Stichting Behoud Langedoikermarkt houdt traditie in stand

Cultuur
Het bestuur van Stichting Behoud Langedoikermarkt vlnr; Bestuurslid Linsey Hazewinkel – Roozendaal, Voorzitter Nick Hazewinkel, Penningmeester Ina Hazewinkel - De Jong, Secretaris Kim Van den Berg - Hazewinkel
Het bestuur van Stichting Behoud Langedoikermarkt vlnr; Bestuurslid Linsey Hazewinkel – Roozendaal, Voorzitter Nick Hazewinkel, Penningmeester Ina Hazewinkel - De Jong, Secretaris Kim Van den Berg - Hazewinkel (Foto: aangeleverd)

BROEK OP LANGEDIJK – Voor veel Langedijkers is de Langedoikermarkt niet onbekend. Jaren geleden begon deze traditie als de ‘Negen Eeuwen Feesten’. Inmiddels is deze ontwikkeld tot twee traditionele Langedijker feesten; de Beddenrace en de Langedoikermarkt. Om de Langedoikermarkt in stand te kunnen houden heeft het bestuur besloten om verder te gaan als stichting. De Langedoikermarkt gaat verder als Stichting Behoud Langedoikermarkt.

Voorzitter Nick Hazewinkel vertelt over de geschiedenis van dit traditionele feest. “In 1980 werden in Langedijk ‘de Negen Eeuwen Feesten’ gevierd. De dorpen in Langedijk bestonden 900 jaar en dat moest gevierd worden. Veel mensen gingen in klederdracht en er was een grote markt waar aan lange tafels gezamenlijk zuurkool werd gegeten. Uit dit feest ontstonden de twee inmiddels traditionele feesten; de Beddenrace in Noord-Scharwoude en de Langedoikermarkt in Broek op Langedijk.”

Stichting Behoud Langedoikermarkt

De twee feesten zijn niet meer weg te denken uit Langedijk en zijn daarbij van belang om het dorpsgevoel te behouden. “We zijn nu natuurlijk wel één gemeente (Dijk en Waard), maar voor veel Langedijkers is het belangrijk om het dorpse gevoel - door middel van deze evenementen - in stand te houden,” vertelt Nick. “Als vrijwilligersorganisatie van de Langedoikermarkt moesten we kijken naar een oplossing om de markt in ere te houden. Daarom zijn we sinds dit jaar verder gegaan als stichting. Als stichting zijnde hebben wij veel meer mogelijkheden om de markt in stand te kunnen houden. Zo krijgen we nu subsidie van de gemeente en kunnen we met dat geld meer activiteiten regelen voor de markt.” Het bestuur blijft dezelfde gezichten behouden. Het doel van de stichting is het behouden van een traditioneel jaarlijks terugkerend evenement. “We willen juist de ‘kleinere’ dorpse evenementen de aandacht blijven geven die ze verdienen en daarbij bijdragen aan de sociale verbinding in de woonwijk en Broek op Langedijk op de kaart zetten.” Nou en of dat gelukt is. Vorig jaar ontving de markt zo’n 10.000 bezoekers en ook dit jaar zal de markt de grootste jaarmarkt van Noord-Holland zijn.

Bewonersbijeenkomst

De organisatie vindt het belangrijk om de bewoners te betrekken bij het organiseren van de markt. Daarom nodigen zij de bewoners uit voor een bewonersbijeenkomst op 19 februari om 19.30 uur in De Binding. Het doel van deze samenkomst is het vergaren van waardevolle input en feedback van de bewoners. De organisatie is van mening dat de ideeën en wensen van de gemeenschap een essentiële rol spelen bij het vormgeven van het programma voor de Langedoikermarkt. Na de bijeenkomst ontvangen omwonenden een samenvatting van de besproken punten en informatie over hoe deze input wordt meegenomen in de verdere uitwerking van het plan. Geïnteresseerden kunnen zich tot 14 februari aanmelden voor de bijeenkomst via stichting@langedoikermarkt.nl

Ontdekken, bezoeken en beleven

De markt wordt dit jaar op 17 augustus van 10.00 tot 16.00 uur gehouden in de Oranjebuurt en Kanaalpark in Broek op Langedijk. Er zal plaats zijn voor zo’n 250 tot 300 standplaatsen. Mensen die een plekje willen kunnen zich vanaf 1 maart inschrijven via de website. Bewoners krijgen als eerste de mogelijkheid om een standplaats te reserveren voor de markt. Tussen de standplaatsen wordt onderscheid gemaakt tussen stichting of vereniging, particulier, semi-commercieel en commercieel. “De markt zal een leuke mix worden tussen tweedehands spullen, home-made producten, lokale bedrijven en non-profit organisaties,” benadrukt Nick. “Er zullen onder andere diverse foodtrucks aanwezig zijn, een podium met live muziek, een straattheater act, een feesttent, verschillende activiteiten voor kinderen en kun je zelfs gratis met de rondvaartboot door het rijk der duizend eilanden varen, die door Museum Broekerveiling ter beschikking is gesteld. Genoeg te beleven dus, waardoor de markt echt voor iedereen toegankelijk is.” De drie thema’s ‘ontdekken, bezoeken en beleven’ staan hierbij centraal.

Alle hulp is welkom

Doordat alles de laatste jaren veel duurder is geworden, is de stichting altijd opzoek naar sponsoren. Bedrijven die zich hiervoor willen inzetten kunnen zich melden via www.langedoikermarkt.nl/sponsoren.

Voor een vlekkeloos georganiseerde dag heeft de stichting nog een marktmeester nodig. Als marktmeester ben je onder andere het aanspreekpunt voor ondernemers, bewoners en bezoekers van de markt. Geïnteresseerden kunnen een mail sturen naar stichting@langedoikermarkt.nl.

Ook is de stichting opzoek naar vrijwilligers. “Of het nou gaat om de opbouw, de afbouw of op de dag zelf een handje willen helpen, alles hulp is welkom!” benadrukt Nick. Mocht je je willen aanmelden als vrijwilliger kan dat via info@langedoikermarkt.nl..

Door: Suzanne Langendorff

In 1980 vierde Langedijk de Negen Eeuwen Feesten met een lange marktkramen, waar iedereen zuurkool kon eten