Zaalvoetballers beginnen EK met zege op Oekraïne

Sport
FC Marlènes Mo Attaibi scoorde de 2-1 voor Oranje op het EK.
FC Marlènes Mo Attaibi scoorde de 2-1 voor Oranje op het EK. (Foto: Sander Kaaij)

AMSTERDAM - Het Nederlands Futsal-team is het EK in eigen land goed begonnen. De ploeg, met een flinke Heerhugowaardse inbreng, versloeg woensdagavond 19 januari in de openingswedstrijd in de Ziggo Dome Oekraïne met 3-2.

Oranje, dat onder leiding staat van bondscoach Max Tjaden, maakte voor het eerst sinds 2014 zijn opwachting op een groot toernooi. Destijds strandde Nederland in de eerste ronde van het EK. Tegen Oekraïne, de nummer 12 op de FIFA-ranglijst, kwam de mondiale nummer 36 al na 52 seconden op achterstand. Nederland creëerde in de beginfase niet veel, al trof het wel de paal. 

Na de rust was een heel ander spelbeeld te zien; een gretig Oranje boog de achterstand snel om in een 2-1 voorsprong. Op aangeven van keeper Kuijk kopte aanvoerder Saadouni raak en FC Marlène-speler Mo Attaibi scoorde met een prachtige stift de tweede Nederlandse goal. Via een pegel van Bouzambou werd het zelfs 3-1 en na de late 3-2 van de Oekraïeners bleef Oranje nipt overeind.

Behalve Attaibi kwam namens FC Marlène ook Amir Molkarai in actie voor Oranje, net als de uit Heerhugowaard afkomstige Hovocubo-speler Mats Velseboer. Mo Darri haakte vanwege een rugblessure noodgedwongen af. 

Zondag 23 januari speelt Oranje vanaf 17.30 uur de tweede wedstrijd in de poulefase tegen regerend Europees en wereldkampioen Portugal. De derde poulewedstrijd, tegen Servië, staat vrijdag 28 januari om 20.30 uur op het programma. De wedstrijden van Oranje worden live uitgezonden op NPO 3.