Giancarlo Romita, een leven vol muziek

Algemeen
Het allerlaatste interview dat Ben Wansink maakt voor deze krant is een gesprek met Giancarlo Romita.
Het allerlaatste interview dat Ben Wansink maakt voor deze krant is een gesprek met Giancarlo Romita. (Foto: AGHeeremansPhotography)

BROEK OP LANGEDIJK - Het allerlaatste interview dat Ben Wansink maakt voor het Langedijker Nieuwsblad is een gesprek met Giancarlo Romita. De Italiaanse Dijk en Waarder die je wellicht kent als dirigent van Het Langedijker Koor, of van zijn bijdragen aan een van de muzikale projecten van onder andere Lief Langedijk. Maar hij is nog veel bekender dan dat! 

“Even zoeken naar de woning op de Sluiskade, maar met wat hulp van een buurvrouw, die ik uit bed bel, uiteindelijk toch gevonden! Gelukkig kan het interview in het Nederlands, mijn Italiaans is molto brutto, dus heel slecht.”

door Ben Wansink

Giancarlo Romita (18 juni 1956), de dirigent van het Langedijker Koor vertelt enthousiast over zijn muzikale avontuur, dat kriskras door Europa heen loopt en hem ook bracht bij zijn grote liefde Geralde. Het avontuur vangt op jonge leeftijd al aan. Natuurlijk moest de kleine Giancarlo van zijn ouders een opleiding afmaken, maar voor hij de opleiding tot elektromonteur succesvol afrondde, was Giancarlo al met een muziekbandje aan de gang. Als jongetje drumde hij op waspoederdozen om in 1972 als 15 jarige met het bandje op te kunnen treden. Hij had al een gitaar en een plastic orgeltje en bleek zeer muzikaal te zijn. Het bandje zocht echter een drummer en dus werd Giancarlo de drummer! Het bleek een succes en er volgden vele optredens, eerst in de omgeving van zijn geboorteplaats Modugo in de Italiaanse provincie Bari. Toen de band het aanbod kreeg om op te treden op een Italiaanse beurs in Toronto, Canada, aarzelde de groep niet. Giancarlo mocht onder voorwaarden mee, onder goede begeleiding. Hij logeerde bij een oom van de gitarist. Giancarlo verbleef er twee maanden en keek zijn ogen uit! Hij zagen kleurentelevisie, grote auto’s en een drukke stad. Maar hij moest terug, zelf zegt hij: “Anders hadden mijn ouders mij persoonlijk komen halen!” Hij maakte zijn opleiding af, maar wist dat hij muzikant wilde worden.

Reizen door Europa

Tijdens zijn eindexamen begon het rondreizen al door Europese landen. Hij noemt onder andere Scandinavië, Oostenrijk en Duitsland. Zo trad hij bijvoorbeeld in 1982 op in het casino van Monte Carlo, waar op 14 september prinses Grace (voormalig filmster Grace Kelly) als gevolg van een auto-ongeluk overleed. 

‘Zolang er muziek is, is er hoop!’

In Zwitserland bezoekt Geralde Bouwens een concert en valt voor die Italiaan met zijn mooie krullen. Zij is geboren en getogen in Broek op Langedijk en na een korte periode in Modugo gewoond te hebben, vertrekt het stel naar Langedijk, waar ze in 1983 trouwen en zij zijn nog steeds dol op elkaar. Twee kinderen, Daniel en Joelle, maken hun geluk compleet. In 2021 wordt kleinzoon Ciro geboren.

“Het was niet altijd even gemakkelijk om als muzikant je brood te verdienen. Ik heb in veel kroegen en theaters, maar regelmaat was er nooit. Ik vind dat muziek noodzakelijk is voor iedereen, zeker voor de jeugd. Een gezonde jeugd heeft immers de toekomst!” Giancarlo Romita is best trots op datgene wat hij in de loop der jaren gedaan heeft. Als drummer, zanger, liedjes- en tekstschrijver heeft hij veel mooie projecten kunnen doen, ook met artiesten die iedereen wel kent. Hij noemt namen als Roberto Jacketti, Wolter Kroes, Marco Borsato, Kinderen voor Kinderen en zeker de zeven jaar dat hij als drummer optrad in de band van Henk Westbroek. Hoogtepunt voor Giancarlo is echter nog altijd het lied ‘Ma dove sei’ waarvoor hij de songtekst schreef voor Andrea Bocelli met muziek van violist David Garrett en Franck van der Heijden. “Ik vind het fantastisch om te horen hoe één van de mooiste en bekendste stemmen ter wereld mijn nummer zingt!” Heel apart is dat de schoondochter van Giancarlo als kind danste op de muziek van een liedje gemaakt door haar schoonvader voor Kinderen voor Kinderen! Ook veel Italiaanse teksten van de bekende zangeres Petra Berger zijn geschreven door Giancarlo Romita. Kortom: in ons mooie Langedijk woont een muzikale duizendpoot die bovendien ook nog eens de dirigent is van drie koren. Naast een koor in Schoorl en Enkhuizen is Giancarlo sedert 2008 dirigent van het Langedijker Koor. Hij werd gevraagd om als proefperiode van drie maanden het voormalig Smartlappenkoor te leiden en sindsdien is het koor uitgegroeid tot het Langedijker Koor. De proefperiode was niet nodig, de dirigent is er nog steeds en met veel plezier! Als ras muzikant die op een professioneel niveau gewend is te werken, is het heel fijn dat enthousiaste Langedijkers onder zijn leiding kunnen zingen. Naast muziek zijn ook koken, biljarten en golfen bezigheden die Giancarlo Romita graag doet. Volgens zijn vrouw kookt de Italiaanse Langedijker geweldig! 

Italiaanse Langedijker

Giancarlo is inmiddels overigens veel meer een Langedijker met Italiaanse achtergrond. Hij voelt zich in ons dorp thuis en heeft zich nooit als ‘buitenlander’ gediscrimineerd gevoeld. Hij is nog niet van zijn ziekte af, maar de vooruitzichten zijn prima en het optimisme straalt uit zijn woorden en plannen. Of, zoals Giancarlo Romita zelf zegt: “Finchè c’è vita c’è musica, e finchè c’è musica c’è speranza!” Zolang er leven is, is er muziek en zolang er muziek is, is er hoop!