Leerlingen Johannes Bosco exposeren eindexamenwerken in bibliotheek

Nieuws
Jaimy en Timo zijn best een beetje trots dat hun eindexamenwerkstukken, samen met die van zo'n 20 schoolgenoten, te zien zijn in de bibliotheek.
Jaimy en Timo zijn best een beetje trots dat hun eindexamenwerkstukken, samen met die van zo'n 20 schoolgenoten, te zien zijn in de bibliotheek. (Foto: Fer Korver Fotografie)

DIJK EN WAARD - Wellicht heb je ze al gezien in de bibliotheek van Heerhugowaard: de kunstwerken rond het thema ‘Vermaak’ die de examenleerlingen van het Johannes Bosco met Tekenen of Handvaardigheid in hun pakket hebben gemaakt. Daar hangen ze nog tot het begin van de zomervakantie. De scholieren wisten zelf ook niet dat hun examenprojecten tentoongesteld zouden worden. “Dat was een grote verrassing”, vertelt Timo van Kimmenade (16, profiel Economie). “Grappig om je eigen werk zo in de bieb te zien!”

Het idee voor een expositie van de eindexamenwerken komt uit de koker van Cultuurverbinder Jongeren Sander Zuurbier. “Die werken worden eventjes op school opgehangen en dan belandt het in de kast - of nog erger: in de vuilnisbak. Zonde! Zeker omdat er vaak veel tijd en energie in is gestoken. Dat werk verdient een plek waar het gezien mag worden. Kunst doet ertoe. Het kan anderen inspireren ook hun creatieve kant te ontdekken.” Dankzij goed contact met Misha van Toor, docent Beeldende Vorming op het Johannes Bosco, zijn het nu werken van die school die te zien zijn. Maar Sander wil het project graag voortzetten en dan ook werken van leerlingen van andere scholen in Dijk en Waard tentoonstellen. “Dat hoeven niet per se eindexamenopdrachten te zijn.”

Ruimtelijke Vormgeving

Dat het niveau hoog is, blijkt uit de werkstukken die de leerlingen van het Johannes Bosco hebben ingeleverd. Jaimy Marlin (zaterdag wordt ze 16 jaar, profiel Techniek) liet zich inspireren door haar voorliefde voor reizen en op vakantie gaan en maakte haar eigen kaart van Europa. De vlakken vulde ze op met de kleuren van de vlaggen. “Ik hou van creatief bezig zijn en doe dat al van kleins af aan”, vertelt ze. “Ik wil er zeker mee doorgaan: na deze school ga ik de opleiding Ruimtelijke Vormgeving doen.” Jaimy’s werk werd door een onafhankelijke jury gekozen tot beste project van de leerlingen Handvaardigheid. Bij Tekenen was het winnende werk van Yoek. “De school heeft mijn kunstwerk zelfs overgenomen, dat vind ik wel heel bijzonder.”

720 minuten

Dat Timo de wedstrijd niet gewonnen heeft, vindt hij niet erg. In zijn werk ‘Football Comes to Life’ komt zijn passie voor voetbal duidelijk naar voren. “Samen met vrienden voetbal kijken en zo opgaan in de wedstrijd dat het lijkt alsof de doelman door de tv heen komt, dat is wat ik heb gemaakt. Ik heb er veel werk ingestoken. We hadden in totaal 720 minuten, maar daarin moet je meerdere schetsen maken, het uitwerken maar ook je keuzes verantwoorden en de werken van anderen beoordelen.” In tegenstelling tot Jaimy kiest Timo niet voor een creatieve vervolgopleiding: hij droomt van een loopbaan als makelaar. “Mijn tekening ga ik straks thuis aan de muur hangen, zonde om het weg te gooien!”

Spannende week

Er komt een spannende week aan voor de examenleerlingen, want woensdag 14 juni horen ze of ze geslaagd zijn. Zowel Jaimy als Timo hebben goede hoop dat ze geslaagd zijn. Jaimy: “Sommige examens waren echt lastig en ik heb het niet na afloop nagekeken, maar mijn gevoel is goed.” Als de uitslag bekend is, dan volgt eerst een feestje en daarna lekker vakantie, zodat ze zich kunnen opladen voor de start van een nieuwe fase in hun leven.