Vriendencomité Cool wil zoveel mogelijk mensen laten genieten van kunst en cultuur

Nieuws
Dries (l), Marianne en Frank van het Vriendencomité. 'Je voelt je direct thuis bij Cool.'
Dries (l), Marianne en Frank van het Vriendencomité. 'Je voelt je direct thuis bij Cool.' (Foto: AG Heeremans Photography)

DIJK EN WAARD - Niet alleen Cool kunst en cultuur jubileert in het seizoen 2023-2024, ook het Vriendencomité van het culturele hart van Dijk en Waard heeft een feestje te vieren. Zondag 21 januari bestaat het Vriendencomité van Cool namelijk op de kop af 10 jaar. Zij vertegenwoordigen de Vrienden van Cool, die een bijdrage leveren om niet alleen Cool te steunen, maar ook om zoveel mogelijk mensen in Dijk en Waard en omgeving van kunst en cultuur te laten genieten. Hoog tijd om eens met bestuursleden van het eerste uur, Frank Wijte, Marianne Bakker en Dries Bronsveld, te praten over waar het Vriendencomité voor staat en welke rol de Vrienden spelen.

Iedereen die cultuur in het algemeen en Cool in het bijzonder een warm hart toedraagt, kan ‘Vriend van Cool’ worden. Vrienden van Cool leveren door hun bijdrage financiële ondersteuning voor het aanbod van Cool en hebben een streepje voor! Frank, Dries en Marianne zijn al jaren Vrienden van Cool. “Al sinds de oude Schakel zijn mijn vrouw en ik verbonden aan het theater”, herinnert Dries zich. Frank kwam er iets later bij. “We zagen dat hier een prachtig theater gebouwd werd en hebben gelijk heel wat voorstellingen geboekt. Omdat we hier zo vaak kwamen, besloten we om dan ook gelijk maar Vriend te worden.” 

Zo’n vriendschap aangaan levert namelijk leuke voordelen op. Zo krijg je voorrang op het reserveren van theaterkaarten en word je uitgenodigd om de presentatie bij te wonen van het nieuwe theaterseizoen. Maar er is nog meer: zo krijg je ook voorrang of zijn er geblokkeerde plaatsen in het geval van bijgeboekte voorstellingen en profiteer je van aantrekkelijke aanbiedingen voor speciaal geselecteerde voorstellingen.

Huiskamer

Wat maakt Cool nou zo’n fijne plek? Marianne: “Je voelt je hier direct thuis. Het is hier knus en gezellig en je komt vaak bekenden tegen.” Frank: “Cool voerde destijds de slogan ‘De huiskamer van Heerhugowaard’ en dat maken ze helemaal waar.” Toen het Vriendencomité startte, tien jaar geleden, kende Cool rond de 300 Vrienden; inmiddels zijn dat er al ruim 700. Opmerkelijk is dat velen van hen Cool ook in moeilijke tijden - bijvoorbeeld in de coronajaren - trouw zijn gebleven. Het tekent de betrokkenheid die de achterban voelt bij het theater. 

‘Achter de Coolissen’

De start van het Vriendencomité in het seizoen 2013-2014 verliep wat chaotisch, herinneren Frank, Dries en Marianne zich. De directie van Cool voelde de behoefte voor een commissie die haar met raad en daad zou adviseren over allerlei zaken. “Toen de oproep kwam wie in dat comité wilde, staken meer dan 40 mensen hun hand op. Iedereen bruiste van de ideeën, maar veel bleek helemaal niet haalbaar. We vergaten bijna dat we ten dienste van Cool stonden.” 

In de beginjaren werd gestart met twee commissies, maar sinds een aantal jaren is alles samengevoegd in één comité van zes man. “Een aantal van ons doet de PR en de werving van nieuw Vrienden, de anderen houden zich bezig met het organiseren van activiteiten”, vertelt Marianne. Ook vult het comité tweemaal per seizoen een speciale Vriendennieuwsbrief, ‘Achter de Coolissen’, waarin leuke wetenswaardigheden en verhalen staan over wat er allemaal bij Cool gebeurt. Dries: “Af en toe mogen we een kijkje nemen achter de schermen of gaan we in gesprek met de directeur of programmeur van Cool, waarbij naar onze mening wordt gevraagd. We mogen dus echt meedenken over de koers van Cool.” 

Wijn

Het Vriendencomité draagt bij aan een divers programma in Cool en wil de belangstelling en sympathie voor Cool vergroten. De leden leggen bovendien de oren te luister om op te vangen wat er speelt bij het publiek. “Een aantal jaren terug was er wat gemopper over de wijn die in het café werd geschonken. Toen mochten wij gezellig wijnen proeven om een betere uit te kiezen. Daar zeg je geen nee tegen natuurlijk”, lacht Marianne. 

Gesprekken met artiesten komen ook voor. Zo ging Marianne op de foto met Danny Vera en mocht Dries Harrie Jekkers interviewen. “Uiteraard plaatsen we dan wel een verslagje in ‘Achter de Coolissen’. Of we draaien een lesje mee met een van de creatieve cursussen en schrijven daar een verslag van. Zo kunnen we ook de educatietak van Cool meer in de schijnwerpers zetten. Want dat is iets wat we meer willen doen. We zouden ook graag iemand van de educatietak bij ons comité willen halen om de lijnen met die afdeling van Cool korter te maken, daar zijn we nu mee bezig.”

Vrienden voor Vriendenfonds

Een ander thema waar over gebrainstormd wordt is het binnenhalen van een jonger publiek. “Je ziet nu dat jongere mensen vaak alleen komen bij bepaalde cabaretiers, maar we willen ze ook laten kennismaken met andere disciplines die Cool te bieden heeft”, legt Frank uit. Liefde voor het theater begint immers al op jonge leeftijd. 

“Daarnaast denken we ook na over hoe we omgaan met de financiële middelen. Bijvoorbeeld de opbrengsten van de veiling van die prachtige artiestenfoto’s die de wanden van Cool sieren. Dit seizoen hebben we mede van de opbrengsten daarvan een speciaal Vrienden voor Vriendenfonds opgericht, om ook mensen voor wie een theaterbezoek niet vanzelfsprekend is van kunst en cultuur te laten genieten. Ook zouden we de Vriendenvoorstellingen, waarbij men een introducé mag meenemen, weer nieuw leven willen inblazen. Dat is door corona stil komen te liggen. Net als het op ‘werkbezoek’ gaan naar andere theaters. Je ziet: we zitten boordevol ideeën om de Vrienden van Cool iets extra’s te kunnen bieden. Gelukkig staat het team van Cool open voor onze suggesties. Zaterdag 20 januari hebben we onze exclusieve nieuwjaarsborrel, een mooi moment om weer even bij te praten en onze ideeën met elkaar te delen.”

Ook vriend worden? Meer informatie en aanmelden via www.coolkunstencultuur.nl/vriend..

PATRICIA SMAGGE