Raad verdeeld over woonvisie: onderzoek naar uitbreiding woningbouw

Algemeen
'Er moeten meer betaalbare en energiezuinige woningen worden gerealiseerd in Haarlem.'
'Er moeten meer betaalbare en energiezuinige woningen worden gerealiseerd in Haarlem.' (Foto: BossaNova)

HAARLEM - Er moeten meer betaalbare en energiezuinige woningen worden gerealiseerd in Haarlem. Dat zou de strekking zijn van de woonvisie die het college donderdagavond aan de commissie Ontwikkeling voorlegde. Ook wordt gedacht aan eventuele uitbreiding van de woningbouw in de stad.

Joost Verhagen

Een inspreker zei namens de wijkraden niet blij te zijn met de woonvisie. Ze stelde dat het college in de plannen de visie van de wijkraden terzijde heeft geschoven. “We willen meepraten en concreet aan de slag”, zo stelde ze namens de acht wijkraden. Maarten Wiedemeijer (PvdA) is juist blij met de manier waarop zijn suggesties en ideeën in het plan zijn meegenomen. Wel zou hij het liefst nog iets meer woningen willen realiseren.

Uitbreiding woningbouw Haarlem

Wiedemeijer wil namens zijn partij een motie indienen voor onderzoek naar een eventuele uitbreiding van de woningbouw. Dit zodat tijdens de volgende gemeenteraadsverkiezingen de partijen een geïnformeerd standpunt kunnen innemen. Moussa Aynan (Jouw Haarlem) vond een dergelijk onderzoek een goed idee. Aynan zei wel meer concrete actieplannen in de visie te hebben verwacht. Volgens hem wordt er in de visie gegoocheld met cijfers. Ook de SP verdenkt de coalitie ervan creatief met aantallen woningen te zijn omgegaan.

Alternatieve woonvormen Haarlem

Trots Haarlem vroeg om ook vooral te kijken naar alternatieve woonvormen, zoals standplaatsen voor woonwagens, collectieve woonvoorzieningen voor ouderen en tiny houses. De partij kreeg daarin bijval van de ChristenUnie. Het CDA heeft aangegeven de woonvisie te zullen steunen. Ook GroenLinks noemt het stuk waar de ambities van de coalitie in doorklinken: “Het is op volle kracht woningen realiseren’’, aldus Jasper Drost.

Wethouder Meijs reageerde op de inspreekbijdrage van de wijkraden. “Het is niet zo dat we ze buitenspel hebben willen zetten. Het is ambitieus, maar er staan al vele plannen op de nominatie om uitgevoerd te worden.’’