Kunstenares Marian is wel te porren voor een beetje avontuur.
Kunstenares Marian is wel te porren voor een beetje avontuur. (Foto: AG Heeremans Photography)

Marian de Wit verfraaide Caminopaadje met enorme muurschildering

Algemeen

HEERHUGOWAARD - De Noord is van zichzelf al een prachtig dorp, maar de afgelopen weken is het Noordend nóg verder verfraaid door kunstenares Marian de Wit. Zij maakte langs het Caminopaadje, achter de Heilige Hart-kerk, een enorme muurschildering. Het kleurrijke kunstwerk is zeven meter hoog en op zijn breedste punt dertien meter breed. “Ik hou wel van een uitdaging”, lacht Marian.

De verf is nog maar net droog. Het was een intensief project, maar het resultaat mag er zijn. “Ik werd benaderd door een groep dorpsbewoners die zich verenigd hebben in het gezelschap ‘Jong van geest op oude paden’”, vertelt Marian. “Elk jaar lopen zij een deel van de Camino, de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Ook zijn ze de initiatiefnemers van het Caminopaadje, het doorgangspaadje achter de kerk in De Noord dat ze de afgelopen jaren verfraaid hebben met Mariabeeldjes, bankjes waar je lekker op kunt zitten en tot rust kunt komen, in brons gegoten wandelschoenen en een kapelletje. Ze hadden mijn muurschildering van koeien aan de Amstel/Middenweg gezien en vroegen zich af of ik een schildering in de sfeer van de Camino kon maken.”

Sint Jacob

Marian is wel te porren voor een beetje avontuur en ging de uitdaging aan. “Ik wilde de symboliek van de Camino laten terugkomen, dus is de centrale figuur patroonheilige van de pelgrims, Sint Jacob. Ook de jacobsschelp, die langs de hele route als een soort wegwijzer fungeert, wilde ik laten terugkomen. In de verte zie je de kerk van Santiago de Compostela. Voor het ontwerp heb ik me laten inspireren door het etiket van de Vino Tinto Camino. Dat sprak me aan vanwege het glas-in-lood effect en de heldere kleuren; die wilde ik laten terugkomen in de muurschildering. Verder heb ik er allerlei grappige elementen in proberen te verstoppen, zoals de kippen en haan op ooghoogte van kinderen, zodat er ook voor hen iets leuks te zien is.”

Puzzel

Samen met 3D streetart-kunstenaar Maureen Kolhoff bracht Marian het ontwerp aan op de muur, wat nog een hele klus is als je alles in het juiste perspectief wilt weergeven. “Je moet het geheel in vlakken verdelen en dan overzetten op de muur. Dat is nog een hele puzzel, dat lukt niet in je eentje. Om de verf goed te laten pakken, moest er eerst een witte onderlaag worden aangebracht. Dat hebben de Noordenders zelf geregeld. Daarna kon ik aan de slag met acrylverf. Omdat ik de hoogte in moest, waren er ook steigers en stellingen nodig. Zeven meter red je niet met een keukentrap!” Bij een regenbui dook Marian haar compleet uitgeruste camperbusje in om te schuilen. “Dat klauteren op een stelling is behoorlijk intensief trouwens, zeker als je al bijna 71 bent. Ik voelde me soms net een paaldanseres!”, lacht Marian.


Marian schilderde op kleurrijke wijze Sint Jacob, de patroonheilige van de pelgrims. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Grootse plannen

De samenwerking met Maureen smaakte overigens naar meer, want de twee sparren regelmatig en hebben grootse plannen om Dijk en Waard vrolijker en kleurrijker te maken. Mede dankzij Maureen, die haar overhaalde om mee te doen, heeft Marian in augustus ook een prijs gewonnen met haar pelgrimschets op het Madonnari Festival in de Italiaanse stad Grazie. “Daar komen al bijna vijftig jaar achtereen zo’n 150 kunstenaars uit de hele wereld samen om binnen 24 uur de mooiste stoeptekening te maken met pastelkrijt. Mijn tekening kon de jury kennelijk dusdanig bekoren dat ik de derde prijs in de categorie Naïef heb gewonnen.”

Vervreemdend

Marians werk laat zich niet in een hokje stoppen. De basis is meestal realistisch, maar vervolgens voegt ze vervreemdende elementen toe, bijvoorbeeld door kleurgebruik. “Ik werk ook vaak in opdracht. In Spanje maakte in een groot aquarium en op een muur aan de Dorpsstraat in Broek op Langedijk vind je een nostalgische ansichtkaart van mijn hand. En dan zijn er die koeien natuurlijk. Daar krijg ik leuke reacties op. Ik sta open voor opdrachten. Het kan mij niet gek genoeg. Ik gooi mezelf graag voor de leeuwen”, besluit ze lachend.

Benieuwd geworden naar de muurschildering langs het Caminopaadje? Tijdens de Winterfair De Noord, komend weekend, verzorgt Gerrie Groot drie rondleidingen per dag langs de highlights van De Noord, om 12.00, 14.00 en 16.00 uur. Verzamelen in de Heilige Hartkerk bij de stand van de jongeren van Virgilius. Maar je kunt er natuurlijk elk moment een wandeling maken. 

Meer over Marian de Wit vind je op mariandewit.exto.nl

Afbeelding
Scooterrijder aangereden in Zuid-Scharwoude 112-nieuws 7 feb, 15:52
Afbeelding
Dit is wat Noord-Hollanders doen voor slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië Algemeen 7 feb, 15:43
Afbeelding
Reizigers geven station Heerhugowaard een dikke voldoende Algemeen 7 feb, 14:06
Afbeelding
Team De Reiger van Esdégé-Reigersdaal Nederlands kampioen biljarten Sport 7 feb, 10:39
Afbeelding
STAP-regeling aangescherpt: herstart 28 februari Algemeen 7 feb, 10:28
Afbeelding
Recordaantal partijen doet mee aan waterschapsverkiezingen Algemeen 7 feb, 09:16
Afbeelding
LSVV had een gelijkspel uit tegen Vitesse '22 verdiend Algemeen 7 feb, 08:22
Afbeelding
Energiecoaches geven bespaartips tijdens inloopspreekuren Algemeen 7 feb, 07:59
Afbeelding
Hoogwoudse Mirjam Kaijer wint Vrouw in de Media Award Algemeen 6 feb, 22:17
Afbeelding
Stuijt Infra GWW sleept punt uit de brand na late comeback Sport 6 feb, 16:29
Afbeelding
FC Marlène in beker onderuit in slotseconden Sport 6 feb, 12:34
Afbeelding
Groots genoten van concert Over de brug Algemeen 6 feb, 12:21
Afbeelding
Veel sportverenigingen hebben een AED, maar die is niet altijd bereikbaar Algemeen 6 feb, 10:44