Lustrum Grote Prijs wordt groots gevierd met indoorfestival in Cool

Algemeen
Erik Wegman (l) en Marco Rijkhoff presenteren met trots de lustrumeditie van De Grote Prijs.
Erik Wegman (l) en Marco Rijkhoff presenteren met trots de lustrumeditie van De Grote Prijs. (Foto: AG Heeremans Photography)

HEERHUGOWAARD - De Grote Prijs is dé muzikale talentenpresentatie van de leerlingen van het Trinitas College. In ruim dertig jaar is de show uitgegroeid tot het grootste jaarlijkse evenement in Cool kunst en cultuur en een ware broedplaats van lokaal talent. Dit jaar beleeft De Grote Prijs een bijzonder jubileum. “We vieren ons 30+2-jarig lustrum”, leggen Marco Rijkhoff en Erik Wegman, oud-leerlingen van het Han Fortmann College en al vanaf het eerste uur betrokken bij de organisatie van De Grote Prijs, enthousiast uit. “Met een hoofdrol voor de vele talenten die De Grote Prijs de afgelopen drie decennia heeft voortgebracht.”

Het belooft dit jaar een spectaculaire editie te worden van De Grote Prijs. “We nemen Cool een week lang over”, grapt Marco. Natuurlijk zijn er de vaste onderdelen; zo wordt donderdag 23 en vrijdag 24 maart ‘s ochtends opgetreden voor zo’n 550 leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de Dijk en Waardse basisscholen. Zij reiken de Basisschoolprijs uit. Vrijdagmiddag is er een voorstelling voor de derdeklassers van het Johannes Bosco; zij mogen de Cultuurpasprijs toekennen. Maar ook ’s avonds gebeurt er van alles. Donderdag wordt de Publieksprijs toegekend en de Rabobank Grote Prijs Finaleavond is vrijdag de 24e. Kaarten voor De Grote Prijs 2023 zijn te koop via www.degroteprijs.nl.

Illustere namen

Erik: “Maar daarmee houdt het nog niet op dit jaar. Want zaterdagavond vieren wij ons jubileum pas echt met vanaf 19.30 uur eerst een korte show met een 13-tal spraakmakende acts, gevolgd door een spetterend indoorfestival met muziek op drie podia in Cool kunst en cultuur.” Illustere namen uit de historie van De Grote Prijs komen voorbij, onder wie Martine Wolkers, Paula Leek, Rose Marin en Jennifer Terwel. De complete (voorlopige) line-up vind je op www.gplustrum.nl. Op de site kun je ook je tickets bemachtigen; er zijn combitickets, maar je kunt ook alleen naar het festival. Marco: “We eindigen de avond met een jamsessie voor de echte diehards in Café Cool en gaan door tot in de kleine uurtjes. Meer ‘live’ dan dat krijg je het niet.”

Hoe het ooit begon

Tijdens het lustrumfestival worden veel herinneringen opgehaald en teruggekeken naar hoe het ooit allemaal begon. In 1991 organiseerde Hans Mooij, muziekdocent op het Han Fortmann, in de hal van de school (toen nog aan de WM Dudokweg) een soort bonte avond. Rob Lieshout, Mooijs collega op de toenmalige Don Bosco Mavo, zat in de jury en was zo enthousiast over het concept dat nog diezelfde avond De Grote Prijs is geboren. Erik en Marco zaten toen nog op school en werden door Mooij gevraagd hand- en spandiensten te leveren. “De Grote Prijs was meteen razend populair, het aantal deelnemers groeide gestaag en al snel groeide de organisatie Hans en Rob boven het hoofd. Toen hebben ze Marco en mij meer verantwoordelijkheden gegeven en werden we in het productieteam opgenomen”, vertelt Erik. “We waren toen een jaar of 17. Ook nadat we het Han Fortmann verlaten hadden, bleven we erbij betrokken. En voor je het weet ben je dertig jaar verder.” Want als je eenmaal gegrepen bent door het Grote Prijs-virus, dan laat het je niet meer los. 

Vernieuwen

Inmiddels dragen Marco en Erik de verantwoordelijkheid samen met muziekdocenten Karel Witte en Joep Broersen (Han Fortmann) en Ramon Spalburg (Johannes Bosco). Het evenement wordt elk jaar professioneler van opzet en past zich aan de tijdsgeest aan. Marco: “We proberen ons elk jaar te vernieuwen. Toen in 2004 theater De Schakel afbrandde, verkasten we naar Cool. In de coronatijd – in februari hadden we onze kaarten in de verkoop gedaan van wat ons grote jubileum had moeten worden, in maart ging alles op slot – hebben we dankzij snel schakelen een online editie op poten gezet. Nieuw dit jaar is tevens het streetteam; jongeren die gaan vloggen en hun filmpjes op Tiktok zetten. Om online kun je niet meer heen.” 

Voor en achter de schermen

Erik: “Omdat we steeds groter werden, zijn we in november 2012 overgegaan in Stichting Grote Prijs. In die hoedanigheid zijn we steeds nauwer gaan samenwerken met Cool. Daardoor kunnen we ‘Eet mee met de GP’ aanbieden. Het menu wordt samengesteld door horecastudenten van het Horizon College. We willen het begrip ‘talent’ breder trekken: alles wat we door scholieren kunnen laten doen, laten we door hen doen. Niet alleen op het podium, maar ook achter de schermen. Van licht en geluid en grime en kap tot het ontwerpen van het affiche en de catering. Aan het begin van de week komen ze wat schuchter binnen en aan het einde van de week zijn ze een geweldige ervaring en een handvol vriendschappen rijker.” 

Nieuwe hoofdsponsor gezocht

Marco: “Het is een ervaring voor het leven. Niet voor niets zijn vele oud-deelnemers nog altijd betrokken bij het evenement. Het is echt een feest voor en door (oud-) leerlingen. Daarom willen we de toekomst van De Grote Prijs graag waarborgen: the show must go on. Rabobank, de afgelopen twaalf jaar onze hoofdsponsor, houdt er na dit jaar mee op. We hopen dat er andere bedrijven zijn die in dat gat willen springen. Een beter visitekaartje dan onze show is er niet, dus kom allemaal kijken en laat je verrassen door al die talenten die Dijk en Waard rijk is!”

Kijk voor meer informatie, het programma voor De Grote Prijs 2023 of het kopen van tickets op www.degroteprijs.nl. Interesse in een rol als sponsor? Neem dan contact op via info@degroteprijs.nl.Voor een trip down memory lane kijk je op youtube.com/@degroteprijs voor alle optredens vanaf 1991!