Met Crossband 75 terug naar die goeie ouwe tijd

Nieuws
Muzikanten Richard (l) en Cor (r) mogen even ontspannen voor de aan de bak moeten. Manager Fred zorgt dat ze er comfortabel bijliggen.
Muzikanten Richard (l) en Cor (r) mogen even ontspannen voor de aan de bak moeten. Manager Fred zorgt dat ze er comfortabel bijliggen. (Foto: AG Heeremans Photography)

‘T KRUIS - Ze mogen dan inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd hebben overschreden, maar de liefde voor muziek stroomt Cor de Vries en Richard Boekel nog altijd door de aderen. De muzikanten maakten bijna 50 jaar geleden deel uit voor de roemruchte Crossband, de Heerhugowaardse formatie die in de hoogtijdagen wel honderd optredens per jaar verzorgde door heel Nederland en daarbij een reputatie wist op te bouwen die nog altijd nagalmt. The Crossband hield het - in wisselende samenstellingen - jarenlang vol en nog altijd worden er reünieoptredens verzorgd, zoals bij Popweekend Dijk en Waard in mei en volgende maand bij Heerhugowaard Live. Maar in die succesvolle bezetting van eind jaren zeventig, werd niet meer opgetreden. Tot nu. 

Legendarische Waardse formatie treedt eenmalig op in oude bezetting 

Eén van Freds fratsen, noemen Cor en Richard het. Fred is Fred Oudhuis, manager van The Crossband van het eerste uur, maar ook van de formatie MaAs, met diverse oud-leden van The Crossband en de drijvende kracht achter het reünieproject dat ‘Crossband 75’ wordt genoemd. “Bij een optreden van MaAs sprak ik Cock Witte, een van de zangeressen die zich eind jaren zeventig bij de band had aangesloten. Het was de tijd dat veel grote bands een achtergrondkoor met vrouwenstemmen hadden, zoals Herman Brood, Gruppo Sportivo, Steve Harley en Bryan Ferry. ‘Ik zou graag weer eens een keertje willen meezingen’, zei Cock tegen me. Maar omdat die band een heel eigen repertoire heeft, zal dat lastig gaan. Maar ik ben daar vervolgens over na gaan denken en kwam toen met het idee voor Crossband 75. Na een belrondje bleek vrijwel iedereen te willen meedoen. Alleen gitarist Moos de Vries is er niet bij, hij woont in Spanje. Voor hem in de plaats speelt Hans Kerkhof, de latere bassist van de band, mee. Als vervanger van Moos de Vries heeft hij afscheid genomen van de basgitaar. Die neemt Richard nu voor zijn rekening.” 

Bollenschuur

The Crossband vond rond 1975 zijn oorsprong in ‘t Kruis, in de bollenschuur achter het ouderlijk huis van Fred en Jos Oudhuis aan de Jan Glijnisweg. De formatie werd geboren tijdens een cabaretavond van de KPJ in dorpshuis De Deel. Zanger Jos haalde daarvoor zijn muzikale vrienden Cor en Moos de Vries en Ted Munster bij elkaar. Samen schreven ze teksten voor een paar nummers. Kort daarna kwam buurjongen Richard Boekel erbij als bassist. Datzelfde najaar gaven we ons eerste optreden als The Crossband in De Deel. Een optreden dat werd bijgewoond door Jos’ jongere broer Fred, die gevraagd werd meer optredens te regelen. Het tweede en derde optreden was ook ’t Kruis, in Bar De Boet en café De Viersprong, waarna eerst de regio en later de provincie werd veroverd. Op het hoogtepunt speelde The Crossband door heel Nederland. Na diverse wisselingen hield de band in 2000 uiteindelijk op te bestaan, maar sindsdien heeft Fred regelmatig reünieoptredens georganiseerd.

Heftig leven

Hoewel ze altijd muzikaal zijn gebleven, eiste het toeren door heel Nederland uiteindelijk zijn tol voor de muzikanten van The Crossband, die ook gewoon een baan hadden naast hun muziek. “Onze vrouwen begonnen te mopperen”, grinnikt Cor, die op zijn veertiende al begon met optreden en tien jaar in de band zat. 

“Toen heb ik er een punt achter gezet en ben ik een jaar bijgekomen van het heftige leven dat ik had geleefd.” Een intensief leven ‘on the road’, met veel bier, hard werken en weinig slapen. “Dat bier drinken, daar maakte ik me nog wel eens zorgen over”, vertelt Fred. “Met name als je zanger bent kun je met veel bier op al snel schor worden...” Een jaar later begon het toch weer te kriebelen en ging Cor toch weer de muziek in. Hij bespeelde diverse instrumenten bij amusementsvereniging De Diatonica’s en zat onder meer in de popformatie Kink. Tegenwoordig maakt hij deel uit van zowel MaAs als de huidige formatie van The Crossband. Bij Crossband 75 neemt hij de gitaar voor zijn rekening, waar hij vroeger achter het drumstel zat. “Dat is even omschakelen, maar ik hou wel van een uitdaging. Als het dan lukt, haal ik daar veel voldoening uit.”


DNA

Richard, die in de jaren zestig al in bandjes zat, waaronder Istud Agass, besloot op een zeker moment te stoppen met The Crossband om te gaan studeren en hing zijn gitaar jarenlang aan de wilgen. “Pas toen ik 65 was heb ik de draad weer opgepakt. Ik speel nu met andere pensionado’s in de formatie Railway, waarmee we twee keer per jaar optreden: op Warmenhuizen Live en Tuitjenhorn Live. Ik heb een gitaar in de kamer staan en speel elke dag een stukje om er weer een beetje in te komen. Zoals Fred met de band opstaat en ermee naar bed gaat, heb ik dat niet. Maar ik ben wel vaak met muziek bezig. Het zit toch een beetje in ons DNA.” 

Stevig fundament

En zo komt er heel wat ervaring en liefde voor muziek samen in het project Crossband 75. De muzikanten hebben sinds hun tijd bij The Crossband namelijk niet stilgezeten. Op drums speelt Ted Munster, die ook furore maakte met muzikanten als Henk Pepping, Jan Hartman en Rob Hoeke. De sologitaar is van Hans Kerkhof, ook bandlid van MaAs en The Crossband. Leadzanger van het eerste uur is Jos Oudhuis, aangevuld met zangeressen Nellie Pater en Cock Witte, vroeger deel uitmakend van de Curly Heads. “Veel muzikanten die ooit bij The Crossband betrokken zijn geweest, kennen elkaar goed. Ze zijn familieleden, vrienden, buren van elkaar”, vertelt Cor. “Met aan de basis twee grote muzikale families uit ‘t Kruis: De Vries en Does. Waarschijnlijk is het fundament van de band daarom zo stevig, ook na al die jaren nog.”

Eenmalig

“Crossband 75 is in principe een eenmalig project”, benadrukt Fred. “In deze samenstelling zal de band zondag 10 december te bewonderen zijn in De Brink in Obdam. MaAs verzorgt dan twee sets en Crossband 75 speelt daar tussendoor dertien bekende nummers uit de jaren zeventig en tachtig.” “We zijn alweer begonnen met repeteren, in dezelfde bollenschuur waar het ooit allemaal begon, want we hebben lange tijd niet samen gespeeld en moeten weer een beetje op elkaar ingespeeld raken”, vertelt Richard. “Nu vanwege vakanties liggen de repetities even stil. Begin oktober pakken we de draad weer op.”

Wil je dit optreden niet missen? Koop dan snel je kaarten via www.ticketkantoor.nl/shop/maas10-12.