Landelijke fietsverlichtingsactie: Zorg dat je opvalt

Nieuws
Univé houdt dinsdag 28 november een landelijke fietsverlichtingsactie in Bovenkarspel.
Univé houdt dinsdag 28 november een landelijke fietsverlichtingsactie in Bovenkarspel. (Foto: aangeleverd)

BOVENKARSPEL / REGIO - Fietsers in het verkeer zijn kwetsbaar. Nu de dagen weer korter zijn, is het extra belangrijk dat zij goed zichtbaar zijn. Daarom houdt Univé op 27 en 28 november van 07.00 – 09.00 uur in ruim 100 dorpen en steden in Nederland een fietsverlichtingsactie. Onder het motto ‘Zorg dat je opvalt’ gaan medewerkers van de coöperatie samen met Veilig Verkeer Nederland en de politie in gesprek met fietsers die hun verlichting niet op orde hebben. Locatie Bovenkarspel, adres De Tuin 19, doet mee op dinsdag 28 november.

Fietsers die zonder verlichting langsrijden, krijgen tijdelijke fietslampjes uitgereikt en wordt verteld hoe belangrijk het is om fietsverlichting te hebben. Uit cijfers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) blijkt dat met goede verlichting het risico dat je in het donker wordt aangereden met 20 procent afneemt. Met de actie wil Univé fietsers dan ook wijzen op de risico’s en hen stimuleren hun fietsverlichting op orde te brengen.

Vaste fietsverlichting

De actie is dan ook vooral bedoeld om bewustwording te creëren. Boetes worden er dan ook niet uitgedeeld. “We vinden verkeersveiligheid heel belangrijk”, legt Annelies Goos, bestuurder van Univé Noord-Holland uit. “Daarom zetten we ons samen met Veilig Verkeer Nederland in voor een veiliger verkeer voor iedereen. De fietslampjes die wij uitdelen zijn een tijdelijke oplossing en niet ter vervanging van de vaste fietsverlichting. Als die op orde is, weet je zeker dat je altijd opvalt.”

Veilig op weg

Naast de fietsverlichtingsactie, zorgt Univé voor een Victor Veilig op gevaarlijke locaties en heeft het de gratis functie Veilig op Weg in de Univé-app. Met veilig rijgedrag (een passende snelheid en MONO rijden), kunnen leden tot wel 10 procent besparen op hun totale autopremie.