Piet Zut bedacht het bijzondere concert ‘Over de brug’

Algemeen
Piet Zut is blij dat het concert eindelijk door kan gaan.
Piet Zut is blij dat het concert eindelijk door kan gaan. (Foto: AG Heeremans Photography)

DIJK EN WAARD - Over bekende Dijk en Waarders gesproken! Piet Zut. Oud-bankdirecteur van de Rabobank oftewel de ‘boerenleenbank’ zoals het destijds heette, waar hij in 1967 met zijn 23 jaar de jongste Rabobankdirecteur ooit werd. Daarnaast is hij medeoprichter van ‘t Praethuys in Alkmaar, centrum voor leven met en na kanker, én was hij jarenlang betrokken bij diverse verenigingen en lokale stichtingen.

Maar daar gaat dit interview niet over! Piet wil namelijk graag aandacht vragen voor het concert Over de Brug, dat zondagmiddag 5 februari om 14.30 uur plaatsvindt in Cool kunst en cultuur. Hij is degene die zo’n drie jaar geleden het idee voor dit concert voorgelegd bij het bestuur van het Langedijker Koor, naar aanleiding van de gemeentelijke herindeling. “De fusie tussen Langedijk en Heerhugowaard zette mij aan het denken: zou het niet leuk zijn om de geboorte van de nieuwe gemeente Dijk en Waard door middel van een speciaal concert te vieren? Ik ben zelf geboren en getogen Heerhugowaarder, maar woon inmiddels ook alweer een leven lang in Langedijk. Een echte Dijk en Waarder, zou je wel kunnen zeggen. Ik ken ook nog veel mensen in Heerhugowaard, en heb er familie wonen. In Langedijk wonen mijn kinderen en kleinkinderen en heb ik het grootste aantal van mijn arbeidsjaren liggen.”

Sentiment

Het Langedijker Koor brengt Nederlandstalige nummers ten gehore die een bepaald sentiment oproepen, of toepasselijk zijn voor een plek in Dijk en Waard. “Het liedje ‘De Buurt’ van Willy Alberti past bijvoorbeeld heel goed bij de zwart-witfoto’s die ik heb van de plek waar ik ben geboren, vlakbij de Dionysiuskerk aan de Middenweg in Heerhugowaard en de - vooral bij mijn generatie bekende - dancing Heiligenberg.” Hij laat een aantal foto’s zien: “Hier had mijn opoe een snoepwinkeltje en op deze foto kun je zien wat een ruimte er toen nog was in die hoek, alles landerijen.” 


‘Dit is in het centrum tegenover de oude kerk op de Buurt’. - (Foto: privébezit)

Foto- en videobeelden

Bij elk liedje wordt zo een bijpassende film- of fotoclip vertoond, met beelden van vroeger en nu. “Daar heeft Aloys Koenen het verschrikkelijk druk mee”, stelt Piet waarderend. “Hij heeft al een aantal filmpjes gemaakt en die zijn allemaal even mooi. Samen zijn we een dag gaan varen om beeld op te nemen in het Duizend Eilandenrijk - uiteraard voor onder ons Langedijker volkslied, en voor het liedje ‘Rode Rozen’ zijn we op bezoek geweest bij leliekwekerij Bakker.” Piet kon mooi gebruik maken van zijn uitgebreide netwerk. Via via kwam hij aan heel wat mooie beelden bij de liedjes en was hij bij diverse bedrijven welkom. “Het laatste liedje, ik verraad dit alvast maar, is het prachtige nummer ‘You’ll Never Walk Alone’. In het originele plan speelden de toenmalige burgemeesters Blase en Leontien Kompier de hoofdrol, maar inmiddels is dat wat aangepast. Nieuwsgierig? Dan moet men maar komen kijken!” 

Subsidie

“Het toenmalige bestuur stond achter dit plan en er werd een commissie gevormd van mijn persoon als initiatiefnemer/voorzitter, met Ton Dölle, oud voorzitter Langedijker Koor, Willem Duinmeijer bestuurslid, Aloys Koenen, echtgenoot van ons koorlid Karin Koenen en onze vaste fotograaf en uiteraard onze fantastische dirigent Giancarlo Romita. Giancarlo heeft een aantal nummers ingebracht en zo zijn we op een perfecte mix gekomen van oude liedjes maar ook recenter werk. Ook de gemeente stond achter ons idee en heeft in het kader van de fusie subsidie verstrekt om de plannen te verwezenlijken.”


Burgemeester Maarten Poorter (l) en Henk de Groot, voorzitter van het Landijker Koor, voor Cool. - (Foto: Aloys Koenen)

Voor alle leeftijden

Overigens is het concert ‘Over de brug’ zeker niet alleen voor ‘mensen van een zekere leeftijd’ bedoeld. “Zeer zeker niet, ik denk dat het voor álle Dijk en Waarders een ontzettend leuke middag wordt. Mijn kleinzoons zijn sowieso van de partij, ze app’ten vanmorgen dat ik een kaart voor ze mag noteren”, lacht hij trots.  

Westfries

Heerhugowaarder Harrie Wouters praat het geheel aan elkaar. Naast de diverse optredens van het Langedijker Koor treedt ook een aantal artiesten op. Onder anderen de Heerhugowaardse zanger Gerard Borst. Bij zijn nummer ‘Laat de boeren maar dorsen’ zingt het Langedijker Koor het refrein mee en worden filmbeelden vertoond van het grote indrukwekkende koolverwerkingsbedrijf Gebr. Kos in Oudkarspel. De band Skotwal oogst al jaren veel lof met een breed repertoire in het Westfries. Voor dit concert hebben de drie heren een aantal songs uitgekozen die perfect passen bij de mentaliteit van beide dorpen. 

“Kortom: een mooie middag waar je als Dijk en Waarder eigenlijk bij geweest moet zijn! Koop nu kaarten, want ze gaan hard!”, prijst Piet met een knipoog aan. “We hebben nog geen repetitie gehad waarbij alles samenvalt, beeld en geluid, maar ik weet zeker dat het grandioos wordt!”

De entree is 17,50 euro, inclusief een consumptie in de pauze en garderobe. Kaarten kunnen besteld worden bij Cool, bel 072-5760955 of mail naar info@coolkunstencultuur.nl.

MARSHA BAKKER