Hoe kies je ‘n goede middelbare school voor je kind?

Nieuws
Waar let je op als je een middelbare school kiest voor je kind?
Waar let je op als je een middelbare school kiest voor je kind? (Foto: aangeleverd)

REGIO Leuk, je kind mag bijna naar de middelbare school! Maar welke school wordt het? Kiezen kan best lastig zijn, want de scholen kunnen tegenwoordig enorm van elkaar verschillen, óók als ze van hetzelfde schooltype zijn. Er zijn verschillende manieren om scholen met elkaar te vergelijken. Handige hulpmiddelen zijn de website Scholenopdekaart.nl en de VO-gids. Bezoek zeker ook de open dagen!

Om een keuze te maken kun je informatie opzoeken over de school. Zoek en vergelijk middelbare scholen in jouw regio online. Bekijk welke soort scholen er zijn. Kies je voor een openbare school of een school die lesgeeft vanuit een geloof, levensbeschouwing of een bepaald onderwijsconcept, zoals montessori. Kijk op welke niveaus de school lesgeeft, bijvoorbeeld vmbo, havo of vwo. Lees hoe tevreden leerlingen zijn over de school en welke resultaten zij behalen. Download of vraag naar schoolgids of schoolplan. In de schoolgids staat informatie over bijvoorbeeld de lesmethode, lestijden, grootte van de klassen en kosten van de school. 

Bezoek open dagen

Eén van de beste dingen om te doen is samen met je kind de open dagen te bezoeken die de meeste scholen voor voortgezet onderwijs organiseren - meestal in januari of februari. Jij en je kind kunnen dan kennismaken met de school, vragen stellen aan docenten en leerlingen en de sfeer proeven. Vaak worden er ook leerlingenmiddagen georganiseerd, zodat je kind alvast een paar uurtjes kan ‘proefdraaien’ op een school die hem of haar interessant lijkt.  


Handig en overzichtelijk: de VO-gids! 

VO-gids

Heb je echt geen idee, vraag dan de leerkracht van groep 8 eens welke school bij jouw kind past. Grote kans dat je de nieuwste editie van de VO-gids meekrijgt. Dit is een bewaargids met alles wat je wil weten over jouw stap naar het voortgezet onderwijs (VO), inclusief een handig stappenplan. 

Algemeen en regionaal

De VO Gids bestaat altijd uit twee delen. In het eerste deel lees je over alle schooltypes en de verschillen daartussen. Er staat ook in wat je nog aan extra’s kunt kiezen en waar je dan op moet letten. Leerlingen vertellen hoe het écht is in de brugklas. Het tweede deel vind je als je de gids omdraait. Daarin staan alle scholen in jouw regio; veel scholen presenteren zich hier ook met extra informatie. Leuk om te bekijken wat de vo-scholen in jouw regio bieden! Alle info uit de VO-gids vind je ook op devogids.nl. Veel succes bij het maken van een keuze!