Ingrid, Judith, Joke en Marijke (vlnr) vormen samen het kernteam dat de 'opruimwandelingen' coördineert.
Ingrid, Judith, Joke en Marijke (vlnr) vormen samen het kernteam dat de 'opruimwandelingen' coördineert. (Foto: Aangeleverd)

Bewonersinitiatief Schoon Enkhuizen: Zet uw verbazing om in actie!

17 feb, 13:37 Algemeen

ENKHUIZEN - Schoon Enkhuizen, het was er ineens. Het initiatief begon afgelopen december en inmiddels zijn er vele tientallen bewoners aan verbonden. Joke Vos is zo iemand die regelmatig te zien is met een zwerfvuilgrijper in de hand. Tijdens een ‘opruimwandeling’ halen de vrijwilligers met gemak een vuilniszak of tien op. “Als je iets vol van huis mee kan nemen, dan kan het ook weer leeg naar huis.”

Veel mensen rapen uit eigen initiatief

Van alles halen ze op, vertelt Joke: “Mondkapjes, flesjes, plastic... En dan heb ik het nog niets eens over sigarettenpeuken die echt gevaarlijk zijn voor het milieu. In de filters zitten microplastics.” Wie praat met Joke krijgt meteen een lesje. “Bananen- en mandarijnenschillen zijn ook slecht. Je denkt, dat composteert en verdwijnt wel, maar dat duurt ruim een jaar. Dus die ruimen we ook op.” Een lesje, ja, maar zeker niet belerend. Juist niet, zegt Joke: “We willen niet met het vingertje wijzen. We spreken ook geen mensen aan, maar worden juist zelf veel aangesproken als we bezig zijn. Mensen steken hun duim op en vragen waar ze informatie kunnen krijgen over onze acties. Iedereen is blij met wat we doen.”

‘Iedereen is blij met wat we doen’

Het doel van Schoon Enkhuizen is om met zo veel mogelijk mensen regelmatig door Enkhuizen te wandelen en tegelijkertijd zwerfafval op te ruimen. Dit kan individueel of samen met een groep, die vanwege de coronamaatregelen in kleine groepjes van twee, door een wijk uitwaaiert. Joke: “Samen willen wij op deze manier meer bewustwording creëren rondom het probleem van zwerfafval. Wij hopen dat dit initiatief saamhorigheid, samenwerking en bewustwording omtrent zwerfafval en een schoon Enkhuizen vergroot. We hopen te bereiken dat meer mensen niet meer zomaar spullen op de grond gooien. Dat ze hun afval in de vuilnisbakken doen of mee naar huis nemen.”

‘Gemeente blij met Schoon Enkhuizen’

Hoe vaak ze wel niet hoort dat de gemeente de wijken schoon hoort te houden. “Veel mensen zeggen dat de gemeente het moet doen. Ik weet het niet. Als een vuilnisbak vol is dan is dat een zaak van de gemeente, maar dat is het vaak niet eens. Mensen gooien hun troep gewoon op straat. Je kunt klagen, maar ook zelf wat doen. Je hebt een eigen verantwoordelijkheid. We zijn gelukkig niet de enige die dit doen. Veel mensen rapen ook op eigen initiatief.”

Afvalstation HVC accepteert opruimafval niet

Voor één probleem hebben ze nog geen oplossing. De vuilniszaken opgeraapt vuil stapelen zich intussen op. “We kunnen het afval dat we oprapen niet kwijt. Het opgehaalde vuil staat bij één van ons in de garage. Bij het afvalbrengstation van HVC (aan het Witte Hert, red.) kunnen we niet terecht, want daar mag je geen huisafval brengen en op dinsdag vuilniszakken aan de straat zetten mag niet omdat bij diegene het huisafval in containers (kliko’s, redactie) wordt opgehaald.”

Gele veiligheidshesjes

De gemeente Enkhuizen is blij met het initiatief, zegt Joke. “Zij denken met ons mee en overleggen met HVC. We hebben ook geld gekregen van de gemeente. Daarvan hebben we onder ander grijpers, handschoenen en gele veiligheidshesjes met Schoon Enkhuizen erop aangeschaft.”

Zondag 21 februari weer ‘opruimwandeling’

Het initiatief is opgezet door Judith van Duijne en binnen een paar weken meldden zich zestig mensen aan. Elke veertien dagen is er een groepswandeling. De eerstvolgende wandeling is zondagochtend 21 februari. Kijk voor meer informatie op schoonenkhuizen.nl. Opgeven kan via aanmelden@schoonenkhuizen.nl.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Enkhuizen

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
OVNH: TommyTomato Beste Onderneming van 2022 (De Belofte) Algemeen 25 mei, 19:30
Afbeelding
Multisportdag Enkhuizen keert terug Algemeen 25 mei, 10:30
Afbeelding
Clusiusleerlingen in Grootebroek herdenken oorlog en verzet Algemeen 24 mei, 09:36
Afbeelding
Noodkreet krijgt gehoor van Westfriese gemeenten op ZZWW-bijeenkomst Algemeen 24 mei, 09:18
Afbeelding
StoryTrail stadswandeling Enkhuizen Algemeen 24 mei, 08:15
Afbeelding
Omringwinkels bloeddrukmeetpunten Hartstichting Algemeen 23 mei, 12:00
Afbeelding
Burgemeester Enkhuizen opent Pakhuis vol verhalen Algemeen 23 mei, 08:30
Afbeelding
Frank Willems beschildert soci.bike kunstfiets Algemeen 21 mei, 11:00
Afbeelding
Opening Pearle Studio Bovenkarspel Algemeen 20 mei, 13:25
Afbeelding
Nieuwe tentoonstelling Sow to Grow Algemeen 20 mei, 10:15
Afbeelding
Ben jij een waterbaas? Doe de Waterbazencheck Algemeen 20 mei, 08:00
Afbeelding
Twee locaties voor Jazz Festival Enkhuizen Algemeen 20 mei, 08:00
Afbeelding
Creatief schrijven in Schrijfcafé Enkhuizen Algemeen 19 mei, 17:05
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Enkhuizen

Op Rodi Enkhuizen volg je het laatste nieuws uit Enkhuizen. Rodi Enkhuizen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Enkhuizen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Enkhuizen in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief