Gemeente Dijk en Waard verlengt opvang asielzoekers in Heer Hugo

Algemeen
Syrisch gezin in woonunit.
Syrisch gezin in woonunit. (Foto: COA)

DIJK EN WAARD - Ook het komende jaar worden er asielzoekers opgevangen in Hotel Heer Hugo. Het college van b&w van Dijk en Waard geeft gehoor aan het verzoek van het COA om de noodopvang van maximaal 48 asielzoekers nog een jaar langer op te vangen. Het aantal opvangplekken voor Oekraïners in het Transferium is onlangs uitgebreid naar 338.

‘De opvang verloopt ordentelijk. De ervaringen vanuit het COA met deze opvanglocatie zijn positief’, meldt het college in een update. ‘Gezien de maatschappelijke context van het grote tekort aan opvangplekken, en gezien het goede verloop van de opvang tot nu toe, hebben we besloten positief op het verzoek te reageren.’ 

In Heer Hugo verblijven sinds eind september 48 asielzoekers, vooral gezinnen uit Syrië. Het AZC Heerhugowaard biedt ondersteuning. De gemeente zorgt voor onderwijs en zorg voor de asielzoekers. De kinderen krijgen onderwijs op de Regenboogschool en verschillende middelbare scholen. ‘Het college realiseert zich dat er hierdoor nog meer druk op scholen ontstaat.’ 

Voor veertig nieuwkomers met een verblijfsvergunning heeft de gemeente met Woonwaard en Woonstichting Langedijk huisvesting kunnen regelen. Daarmee is voldaan aan de taakstelling voor 2022. In het eerste helft van 2023 moeten echter nog eens 65 statushouders worden gehuisvest. 

Daarnaast heeft Dijk en Waard de taak om op 1 juli 419 Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Hier wordt al ruimschoots aan voldaan; bij particulieren verblijven 185 Oekraïners, in het Transferium 254. Het aantal bedden in het Transferium is onlangs uitgebreid naar 338. Er zijn nog plekken vrij, maar een volle bezetting is niet wenselijk, aangezien er bijvoorbeeld gezinnen van drie in een vierpersoonskamers verblijven.