Broekhornerbrug gaat wekenlang dicht vanwege werkzaamheden

Nieuws
Vanaf 9 oktober wordt zeven weken lang gewerkt aan de Broekhornerbrug.
Vanaf 9 oktober wordt zeven weken lang gewerkt aan de Broekhornerbrug. (Foto: Google maps)

DIJK EN WAARD - De Broekhornerbrug gaat de komende weken op de schop. De verbinding tussen ‘Dijk’ en ‘Waard’ gaat tussen 9 oktober en eind november zeven weken dicht zodat er werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Omwonenden klagen al sinds de oorspronkelijke brug in 2014 werd vervangen over geluids- en trillingsoverlast. Provincie Noord-Holland gaat daar nu wat aan doen.

Zeven weken dicht is een behoorlijk lange tijd voor een brug die zo intensief gebruikt wordt. Sinds 2014 is de hoeveelheid (vracht)verkeer toegenomen en zijn er flink wat woningen gebouwd rondom de Broekhornerbrug. Dat geeft overlast en daar gaat de provincie nu wat tegen doen. Omwonenden hebben een brief ontvangen waarin staat uitgelegd wat de provincie gaat doen en waarom. ‘We ontkomen er niet aan de brug voor langere tijd af te sluiten. Dit omdat de werkzaamheden niet tegelijkertijd kunnen plaatsvinden, maar elkaar opvolgen.’

Werkzaamheden

Welke werkzaamheden zullen zoal worden uitgevoerd? Ook dat staat in de brief beschreven. De liggers waar het brugdek op steunt, zullen worden verstevigd. Verder worden ‘stille’ voegovergangen geplaatst en platen met akoestisch materiaal aan de geleiderail bevestigd. De aansluiting van de brug op het wegdek zal worden verbeterd en der wordt een nieuwe slijtlaag aangebracht. 

Omleidingen

Tussen 9 oktober en eind november wordt het autoverkeer omgeleid. Verkeer dat afkomstig is vanaf de Uitvalsweg in Broek op Langedijk, kan omrijden via de Westerweg (N242). Tevens zijn er omleidingen via de Papenhorn, de Westelijke Randweg, Nauertogt, de Schagerweg (N245) en de Provincialeweg (N504) naar de Broekerweg in Heerhugowaard.

Vanaf de andere kant, de Broekerweg, wordt het verkeer omgeleid via de Westerweg (N242), Nollenweg (N508), Schagerweg (N245), Nauertogt, Westelijke Randweg en Papenhorn naar de Uitvalsweg. 

Fietsers ondervinden geen overlast van de werkzaamheden; zij kunnen wel gewoon gebruikmaken van de (fiets)brug.