Ga mee op reis met Cool in het nieuwe theaterseizoen; kaartverkoop start 30 april

Nieuws
Cool-directeur Lineke Kortekaas dook voor de covershoot de koffer in met theatergezelschap Släpstick.
Cool-directeur Lineke Kortekaas dook voor de covershoot de koffer in met theatergezelschap Släpstick. (Foto: AG Heeremans Photography)

DIJK EN WAARD - Koffers vormden dinsdagavond 23 april de rode draad tijdens de Vriendenavond in Cool kunst en cultuur. Het kloppende culturele hart van Dijk en Waard nodigde het publiek deze avond uit om volgend seizoen mee op reis te gaan langs ruim 160 prachtige voorstellingen en had een aantal theatermakers, die in het seizoen 2024-2025 in Cool te bewonderen zijn, bereid gevonden alvast een voorproefje te laten zien van wat ze in huis hebben. 

De Vriendenavond vormt traditiegetrouw de aftrap van de kaartverkoop voor het nieuwe theaterseizoen van Cool. Grote blikvanger was Släpstick, een vijfkoppige muziektheatergroep die op hilarische wijze balanceert tussen fysieke komedie, choreografie en muzikale virtuositeit. Niet alleen mochten zij de avond openen, ze schitteren bovendien op de cover van de nieuwe theaterbrochure. Het was hetzelfde gezelschap dat ruim 15 jaar geleden bij de opening van Cool optrad, toen nog onder de naam Wëreldbänd, en nu hadden de mannen dus de eer om het jubileumjaar van Cool af te sluiten én het nieuwe seizoen in te luiden. 

Midden in de samenleving

De bomvolle zaal werd vervolgens getrakteerd op een gevarieerde reeks previews, die door cabaretier Peter Heerschop vakkundig aan elkaar werden gepraat. Zo was er kleinkunst door pianoduo Beth & Flo, werd er gelachen om de grappen van cabarettalent Thjum Arts en warmde theatermaker John Schleipen het publiek alvast op voor de unieke voorstelling ‘Green Mirror Hotels’, waarbij de acteurs live, voor de ogen van het publiek, in een film terechtkomen. Aangezien Cool een cultuurinstelling is die midden in de samenleving staat, werd ook een plekje ingeruimd voor lokale makers; in dit geval de streetdancers van dansschool Gottamove die een aantal fraaie choreografieën lieten zien. 

Iedereen kan meedoen

Cool-directeur Lineke Kortekaas kwam, geheel in lijn met het thema van het komend theaterseizoen, op verstopt in een grote koffer. In een vraaggesprek met Heerschop vertelde ze hoe Cool haar rol in de Dijk en Waardse samenleving vervult: niet alleen met het theater en de muziekeducatie, maar ook in haar nauwe contact met scholen (Cool voor School) en door ruimte te bieden aan lokale makers maar ook steeds meer op sociaalmaatschappelijk vlak, door kunst en cultuur als middel in te zetten om bij te dragen aan een sterke, gezonde en inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan doen. Onder de noemer Cool Sociaal worden activiteiten georganiseerd om de drempels naar kunst en cultuur weg te nemen en nog meer mensen de kracht van samen cultuur maken en beleven te laten ontdekken. Zo is er een programma voor mensen met dementie en wordt in het nieuwe seizoen in samenwerking met MET Dijk en Waard gestart met ‘Kunst en cultuur op recept’.

Om ook financiële drempels weg te nemen, werd eerder dit jaar al het Vrienden voor Vriendenfonds opgericht, om theaterbezoek ook mogelijk te maken voor mensen waarvoor dat niet zo vanzelfsprekend is. Voor extra geld in dat potje kunnen volgend seizoen theaterstoelen ‘geadopteerd’ worden. In de zomer zal Cool alle stoelen, die 15 jaar dienst hebben gedaan, vervangen door gloednieuwe zetels.

Kaarten bestellen

De reguliere kaartverkoop voor het nieuwe seizoen gaat op dinsdag 30 april om 11.00 uur van start. Ga jij met Cool mee op reis in het seizoen 2024-2025? Met een brochure als reisgids, koffers op de cover en last-minute koffer-deals is reizen duidelijk de rode draad door het seizoen. Ook nu zijn er weer volop populaire bestemmingen gevonden, met onder andere Pieter Derks, Daniël Arends, Skotwal, Jandino en DE VERLEIDERS. 

Van Amerika tot de maan

De reis door het seizoen brengt je onder meer naar Parijs, Ierland, Amerika, Canada en zelfs bergtoppen en de maan. Raymond Mens trapt het reisprogramma af met zijn college over de Amerikaanse verkiezingen. Amerikaanse muziek van Bruce Springsteen, John Mayer en Tina Turner komt voorbij tijdens de voorstellingen van Brucified, Ed Struijlaart, de 3JS en Dilana Smith. Muziek uit Groot-Brittannië mag natuurlijk niet ontbreken. Yorick van Norden duikt in de platenkast van Paul McCartney en de Phil Bee Cocker Band brengt een ode aan Joe Cocker. En wat dacht je van een tribute aan David Bowie en een magische reis in ‘A Stairway to Heaven’ door het Dutch String Collective?

Isa Hoes brengt samen met onder anderen Peggy Vrijens een vlijmscherpe komedie waarin zij afreizen naar Sicilië om de erfenis van oma te regelen. Tanja Jess en de andere TOP Vrouwen beklimmen een berg en Goedemorgen Theaterproducties neemt je mee in de droom van Gustave Eiffel en zijn technische wonder in Parijs. In ‘Murder on The Nile’ beleef je een intrigerende reis vol passie en onverwachte wendingen. Blijf je liever op Hollandse bodem? Dan zit je met onder anderen Ton Kas, Veldhuis & Kemper, Ronald Snijders en Maarten van Rossem altijd goed.

Voor alle leeftijden

Ook de kleintjes beleven in het theater een magische reis. Zo nemen Buurman & Buurman ze mee naar de maan en Marianne van Houten creëert een kabouterwereld op het podium. Uiteraard keert het jaarlijkse Babbels Peuter- & Kleuterfestival terug en genieten de kinderen de hele dag van fantastische voorstellingen en kleurrijke kunstspeeltuinen.

Koffer-series

In seizoen 2024-2025 keren ook vertrouwde Coole series als Nieuwe Lente, Cool Comedy Café, Cool’s Jazzclub, Filmclub Cool en Sunday Tones terug. Ook het Nationale Theaterweekend en de Kindertheaterweek gaan op herhaling. Om jouw gids te kunnen zijn door het omvangrijke aanbod biedt Cool drie voordelige Koffer-series aan; de Vriendinnenkoffer, de Amerika-koffer en de Platenkoffer (uiteraard vol platen). Je leest hier meer over op www.coolkunstencultuur.nl en in de brochure, die je gratis kunt afhalen in het theater aan het Coolplein.

Tickets voor de voorstellingen in seizoen 2024-2025 zijn vanaf dinsdag 30 april 11.00 uur te bestellen via www.coolkunstencultuur.nl.