en Petra willen vanuit hun rol als klimaatburgemeester Dijk en Waarders inspireren duurzamer te leven. (Foto: AG Heeremans Photography)

DIJK EN WAARD – Hoe groot is jouw ecologische voetafdruk? Ben je je er bewust van wat het voor de aarde betekent als je voor elke boodschap de auto pakt, die vliegvakantie boekt, wekelijks nieuwe kleding bestelt en elke dag een stuk vlees verorbert? Petra van Kleef en Iris van Asselt zijn ook dit jaar de klimaatburgemeesters van de gemeente Dijk en Waard. In die rol willen ze een voorbeeld zijn voor anderen om een duurzamer leven te leiden. Daarvoor moeten er wel knoppen worden omgezet, want als we met zijn allen op dezelfde voet doorgaan dan vernietigen we onze aarde en onze toekomst. “Onze hele maatschappij is gericht op gemak en status. Maar gemak en status maken je niet per se gelukkig.”

Gemiddeld verbruiken we 3,6 aardbollen, maar we hebben er maar één

In Europa worden de zomers steeds warmer en droger, terwijl elders op de wereld ijskappen smelten en overmatige regenval voor overstromingen en aardverschuivingen zorgt. De opwarming van de aarde baart Petra en Iris zorgen. “Hier in het westen hebben we zoveel invloed op het klimaat, maar mensen zijn zich er vaak niet bewust van”, vertelt Iris. Met haar Studio Duurzaam Wonen laat ze zien hoe je duurzamere keuzes kunt maken in je woon- en leefsituatie. “In winkels waar de prijzen voor nieuwe spullen laag zijn, wordt de échte prijs elders betaald: in het productieproces, bij het vervoer maar ook bij het verbruik van grondstoffen. Daarbij lever je ook nog in op de kwaliteit, omdat het te ‘goedkoop’ geproduceerd is. Dus koop je weer wat nieuws. En zo hou je de cirkel in stand.”

Tweedehands

Sowieso is het kopen van spullen een van de meest vervuilende dingen die er zijn, benadrukt Petra. Op haar website Groene Helden Academie geeft ze praktische tips om je levensstijl te verduurzamen en over hoe je je hoeveelheid afval kunt terugbrengen. “Nieuwe dingen kopen we vrijwel nooit. Als we iets nodig hebben, dan proberen we het ergens tweedehands te vinden. Dat scheelt ook nog eens hoop geld. Geld is vaak een trigger voor veel mensen, dat zie je nu ook bij de hoge gasrekening. Nu zetten ze de verwarming wél een graadje lager. Er wordt vaak gedacht dat duurzaam leven duurder is, maar mijn ervaring is dat het goedkoper is. Zelf houd ik juist meer geld over nu ik niet meer shop om het shoppen maar alleen als ik écht iets nodig heb, maar ook omdat we geen auto meer hebben en niet groter gaan wonen. Eigenlijk vraagt vooral het verduurzamen van je woning een investering. Kun je dat niet, kijk dan op welke andere vlakken je wel kunt verduurzamen.”

‘Volg je hart’

Volgens Petra en Iris is de maatschappij waarin we leven ingesteld op status en gemakzucht. “Het leven is een rat race waarin het allemaal draait om groter, sneller en meer. Vaker en verder weg vliegen, een groter huis waar je nog meer spullen in kwijt kunt. Het werkt als een verslaving. De maatschappij schrijft ons voor dat we daaraan mee moeten doen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt de keuze maken om je eigen weg te zoeken.” Vier jaar geleden volgde Iris haar hart. Met haar gezin is ze per camperbusje naar Japan gereden. “Dat bracht ons terug tot de essentie: wat heb ik eigenlijk echt nodig? Waar word ik gelukkig van en hoe wil ik wonen? Minder spullen en minder keuzes geeft rust en ruimte in je leven. Nu wonen we in een dubbel tiny house (56 vierkante meter) in de duurzame wooncommunity LiberTerra nabij recreatiegebied Geestmerambacht en leven we circulair en zo veel mogelijk zelfvoorzienend.”

Verborgen impact

Uiteindelijk moeten we allemaal ons steentje bijdragen, weten de klimaatburgemeesters van Dijk en Waard. Een eerste stap daarin is dat je je bewust wordt van de impact die jouw leefgewoontes hebben op de aarde. Petra: “Een handige tool daarbij is de tool van de Verborgen Impact Top 10 die schrijfster Babette Porcelijn heeft opgesteld. Op mijnverborgenimpact.nl kun je zelf berekenen hoeveel aardbollen jouw levensstijl kost. Gemiddeld leven we in Nederland alsof we 3,6 aardes hebben, maar we hebben er maar één. Er staan ook tips bij hoe je je impact kunt verminderen. Ik zou zeggen: doe wat je kunt. Elke stap is er één; kijk waarmee je het grootste verschil kunt maken. Welk comfort kun je nu loslaten, zodat iedereen op deze aarde een comfortabel leven kan blijven leiden? Of probeer te compenseren op een ander vlak. Laat bijvoorbeeld vaker de auto staan – of doe ‘m helemaal weg. Minder met vlees en als je wel vlees eet, geniet er dan echt van en koop biologisch, dat is vaak smakelijker. Op deze manier waardeer je het ook meer.”

Festival

Het stemt Iris en Petra hoopvol dat er steeds meer aandacht komt voor duurzaamheid en meer mensen inzien dat ze hun levensstijl moeten aanpassen om de aarde voor de toekomst te behouden. “Nieuwe initiatieven tegen bijvoorbeeld voedselverspilling juichen we toe. Voedsel weggooien is weer erger dan een verpakking vermijden. In dit tweede jaar als klimaatburgemeesters willen we de samenwerking met de gemeente nog steviger neerzetten. Begin december gaan we met burgemeester Maarten Poorter op stap om te laten zien wat er allemaal al voor duurzame initiatieven zijn in de gemeente. In september hebben we infomarkt ‘Duurzaam Doen’ georganiseerd en dat smaakte naar meer. Voor 2023 zouden we bijvoorbeeld een duurzaamheidsfestival willen organiseren? Heb je ook het beste met de aarde voor en wil je meehelpen en meedenken? Meld je dan via onze websites.”

Nieuwsgierig naar wat jij kunt doen? Kijk op www.mijnverborgenimpact.nl, www.groeneheldenacademie.nl en www.studioduurzaamwonen.nl. Wil je eens binnenkijken bij een tiny house? Bij LiberTerra (Wagenweg 36 in Koedijk) is zaterdag 12 november van 10.00 tot 13.00 uur open huis.