Paratriatlete Margret IJdema pakt de draad weer op

Sport
Margret IJdema op de handbike.
Margret IJdema op de handbike. (Foto: Archief)

HEERHUGOWAARD / BESANÇON - Met haar dochter Bridt voor de allereerste keer als haar ‘handler’ bij een internationale wedstrijd, wist paratriatlete Margret IJdema zondag 13 juni een mooie vierde plaats te behalen bij de World Triathlon Para Cup in de Franse stad Besançon. Wat de prestatie extra knap maakt, is dat Margret (45) begin mei corona opliep en daarvan nog herstellende is. De positieve test was een flinke kink in de kabel van de Heerhugowaardse, die hoopt te kunnen gaan schitteren op de Paralympische Spelen van Tokio.

Paardensport was altijd Margrets lust en haar leven. Een ernstige val van haar paard in 2000 veranderde alles. Ze liep een lage dwarslaesie op en is sindsdien rolstoelgebonden. Rond haar veertigste begint haar topsportcarrière. Vele dagen en uren van de week worden gevuld met trainen, ondanks de altijd aanwezige zenuwpijn. “Ik vind het fantastisch dat ik anderen laat zien dat een beperking of leeftijd niets zeggen over wat je kunt bereiken”, zegt ze zelf. Die positieve instelling wordt gezien én gewaardeerd: de Dirk Kuyt Foundation riep haar deze maand uit tot Sporter van de Maand en schenkt de Heerhugowaardse een financiële bijdrage voor nieuwe wielen voor haar wheeler. Een mooie opsteker richting Tokio!


‘Niet zomaar een griepje’

Na de positieve coronatest in mei moest Margret noodgedwongen haar planning behoorlijk omgooien. Half mei zou ze op een grote wedstrijd in Yokohama kunnen testen waar ze staat in een internationaal veld. Vanwege de wereldwijde pandemie konden er in 2020 amper wedstrijden worden georganiseerd, dus ‘Yokohama’ stond rood omrand op de kalender. Het herstel ging gelukkig voorspoedig, maar corona is niet zomaar een griepje. benadrukt de ambitieuze Heerhugowaardse sportvrouw. Het vizier ging op een wedstrijd in Leeds, begin juni. “Een wedstrijd die voor mij te vroeg kwam, maar het is al anderhalf jaar geleden dat ik een wedstrijd heb gedaan en ik heb veel gesleuteld aan alle drie de onderdelen. Dus ik vond het nodig om mezelf even te testen voordat de Paralympics beginnen.” Leeds liep inderdaad uit in een teleurstelling voor Margret. Met zicht op een derde plek kreeg ze te kampen met een lekke band tijdens het handbiken. De noodreparatie die ze voorhanden had bleek niet afdoende en de Heerhugowaardse moest opgeven. Het goede nieuws: het herstel na corona lijkt voorspoedig te gaan.


Reële kansen op medaille

In Besançon kreeg ze een nieuwe kans. In Frankrijk was er helaas net geen podiumplaats, maar de vierde stek is hoopgevend voor Tokio. “De stijgende lijn na mijn coronabesmetting is weer ingezet”, aldus Margret. “Nu mezelf de tijd geven om volledig te herstellen en vooral de focus vol op de Paralympische Spelen!” De Paralympics zijn van 24 augustus tot en met 5 september. De paralympische triatlon bestaan uit 750 meter zwemmen, twintig kilometer fietsen op de handbike en vijf kilometer hardlopen. Dat laatste doet Margret op haar wheeler. De afgelopen jaren werd de Heerhugowaardse drie keer Nederlands kampioen paratriathlon en heeft reële kansen op een Olympische medaille.

Volg Margrets prestaties via www.margret-ijdema.nl.

Margret IJdema in haar wheeler. Na een coronabesmetting probeert ze weer in vorm te komen voor de Paralympics in Tokio.