Gemeente Dijk en Waard krijgt een nieuwe coalitie

Algemeen
Na nog geen jaar lijkt voor de coalitie van Dijk en Waard het doek te zijn gevallen.
Na nog geen jaar lijkt voor de coalitie van Dijk en Waard het doek te zijn gevallen. (Foto: Archief)

DIJK EN WAARD - DOP, LDW, SDW, GL, PvdA en CU gaan met elkaar onderzoeken of zij tot een nieuwe coalitie kunnen komen. Binnen de huidige coalitie, waar naast de drie lokale partijen (DOP, LDW en SDW) ook de VVD onderdeel van was, is de conclusie getrokken dat de VVD-fractie fundamenteel verschilt van inzicht op belangrijke onderwerpen. In de afgelopen elf maanden zijn deze verschillen steeds meer zichtbaar geworden.

Onvoldoende vertrouwen en inhoudelijke verschillen

De partijen DOP, LDW en SDW hebben op dit moment onvoldoende vertrouwen om de samenwerking met de VVD fractie de komende drie jaar stabiel te kunnen uitvoeren. Wij signaleren na een start vol vertrouwen een aantal onoverbrugbare problemen die een constructieve samenwerking in de weg staat.

Brede coalitie, dicht bij de inwoners en klaar voor de huidige opgaven

‘DOP, LDW en SDW vinden stabiliteit en een breed gedragen bestuur van de gemeente Dijk en Waard zeer belangrijk en hebben gekeken naar het formeren van een nieuwe coalitie’, aldus fractievoorzitters Kees Tesselaar (DOP), Lea van der Zee (LDW) en Joke van Ruitenbeek (SDW) in een gezamenlijk statement. ‘De partijen onderzoeken nu actief een coalitie samen met GL, PvdA en CU om hier invulling aan te geven. In de komende periode starten wij met het voeren van de eerste gesprekken.’

‘Afslag naar links’

De VVD-fractie is verbijsterd over het besluit van de lokale partijen en stelt teleurgesteld te zijn in de breuk en de ‘afslag naar links’. ‘Uiteraard verschillen we op bepaalde vlakken, maar daarover konden we gewoon in gesprek blijven gaan. Dat maakt de besluitvorming alleen maar beter.’ Onderwerpen waarover de meningen ver uiteenlopen zijn onder meer het parkeerbeleid, het asielbeleid en de voorgestelde verhoging van de onroerendezaakbelasting met 8,6 procent.