Iris en Lars dromen van optreden op het befaamde muziekfestival SXSW in Texas

Cultuur
Lars en Iris: een talentvol duo. Volgende maand hopen ze te kunnen schitteren op SXSW, een van de bekendste muziekfestivals ter wereld.
Lars en Iris: een talentvol duo. Volgende maand hopen ze te kunnen schitteren op SXSW, een van de bekendste muziekfestivals ter wereld. (Foto: AG Heeremans Photography)

DIJK EN WAARD – Helemaal naar Texas om je droom waar te maken: daar optreden op het muziekfestival ‘South by Southwest’, een van de grootste en bekendste festivals ter wereld dat beter bekend is onder de naam SXSW en dat van 8 tot en met 16 maart gehouden wordt. Veertien-en-een-half uur vliegen om er te komen. Misschien is het wel dé opstap naar een glansrijke carrière? Hoe geweldig zou dat zijn! De muzikale Iris de Boer (21) uit Alkmaar en Lars Broekhuijse (23) uit Heerhugowaard krijgen deze kans. “We willen daar heel graag onze eigen nummers laten horen, maar hebben hiervoor wel wat steun nodig”, aldus Iris. 

Hiermee doelt zij op de crowdfundingsactie die beiden hebben opgestart om geld in te zamelen voor onder meer overnachtingen en eten tijdens het verblijf. Daarmee hopen ze hun droom waar te maken en hun eigen, authentieke muziek in de wereld te zetten. “Ik voel de meeste passie als ik zélf een liedje maak, zelf een verhaal vertel. Ik hoop dat mijn muziek de mensen een stukje rust geeft”, vertelt Iris. Haar muziek kun je categoriseren in het genre ‘Indie pop’. “Ik denk dat ik de interesse voor muziek van huis uit heb meegekregen”, aldus Iris. 

Het muziekproject 

De twee kennen elkaar van het Conservatorium Haarlem, waar Lars de opleiding ‘Muziekproductie’ volgt, en Iris de opleiding ‘Creative artist’, een soort songwritersopleiding. Lars legt uit: “We werden een keer bij elkaar gezet voor een schoolopdacht. Het bleek tussen ons goed te klikken. Van het één kwam het ander. We werken nu anderhalf jaar samen aan Iris haar muziek, onder de naam ‘Iris Jean’. Dit project bestaat uit het schrijven en uitvoeren van eigen werk, het zingen van covers en het posten van nummers op Spotify en andere media.” 

Om dat te kunnen doorvoeren naar internationaal niveau biedt de twee veel carrièrekansen. Lars: “Iris zingt, en begeleidt zichzelf op de gitaar. Zij is de artiest en ik ben haar producer, ik probeer haar zoveel mogelijk te ondersteunen in alles. Afgelopen jaar hebben we op social media steeds meer volgers gekregen; inmiddels hebben we er wel zo’n 140.000 op TikTok. Daar zijn we best trots op! Veel volgers komen uit het buitenland, want onze muziek is Engelstalig.” 

“We krijgen vaak veel mooie, enthousiaste reacties op social media op onze nummers. Dan schrijven mensen: I love your voice, I love this!”, vertelt Iris. De twee treden nu ook al dikwijls op. Zoals recentelijk in theater TivoliVredenburg in Utrecht in het voorprogramma van de Australische singer-songwriter Pete Murray, in Cinetol in Amsterdam en bij Zomer op het Plein in Alkmaar. 

Kalm en relaxed 

Zoals Iris praat, kalm, bedachtzaam, en relaxed, zo is haar muziek. Het schrijven van liedjes heeft voor haar een helende werking. ”Vaak zing ik over de relatie met mezelf, of over wat ik meemaak, of over liefdesverdriet. Ik voel mij door muziek vaak minder alleen, en wil graag liedjes maken waardoor mensen zich ook minder alleen voelen. In Texas hoop ik meer inspiratie op te doen. Ik schrijf al vijf jaar mijn eigen werk.” Zo schreef ze ook het nummer ‘Sleep Tonight’ voor een vriendin die niet zo lekker in haar vel zat, als een soort hart onder de riem.

South by Southwest 

“Nu hebben wij dus de mooie kans gekregen om op het muziekfestival ‘South by Southwest’ in Austin, Texas op te treden”, vervolgt ze. “Ik met zang en gitaar en Lars begeleidt mij op keyboard. Dit is voor ons echt een spannende showcase. We zullen daar minstens één keer optreden.” Doel van het optreden is natuurlijk om de twee aanstormende regionale talenten meer internationale bekendheid te geven. Maar hier blijft het niet bij, zo heeft Iris gepland: “Ik ga tevens nieuwe muziek schrijven en opnemen in Nashville en meer showcases doen in Los Angeles en New York.” 

Zo hoopt ze in Amerika een netwerk op te kunnen bouwen: “Ik wil mijn eigen muziek uitbrengen, daar heb ik heel veel zin in! Hopelijk dat ik in Texas dan, door het festival, wat publiek heb opgebouwd en mensen uit de muziekindustrie heb leren kennen. Daardoor kan ik nog meer uitbreiden en vaker optreden daarna!” Met de motivatie zit het wel goed. “Ik heb er alle vertrouwen in dat het project succesvol verloopt, we liggen heel erg op één lijn met elkaar”, aldus Lars. 

Doneren 

Het duo is blij met elke donatie. “Het South by Southwest festival dekt geen reizen en accommodatie, en wie doneert helpt ons rechtstreeks met kosten van de vlucht en andere vervoerskosten. Alles ligt in Texas ver uit elkaar. En tevens vragen we een bijdrage voor accommodatie. Bovendien kunnen we dan muziekapparatuur huren want we kunnen niet alles meenemen.” Lars sluit af: je kunt, als je naar onze Go Fund me pagina surft, op ‘doneren’ klikken om deel uit te maken van onze reis. En echt elke bijdrage telt, we kunnen niet wachten om de muziek die uit dit avontuur voortkomt te delen. We hopen dat iedereen het gave muziek gaat vinden, die wij gaan maken. We willen de donateurs bij voorbaat hartelijk danken voor het verwezenlijken van deze droom!” 

Het doelbedrag is 3.000 euro, momenteel staat de teller al op 1.018 euro. Wil je Iris en Lars steunen? Doneer dan een bijdrage via hun actiepagina op www.gofundme.com/f/to-play-on-sxsw-in-austin-tx. Benieuwd naar de muziek van dit tweetal? Twee covers zijn te streamen via Spotify, onder de naam ‘Iris Jean’. 

Meer info vind je op www.irisjeanmusic.com. De optredens van Iris Jean in Amerika zijn 11 maart bij South by Southwest (SXSW), 6 maart in Nashville, 20 maart in Los Angeles en 26 maart in New York.