Oud-DTS’er Jordi Bitter tekent amateurcontract bij Ajax

Sport
Jordi Bitter, die ooit uitblonk bij DTS en hier nog spelend bij GVVV Veenendaal, tekende onlangs een contract bij de Ajax amateurs.
Jordi Bitter, die ooit uitblonk bij DTS en hier nog spelend bij GVVV Veenendaal, tekende onlangs een contract bij de Ajax amateurs. (Foto: aangeleverd)

OUDKARSPEL - Zijn medespelers van zijn oude cluppie DTS zijn hem zeker nog niet vergeten. Hij was immers drie jaar de smaakmaker van het elftal dat mede door zijn scorend vermogen promoveerde naar de derde klasse. Hij had op die jonge leeftijd, hij is nu pas 29, al een heel voetballeven achter de rug.

Ik vond de liefde voor voetbal terug bij DTS!

Zijn carrière had zoveel mooier kunnen zijn, maar blessures speelden te vaak parten en verhinderen een loopbaan naar de top van het Nederlandse voetbal. Maar met ingang van het komend seizoen voetbalt hij bij de amateurs van Ajax waar hij in zijn jeugd al voetbalde. Hoe zou het met Jordi Bitter gegaan zijn na die mooie jaren bij zijn vriendenclub DTS?

Bitter heeft al heel wat clubs versleten: als zesjarig Amsterdams jochie begonnen bij DCG om daarna, omdat zijn ouders naar Langedijk verhuisden, naar DTS te gaan. 

Hij viel al snel op, vooral door zijn vele doelpunten. In 2006 maakte hij dan ook de overstap naar de jeugd van AZ om in 2008 naar HFC Haarlem te verkassen. Zijn droomclub Ajax haalde hem echter in 2010 en in 2014 werd hij speler van de selectie van Jong Ajax en speelde in de Jupiler League. Zijn debuutwedstrijd tegen FC Dordrecht werd geen succes, een 4-0 nederlaag. Vervolgens vertrok Jordi in 2014 transfervrij naar Almere FC, maar de blessures sloegen toe. In dat seizoen speelde hij geen enkele wedstrijd. Voor de gezelligheid ging hij daarom terug naar DTS en speelde daar met zijn vrienden in het eerste elftal, zoals al gememoreerd met veel succes. 


 Samen met DTS ploeggenoot Barry Mantel (links) na afloop van de kampioenswedstrijd in 2016. - (Foto: aangeleverd)

Het voetbalplezier kwam, vooral dankzij trainer Jan Kramer, terug en de profclubs hingen weer aan de bel. Het werd echter SV Spakenburg, waarmee hij in januari 2020 in de Arena tegen Ajax speelde en met 7-0 verloor. Tenslotte maakt Jordi medio 2020 de overstap naar GVVV uit Veenendaal. Sinds 1 januari van dit jaar is Jordi zonder club. Hij speelde dus bij veel clubs, maar ‘Jan Kramer is mijn favoriete trainer!’, wil hij graag even toevoegen.

Interlandcarrière

Dat Jordi Bitter over de nodige voetbalkwaliteiten beschikt werd al heel snel duidelijk. Hij speelde zeven keer in het Nederlands Elftal onder 17 jaar maar miste helaas, weer door een blessure, in 2011 het Europees Kampioenschap dat het Nederlands jeugdteam toen behaalde. Vanaf 2018 speelde hij diverse wedstijden in het Nederlands Politieteam. 


De Ajax verdediging heeft zijn handen vol aan Bitter. - Foto: aangeleverd

Jordi Bitter hoort tot dezelfde generatie voetballers als Memphis Depay en Nathal Aké, maar door zijn blessuregevoeligheid heeft hij dus niet die glansrijke loopbaan gehad. Maar dat kan misschien veranderen, want onlangs werd bekend dat opnieuw Ajax bij hem aanklopte, weliswaar bij de amateurs, maar alles in een mensenleven is mogelijk.. Over twee jaar is Jordi Bitter wellicht te bewonderen als spits van Ajax 1 in de Eredivisie of is deze conclusie te voorbarig? Laat Jordi hier zelf maar antwoord op geven!

De bal ligt bij Jordi Bitter

Wat lezen we nu Jordi, op je 29ste alsnog naar een roemrijke club als Ajax? Jordi: “Leuk om weer te gaan voetballen waar mijn carrière begonnen is. Nu als amateur, maar in een Ajax-tenue voetballen is zeker geen straf!” Ben je fysiek dan weer zover dat je dat niveau denkt aan te kunnen? Is de top nog haalbaar? “Ik heb de afgelopen maanden niet stil gezeten. Ik ben iedere ochtend de sportschool ingedoken om voor komend seizoen topfit te zijn. Ik ben nu fitter dan ooit!” Vind je het niet geweldig dat bij DTS jouw naam nog steeds rondgaat? “Ik heb bij DTS misschien wel mijn leukste seizoenen gedraaid. Vooral in ons eerste jaar hadden we een leuk team met René Duijs achterin als stabiele factor, Gertjan Stet op doel die punten voor ons pakte en op het middenveld Martijn Feller waarvan ik veel ballen kreeg. Voorin Risto van Lieshout die samen met mij genoeg doelpunten maakten. We werden in 2016 kampioen van de vierde klasse met een doelsaldo van 111 goals voor en 23 tegen in 26 wedstrijden. We hadden een echte vriendenploeg!”

Veel doelpunten

Hoeveel goals schat je in die drie jaar bij DTS gemaakt te hebben? “Ikzelf heb in die drie seizoenen DTS meer dan honderd competitiegoals gemaakt, uit mijn hoofd zeg ik dat het er 105 waren.” 


Het kampioens/vriendenelftal dat in 2016 onder trainer Jan Kramer overtuigend kampioen werd. - Foto: Ilona Kistemaker-Koenders

Volg je DTS nog een beetje? Je woont in Amsterdam, maar je ouders in Heerhugowaard, dichtbij de Oeverzegge van DTS dus? “Ik voel nog steeds veel warmte als ik aan DTS denk. Ik woon helaas niet meer in de buurt, anders had ik er ongetwijfeld veel rondgelopen en misschien nog wel gevoetbald. Ik volg de club zeker nog, jammer genoeg heeft het niet meer die kwaliteit, maar Oudkarspel is natuurlijk een klein dorp. Nu woon ik dus in de zuidas van Amsterdam met mijn vriendin Parma. Mijn ouders wonen nu in Heerhugowaard.” 

Zijn leukste/belangrijkste wedstrijd die hij heeft gespeeld bij DTS is de uitwedstrijd in april 2016 tegen Hollandia T die om het kampioenschap ging. “We wonnen met 3-5 en ik maakte drie goals.” 

En nu? Champions League? “Haha, ik ben al heel blij dat ik weer bij mijn oude liefde kan voetballen, natuurlijk als amateur, maar ik ben al 29, dus ik zal wel amateur blijven, maar reken er op dat ik stinkend mijn best ga doen en ga genieten van het spelletje! Dan kan ik over een paar jaar naar die finale van mijn club gaan kijken, dat is ook mooi!  Ik wil vanuit Amsterdam iedereen bij DTS veel voetbalplezier wensen en we zien elkaar zeker nog in de toekomst!”

door Ben Wansink