‘Werken als jongerenwerker is echt de mooiste baan ooit’

Algemeen
Rob, Stephan, Danou en Lars zijn er voor alle jongeren van Dijk en Waard.
Rob, Stephan, Danou en Lars zijn er voor alle jongeren van Dijk en Waard. (Foto: AGHeeremansPhotography)

DIJK EN WAARD - Het Jongerenwerk van MET Dijk en Waard is een mooi team waarin humor, respect en openheid de boventoon voeren. De leden zijn super gemotiveerd om de jongeren van Dijk en Waard te helpen en te ondersteunen, waar nodig, en gevraagd en ongevraagd.

‘Doorvragen en oprechte aandacht hebben is heel belangrijk.’

“Dat hoeven niet altijd hele grote problemen te zijn”, legt Rob Buizer uit. “Soms gaat het om een vraag over opleiding, werk, inkomen of huisvesting. Maar we zijn er ook voor jongeren bij wie het thuis niet lekker gaat of die om een andere reden vastlopen. Geen dag is hetzelfde voor ons, we weten ‘s morgens niet wie en wat we tegenkomen. Dat maakt dit werk waanzinnig mooi en interessant.” 

Rob (51) is een van de vaste gezichten van Team Langedijk, dat verder bestaat uit Danou Mudde (26) en Lars Ootes (26) , die ook bij het interview aanwezig zijn. Samen met nog een aantal sociaal werkers met verschillende specialismen vormen zij team Langedijk, waaronder Sociaal Juridische Dienstverlening, Opbouw, Welzijn op recept, Maatschappelijk werk en Cliëntenondersteuning. Zelf is hij via het werken bij de overheid in deze baan terechtgekomen. Zijn teamgenoten via hun opleiding, in sociaal werk of maatschappelijke dienstverlening.  

Namens team Heerhugowaard Noord is vandaag Stephan van der Linden (28) aanwezig, hij zat eerst in team Langedijk dus is onder de lokale jongeren zeker geen onbekende. “Een belangrijk onderdeel van ons werk is op scholen aanwezig zijn. De drempel moet zo laag mogelijk zijn om eventueel hulp te vragen. Maar ik schuif ook regelmatig aan bij jeugd op straat hoor. Even een babbeltje maken, kijken hoe de sfeer erbij hangt. Meestal komen daar hele leuke gesprekken uit voort”, vertelt hij. 

Naast Team Heerhugowaard Noord is er ook nog een Team Heerhugowaard Zuid. In Dijk en Waard wordt in totaal vanuit drie gebiedsteams gewerkt. Het jongerenwerk in Langedijk was eerst onderdeel van Wonen Plus Welzijn maar sinds dit jaar zijn ze vanwege de fusie ingelijfd bij MET. “Ander jasje, onder een andere paraplu maar in principe staan we voor hetzelfde: we ondersteunen bij vragen, problemen, zorgen of ideeën voor jezelf of voor de buurt. En als wij geen antwoord hebben, dan hebben we een heel breed netwerk waarin er vast wel iemand te vinden is die dat wel heeft”, vertelt Rob. “Het jongerenwerk van Dijk en Waard is er om jongeren zich positief te laten ontwikkelen, persoonlijk sterker te maken en mee te laten doen in de samenleving. Kort samengevat zijn we er bij MET voor iedereen, van jong tot oud.”


“Wij zijn herkenbaar aanwezig in de wijk” - Foto: AGHeeremansPhotography

“Wij zijn herkenbaar aanwezig in de wijk. Je vindt ons alle dagen en op wisselende tijden in publieke ruimtes en op straat en je kunt ons altijd aanspreken”, legt Lars uit. “Maar de kunst is om juist die jongeren letterlijk en figuurlijk te zien die niet om hulp durven te vragen. Zo zijn er de laatste jaren schrikbarend veel jongeren in een isolement geraakt door onder andere de corona, eenzaamheid is echt een belangrijk thema nu. Hier spelen wij op in door oprechte gesprekken te voeren en verschillende ontmoetingsplekken voor jongeren te creëren.”

Dankbaar voor het vertrouwen

Danou knikt instemmend: “Als jongerenwerker is het belangrijk om naast de jongeren te staan. Een open mind hebben en je kunnen verplaatsen in de ander is key. Achter elk soort gedrag zit een verhaal.  Ik ben dankbaar dat jongeren ons vaak voldoende vertrouwen om een kijkje in hun leefwereld te mogen nemen en een stukje met hun mee te mogen lopen.”

MET werkt onder andere samen met zorgorganisaties, woningbouwverenigingen, huisartsen en organisaties voor geestelijke gezondheidszorg, politie, jeugdorganisaties. Dat betekent dat je echt voor elk onderwerp bij de mensen van MET terecht kunt, geen vraag is hun te gek. Rob: “De kracht van MET is ook dat we onafhankelijk werken, waardoor een vertrouwensband ontstaat. Aan de andere kant is het ook weleens uitdagend omdat we geen indicaties af kunnen geven, of bijvoorbeeld kunnen zorgen voor een urgentie of voorrang. Wel kunnen we je helpen daarvoor een aanvraag in te dienen of hebben we mensen in ons netwerk die je verder kunnen helpen.”

Wat je nog meer moet hebben om dit werk goed te kunnen doen? “Geduld”, zegt Lars resoluut. “”En een niet al te groot ego. Je kunt soms best confrontaties tegenkomen, zeker met jongeren die bijvoorbeeld voor overlast zorgen in de buurt, die met drugs hebben te maken of met criminaliteit. Ook doorzettingsvermogen is een belangrijke eigenschap in de coaching. Afspraken nakomen kan voor sommige jongeren een uitdaging zijn. Ik ben er niet om dit gedrag te veroordelen en tracht altijd om het beste uit de jongere zelf te halen.” 

Wapenbezit is een thema

Wapenbezit is momenteel een thema dat speelt in de jongerenproblematiek. “In ons werkveld wisselen verschillende trends zich af. Het is aan ons de taak om goed te signaleren en hier op in te spelen. Wat Rob eerder zei: het maakt ons werk juist zo geweldig, geen dag is hetzelfde. In de ochtend organiseer je een gave activiteit, in de middag sta je in een jongerencentrum en in de avond loop je rond op straat. Die afwisseling, maar ook het nauwe contact met elkaar maakt deze baan echt de leukste baan ooit!” Lars, Rob en Stephan zijn het roerend met haar eens.

Meer informatie over wat MET Dijk en Waard allemaal doet? Kijk op metdijkenwaard.nl.

(door Marsha Bakker)