Pieter Jan roept op: ‘Kom in actie tegen nieuw parkeerbeleid’

Nieuws
Pieter Jan met de 'nepbeschikkingen' die hij 7 april uitdeelde. Een ludieke flyeractie om mensen te mobiliseren in actie te komen.
Pieter Jan met de 'nepbeschikkingen' die hij 7 april uitdeelde. Een ludieke flyeractie om mensen te mobiliseren in actie te komen. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Pieter Jan Lubbers wil de inwoners van Dijk en Waard activeren en wakker schudden. Hij hoopt dat veel mensen dinsdagavond 16 april om 20.00 uur naar het gemeentehuis in Heerhugowaard komen om hun mening te geven over het door de gemeente voorgestelde parkeerbeleid. “Dit is de laatste mogelijkheid die we hebben om een tegengeluid te laten horen.”

De gemeente wil het Stadshart autoluw maken en daarvoor moet een nieuw parkeerbeleid worden ingevoerd. De kans is reëel dat dat nieuwe beleid al op 1 januari 2025 ingaat. In het nieuwe beleid is onder meer opgenomen dat omwonenden van het Stadshart straks 200 euro moeten betalen voor een tweede parkeervergunning. Daar is Pieter Jan geen voorstander van - in tegendeel. “Ik heb mijn auto nodig voor mijn werk, mijn vrouw heeft haar auto ook nodig en onze zoon heeft een bedrijfswagen. In het verleden is beloofd dat de parkeervergunningen voor bewoners gratis zouden blijven. De gemeente houdt zich dus niet aan haar woord. Kwalijker nog vind ik dat we slecht geïnformeerd worden. Mensen hebben geen idee wat er op hen afkomt. Er zijn wel mogelijkheden om je mening te geven - zo heb ik zelf onder meer een zienswijze ingediend - maar dat is lang niet bij iedereen bekend. Er zijn ook informatieavonden geweest, maar alleen de mensen die daarbij aanwezig waren zijn verder op de hoogte gehouden. De rest moet het nu maar zelf uitzoeken.”

Een andere zaak waar Pieter Jan zich zorgen om maakt, is het voorstel dat hij als omwonende straks maar 200 uur krijgt om visite te ontvangen. “Als je een paar keer een verjaardag of een feestje viert, dan ben je daar zó doorheen. Bovendien moeten we de kentekens van onze gasten doorgeven via een app. Maar ik ben van mening dat het de gemeente niks aangaat wie er bij mij op visite komt.” Hij vreest ook dat het gebied waar deze maatregelen gaan gelden alleen maar verder wordt uitgebreid. “Bij Centrumwaard gaan ze een blauwe zone maken en dan kunnen ze het makkelijk doortrekken richting andere wijken in het centrum.”

Ludieke actie

Op diverse manieren heeft Pieter Jan al geprobeerd aandacht hiervoor te vragen. Zondag 7 april deelde hij bijvoorbeeld ‘nepbeschikkingen’ uit. Wie de tekst goed las, zag dat het geen echte bekeuring was, maar een oproep om naar de politieke avond van 16 april te komen. Omdat niet iedereen direct doorhad dat het om een ludieke actie ging, leverde het hem nog even gedoe op met handhavers. “Ook de politie kwam erbij, die gaf me de opdracht om de briefjes weer weg te halen. Dat heb ik gedaan voor zover dat ging. Zaterdag 13 april hebben we huis-aan-huis flyers in omliggende wijken nog 500 folders verspreid om mensen op de hoogte te brengen en hopelijk ook te mobiliseren om dinsdagavond 16 april naar het gemeentehuis te komen. Laten we met zijn allen een tegengeluid laten horen. Ik ga zelf inspreken en hopelijk zijn er mensen die dat net als ik ook willen doen.” Je daarvoor aanmelden kan nog tot dinsdag 16 april 12.00 uur via griffie@dijkenwaard.nl of bel 072-575 55 55. 

‘Laat je horen’

Pieter Jan hoopt dat de politieke avond veel teweeg gaat brengen. “Het wordt tijd dat de gemeente doet wat ze belooft, haar inwoners beter informeert en dat wij als inwoners onze ogen openen.” Na de inspraakavond wordt in de raadsvergadering van dinsdag 23 april een besluit worden genomen. “Ook dan hoop ik op veel mensen die ons steunen. Ik hoop op stoelen tekort en koffie te weinig. We gaan in elk geval een spannende week tegemoet!”