Bij Kids with Attitude kunnen alle kinderen zichzelf zijn

Algemeen
Voor de kinderen van Kids with Attitude is het elke keer weer een feestje als ze met elkaar mogen repeteren voor de musical.
Voor de kinderen van Kids with Attitude is het elke keer weer een feestje als ze met elkaar mogen repeteren voor de musical. (Foto: AG Heeremans Photography)

HEERHUGOWAARD – Wie regelmatig op zaterdagmiddag langs basisschool De Boomladder loopt, heeft vast wel eens de Kids with Attitude gezien. De leerlingen van de theaterschool repeteren deze middag voor hun musical; dit jaar hebben ze zich onder de bezielende leiding van groepsleider Ruben Rijnveld op de musical ‘Beauty and the Beast Jr.’ gestort. Er wordt gezongen, gedanst, geacteerd en geïmproviseerd en het plezier spat ervan af. “Kinderen kunnen hier zijn wie ze zijn.”

In vrolijk gekleurde shirts en hoodies met hun namen achterop stormen de ‘Kids’ het klaslokaal in De Boomladder binnen. Dit is het moment waar ze al de hele week naar hebben uitgekeken. Deze middag is het allemaal net even anders dan normaal, omdat er twee mensen van de krant aanwezig zijn – eentje met een kladblok op schoot, de ander gewapend met een indrukwekkende camera. Maar omdat ze de musical straks ook voor publiek moeten opvoeren is het eigenlijk best een goede oefening. De repetitie begint met het warmdraaien van de stemmen. Meester Ruben roept termen als ‘arpeggio’ en ‘dubdub’ en de kinderen weten direct wat er van ze gevraagd wordt. Ook voor een liedje in canon draaien ze hun hand niet om. De liedjes uit de nieuwe musical kennen nog niet alle ‘Kids’ even goed, maar wie wil mag meezingen en -dansen op de melodie van ‘We gaan als een raket’.

Allemaal gelijk

Wat direct opvalt is de harmonie in de groep. De jongens en meisjes - allemaal tussen de zeven en elf jaar – leren met respect met elkaar om te gaan. Het is een van de kernwaarden van Kids with Attitude, vertelt Ruben “Negatief gedrag pakken we gelijk aan. Dan leggen we uit wat het met de ander kan doen als je iets vervelends zegt of doet. Want iedereen moet hier kunnen zijn wie hij is. Of kinderen nu een hoofd- of een bijrol hebben: bij ons zijn ze allemaal gelijk.”


Onder leiding van meester Ruben leren de Kids om toneelvrij te worden. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Franse tongval

De hoofdrolspelers van ‘Beauty and the Beast Jr.’ mogen zich aan de groep presenteren. Daan en Bart spelen respectievelijk Gaston en Le Fou en mogen een scène voorspelen. Daarna is het de beurt aan Sophie die als Belle een solo zingt en Timo die in de huid kruipt van de kandelaar Lumière en het memorabele lied ‘Kom erbij’ (inclusief Franse tongval) ten gehore brengt. Ook Jayson, die het beest speelt, mag zich even laten zien. De hoofdrolspelers hebben eerder die dag de officiële fotoshoot gehad voor de poster; de make-up zit nog op hun gezichten.

Toneelvrij

Het volgende gedeelte van de repetitie speelt zich af in de speelzaal, waar onder leiding van oud-Kids with Attitude-leden Ronja en Loes gedanst wordt. Want als musicalster moet je straks alles tegelijk doen: zingen, acteren én dansen. Maar dit is ook de plek waar de kinderen geleerd wordt hun stem hardop te leren gebruiken en zich bewust leren zijn van hun podiumpresentatie. Waar ze kortom leren toneelvrij te zijn. Elkaar positief benaderen komt ook hier aan bod, met een oefening waarbij ze elkaar complimenten geven en deze ook van elkaar aannemen (want dat is voor sommigen misschien nog wel moeilijker!). De kinderen die een rol hebben in de showstopper ‘Kom erbij’ gaan vervolgens in een andere ruimte in de school verder oefenen met de dansdocentes, terwijl meester Ruben met de kinderen die het ensemble vormen andere leerzame activiteiten doet. “Met de hoofdrolspelers repeteren we extra, om een zo goed mogelijk eindresultaat voor de musical te krijgen”, legt Ruben uit.


Dansen en leren om je vrij te bewegen hoort er ook bij. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Fijne groepssfeer

Van belang voor de hele groep is dat iedereen zich veilig en gewaardeerd moet voelen. Onveilige situaties als groepjesvorming, buitensluiten en pestgedrag komen dan ook niet voor. “Om bij spelactiviteiten de groepssfeer goed te houden, zullen er bijvoorbeeld nooit kinderen worden gekozen, maar maak ik de tweetallen of de groepjes. Dan is er ook geen reden voor negatief gedrag; de kinderen voelen zich bij elkaar op hun gemak. Het gewoon jezelf kunnen en mogen zijn, zonder rekening te moeten houden wat je omgeving van je denkt, is één van de mooie en echte dingen van het kind zijn. En als ze nu leren elkaar met respect te behandelen, dan hebben ze daar hun hele verdere leven profijt van.”

Leren improviseren

In de speelzaal leren de kinderen in tweetallen onder meer elkaar te besturen: één kind heeft de ogen dicht, de ander legt een hand op diens hoofd en geeft zo de richting aan waarop de ander moet lopen. Ruben: “Zo leren ze elkaar letterlijk blind te vertrouwen.” Ook een hele leerzame oefening is ‘Freeze’, waarmee het improvisatievermogen, de expressie en het leren gebruikmaken van de ruimte worden gestimuleerd. Tussendoor mogen de kinderen even op het schoolplein ravotten en is er een glas limonade. Even bijkomen voordat hun talent weer verder wordt bijgeschaafd!


Complimentjes geven aan elkaar, daar groei je van. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Iets voor jou?

‘Beauty and the Beast Jr.’ wordt zaterdag 10 en zondag 11 juni opgevoerd in Theater De Binding in Zuid-Scharwoude. Kaarten kun je bestellen via kwamusicals.com

Volgend seizoen speelt Kids with Attitude de musical ‘Chitty Chitty Bang Bang’, naar het boek van James Bond-schrijver Ian Fleming en het scenario van Roald Dahl - met muziek van de Sherman Brothers (‘Mary Poppins’, ‘Jungle Book’). Ruben: “Kids with Attitude is de eerste in Nederland die de Broadway JR-versie van deze musical in het theater brengt! Wil jouw kind ook meespelen vanaf september? Zaterdag 18 maart en 1 april zijn er van 12.00 tot 13.00 uur twee proeflessen voor nieuwe kinderen (die na de zomervakantie in groep 4, 5 of 6 zitten). Let op: vooraf aanmelden is verplicht! Inschrijven kan via kwamusicals.com/inschrijven.”

PATRICIA SMAGGE