Toos van Saagsvelt ontvangt thuis bezoekers tijdens Kunstroute

Cultuur
Afbeelding
(Foto: AG Heeremansphotography)

HEERHUGOWAARD – De Kunstroute Heerhugowaard staat gepland op 25 en 26 mei. Op verschillende plekken stellen kunstenaars hun atelier open voor bezoekers. Voor Toos van Saagsvelt is het haar eerste Kunstroute.

‘’En ik blijf lekker thuis,’’ lacht Toos. ‘’Ik haal mijn schilderijen uit mijn atelier en ik ontvang de mensen in de huiskamer of in de tuin. Ik vind het thuis veel prettiger en gezelliger. Ik hou niet van al dat gesjouw naar een andere locatie. En natuurlijk staat de koffie klaar.’’ Toos, geboren in Noord-Scharwoude, was als kind al bezig met tekenen en schilderen. ‘’Mijn opa kon prachtig tekenen en schilderen. Mijn eerste kunststukje was een portret van mijn zusje. Ik was 12 jaar. Daar was ik heel serieus in. Ik heb haar gezicht opgemeten en ik moet eerlijk zeggen, ze leek er erg op. Dat was de eerste aanzet van wat ik later fabriceerde. Toen ik 24 was heb ik via de tv de cursus Teleac gevolgd. Dat werd begin jaren ‘70 uitgezonden op Nederland 1, 2 en 3. Daar heb ik veel van geleerd.’’ In 1998 verhuisden Toos en haar man naar Heerhugowaard. ‘’Ik heb me aangemeld bij het HAK en jaren cursussen gevolgd.’’ Toos schildert met acryl en olieverf. ‘’Ik schilder portret en model. Ik heb les gehad van Tineke Hoogendam. Daar kom ik al 20 jaar en met plezier. Ik ga dan mijn eigen gang en Tineke geeft tips. Ik heb ook les gehad van Bonnie Severien en workshops van Rob Houdijk. De workshops werden gehouden in de Vestibule in Alkmaar. Dat was heel gaaf.’’ 

Voorheen exposeerde Toos een aantal van haar kunstwerken. ‘’Maar ik ben lui en heb geen zin om de schilderijen uit mijn atelier te slepen en met de auto naar de locatie te brengen. Voor de Kunstroute Heerhugowaard ben ik nog aanwezig bij de Kunstroute Oudorp. Dan ga ik daar heen met een paar schilderijen en daar heb ik ook zin in.’’ In haar woonkamer hangen een aantal schilderijen. ‘’Ik hou niet van natekenen en neem de vrijheid om mijn eigen beeld te creëren. Ik heb vier zussen en ik heb daar een schilderij van gemaakt. De gezichten niet zichtbaar maar wel de karakteristieke houdingen zodat mijn zussen weten dat zij het zijn.’’ Het ‘zussen schilderij’ hangt aan de wand in een zijkamer en daar is Toos trots op.

Door Ruud de Waard