- - INGEZONDEN - Kermis Zuid-Scharwoude

Nieuws

Lia Zomerdijk-Kramer:
"En dan is het stil…………………..De muziek moet uit, de feestavond wordt in gekort en dat vanwege een paar telefoontjes dat er geluidsoverlast is. Waar is het geluidsoverlast ?………. Op de kermis!!!! Ik raak even van slag en begrijp het ook niet helemaal.

Als jij last hebt van het kermisgeluid kun je de gemeente bellen, een klacht indienen en dan stoppen ze de muziek. Ik dacht. Dat is leuk. Dus, als ik last heb van de stilte en vele kermisvierders om mij heen de muziek graag weer aan willen, dan bel ik de gemeente en dien een klacht in Dan gaat de muziek weer aan. Dit bleek niet zo te zijn. Toen ik belde kreeg ik te horen dat de horeca-eigenaar een vette boete krijgt als ze de muziek weer aan doen? Hier klopt iets niet.

Natuurlijk begrijp ik dat je als gemeente open staat voor iedereen met zijn voors en tegens. Dat is ook fijn en geeft je als burger een gevoel van gehoord worden. Als er onenigheid is wil je dat het zo goed en rustig mogelijk opgelost wordt, dat is mooi. En als er een leuk feest is wil je natuurlijk dat iedereen in je gemeente geniet. Al bijna 50 jaar woon ik in Zuid-Scharwoude en ieder jaar hebben we weer erg veel zin in de kermis. Omdat we bijna op de kermis wonen weten wij ook dat we 3 dagen per jaar in het feestgedruis zitten, net als vele andere bewoners in en rondom de Koog. Toen we ons huis kochten kregen we dat als extraatje erbij en dat wisten we.

Aan ieder de keuze om daar op een bepaalde manier mee om te gaan. Als je in de negatieve modus gaat zitten wordt het alleen groter en de ergernis ook. Je kunt er ook een positieve draai aan geven en er van genieten, of genieten van mensen die genieten, een paar dagen accepteren zoals het is, je er niet druk om maken (het zijn maar drie dagen van de 365). Je kunt ook op vakantie gaan. Er wonen mensen op het kermisterrein die zeggen 'we kunnen ons wel ergeren aan bijvoorbeeld de Kop van Jut maar dat is zonde van onze energie. We gaan gewoon drie dagen mee feesten'. Dat noem je 'omdenken'.

Een paar mensen die er last hebben worden meteen gehoord! Hoe zit het met de vele mensen die kermis aan het vieren zijn en geen tijd hebben om te bellen naar de gemeente omdat ze zo genieten. Worden die ook gehoord? We leven toch in een democratisch land waarin we in goed overleg met beide partijen tot een mooi besluit komen? Vandaar dat ik als bewoner van Langedijk de gemeente graag die andere kant wil laten horen.
Graag wil ik delen hoe het merendeel van Langedijk en omgeving ( Amersfoort,Amsterdam, Zaandam, Canada, Ierland, Dubai enz. ) kermis in Zuid-Scharwoude viert. Dat is altijd weer een geweldig feest, een soort reünie waar heel veel mensen ( jong en oud) naar uit zien. Een jaar voor sparen, speciaal drie dagen vrij voor vragen, winkels voor sluiten ( wegens rijkdom), er samen dezelfde broek of shirt voor bestellen om die op de kermisdagen te dragen, in Canada wonen en een afspraak regelen in Nederland dat ze er ook heen kunnen.

Wij wonen bijna op de kermis en de voorpret is al leuk als we zien dat de kermis wordt opgebouwd. Kinderen gaan dagen daarvoor vaak kijken om te zien wat er nu weer is bij gekomen, de spanning wordt steeds groter voor ze. Op zaterdagavond het smartlappenkoor die in de tent optreedt . Een paar keer is er op zondagochtend een kerkmis bij de botswagens geweest en daarna is het drie dagen genieten.

Hele families en/of groepen vrienden hebben al tientallen jaren de traditie om bij elkaar met een ontbijt of koffie en een borrel te starten, kermisgeld te zoeken bij oma en opa, langs de slootkant koffie drinken en zwaaien naar de Langedijker schuiten die vol zitten met mensen van Reigersdaal en hun begeleiders. Tieners die afspraken met vrienden afzeggen omdat ze met de familie de kermis over willen. Samen starten bij de Kop van Jut waar de eigenaar van de attractie al helemaal op je rekent, met opa in de zweef, lachen en gieren met elkaar als de jongens van de zweefmolen je een extra duw geven, blauwe plekken oplopen bij de La Bamba, rennen voor je botsauto en zwarte vegen uitdelen, op de foto met de hele bubs, oliebollen eten, kaneelstok kopen bij de snoepkraam of een lekker vet patatje bij de snackkar scoren. De plaatselijke horeca zorgt weer voor een lekker drankje, een gezellige plek waar iedereen kan dansen en feesten op goeie muziek.

De reuring en gezelligheid in ons huis en op straat, appeltaart met bier, mensen die de fiets bij ons neer willen zetten en ff gezellig een praatje maken. 30 man visite die speciaal langskomt om uit die oneindige pan met pilaf mee te eten. Vrienden en vriendinnen die een nachtje blijven slapen en voor een lekkere lunch zorgen als je uit je werk komt, vieze schoenen in de gang, opa’s en oma’s die kleinkinderen ophalen bij school, eerste deuntje met oude klasgenoten, en het geluid van “you never walk alone” waar we mee in slaap vallen.

Op dit feest wordt het samenzijn, elkaar ontmoeten, gevierd, wat is dat toch geweldig! En dan de woensdagochtend. De kermis is afgelopen, de straten worden schoongemaakt, langzamerhand is de straat weer straat en rijden er weer auto's en fietsers. Dat doet altijd een klein beetje pijn.

Het hoort er allemaal bij en het is super! En volgend jaar mogen we weer. Geef elkaar de ruimte om te genieten. Weet je nog niet hoe je de 'kermisvibe' onder de knie krijgt dan nodig ik je uit om volgend jaar, het derde weekend van september, gezellig bij ons aan te haken."

Lia Zomerdijk-Kramer