Voormalig raadslid Martin Dijkstra (87) overleden

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Archief)

HEERHUGOWAARD - Martin Dijkstra, voormalig raadslid in de gemeente Heerhugowaard en een van de oprichters van de lokale partij Burgerbelang, is overleden. Hij was 87 jaar. 

In de jaren tachtig en negentig zat Dijkstra namens de VVD in de gemeenteraad van Heerhugowaard. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1998 was hij bovendien fractieleider namens die partij. Een intern conflict binnen de partij zorgde ervoor dat Dijkstra zich in 2002 besloot af te splitsen en zijn eigen partij op te richten, dat werd Burgerbelang. 

Vanuit de oppositie liet die partij regelmatig van zich horen. Zo verzetten Dijkstra en Burgerbelang zich onder meer tegen de komst van nieuwbouwwijk De Draai, omdat deze in de oorspronkelijke plannen door de Waarderhout zou worden getrokken. Dat sprak vele kiezers aan, want Burgerbelang werd bij de verkiezingen dat jaar in één klap de grootste. Dat gebeurde vier jaar later opnieuw. Maar bij het vormen van een coalitie bleef Burgerbelang steeds met lege handen achter. Door de inspanningen van Burgerbelang werden de plannen voor De Draai wel aangepast.

Dijkstra stond bekend als een man met principes. Hij was kritisch en een scherp redenaar die ver ging om zijn punt te maken. Tot en met het demonstratief verscheuren van de begroting aan toe.

Martin Dijkstra kreeg bij zijn afscheid in 2014, na 28 jaar in de politiek te hebben gezeten, een Koninklijke Onderscheiding. Vrijdag 17 maart overleed hij op 87-jarige leeftijd. Woensdag 22 maart wordt hij in besloten kring gecremeerd.