Parkeerbeleid met slechts kleine wijziging toch aangenomen, tot ongenoegen van onwonenden

Gemeentenieuws
Parkeren in het Stadshart en rond de winkelgebieden houdt de gemoederen bezig.
Parkeren in het Stadshart en rond de winkelgebieden houdt de gemoederen bezig. (Foto: Archief)

HEERHUGOWAARD - De plannen voor het nieuwe integrale parkeerbeleid van gemeente Dijk en Waard gaan door. Het voorstel werd dinsdagavond 23 april met 26 stemmen voor en 11 stemmen tegen aangenomen. En dat ondanks de bomvolle publieke tribune vol mensen met een mening over het voorgestelde parkeerbeleid. De belangstelling was zelfs zo groot, dat niet eens iedereen kon plaatsnemen in de raadszaal en een deel van de bezoekers moest uitwijken naar het werkcafé van het gemeentehuis om de vergadering via een scherm te kunnen meekijken.

Dat het parkeerbeleid van de gemeente de gemoederen bezighoudt, bleek al uit het feit dat eind vorig jaar na de ter inzage legging van de plannen maar liefst 112 zienswijzen werden ingediend. Vorige week, bij de politieke avond waarbij inwoners voor de laatste keer een tegengeluid konden laten horen, kwamen omwonenden van het Stadshart al massaal naar het gemeentehuis. Vooral om hun onvrede te laten horen over het feit dat de kosten voor een tweede of derde parkeervergunning flink omhoog gaan. Dinsdag dienden de fracties van ChristenUnie en D66 met succes een amendement in die de kosten van een tweede of derde parkeervergunning terugbrengen van de voorgestelde 200 naar 100 euro. De eerste parkeervergunning is daarmee niet langer gratis, maar kost straks 25 euro aan administratiekosten.

Overigens was dit het enige amendement dat werd aangenomen dinsdagavond; tien andere amendementen en moties haalden de schifting niet. Dat betekent dus dat de wens van de ondernemers in Centrumwaard om de blauwe zone uit te breiden niet in vervulling gaat. De ondernemers hoopten zo de 32 plekken die met de herinrichting van de Middenweg verdwijnen te kunnen compenseren. Ook komt er een app voor bezoekersparkeren. 

Parkeren bij Middenwaard

Wie in het ándere winkelgebied in Heerhugowaard, Middenwaard, wil parkeren, moet vooraf goed nadenken waar hij zijn auto neerzet en hoe lang hij daar wil blijven staan. Want voor de vijf parkeergarages en -terreinen gelden straks verschillende tarieven. De 30 cent vanaf het tweede kwartier met een maximum van twee euro per dag verdwijnt. Bij de garages en terreinen van Wereldhave - de eigenaar van het winkelcentrum - is het derde uur gratis, terwijl je in de garage die eigendom is van de gemeente een euro betaalt voor het derde uur parkeren. Er komt geen maximaal dagtarief. De garage van Dekamarkt blijft zijn eigen tarieven hanteren.

Andere hoofdpunten uit het integraal parkeerbeleid zijn dat parkeren bij het station straks betaald parkeren gaat worden en dat de gebieden waarin je betaald moet parkeren ook worden uitgebreid rond het Stadshart.

Het zal geen verrassing zijn dat de Dijk en Waarders die dinsdagavond aanwezig waren in het gemeentehuis teleurgesteld waren in de afloop. Veel van hen voelden de bui tijdens de bespreking al hangen en wachtten de stemming niet eens af. 

Lees nu de laatste editie van de digitale krant