Zomervakantie: 8 x leuk dagje uit met kinderen in Haarlem en omgeving

Algemeen
Wat kun je met kinderen doen in de zomervakantie in regio Haarlem? Onze tips!
Wat kun je met kinderen doen in de zomervakantie in regio Haarlem? Onze tips! (Foto: HaarlemforKids)

HAARLEM - Fijn, weer een paar weken vrij! Maar wat kun je in Haarlem en omgeving doen met kinderen tijdens de zomervakantie? In samenwerking met HaarlemforKids zetten we een aantal suggesties voor je op een rij.

Meer tips voor een dagje uit met kinderen in Haarlem en omgeving? Volg dan de moeders achter HaarlemforKids op Instagram.

Wat zijn de beste kinderdagverblijven van Haarlem? We zetten ze op een rij!


Afkoelen? Hier kun je zwemmen in Haarlem:

1: Zwembad de Heerenduinen (IJmuiden)

“Dit is een van onze favoriete buiten zwemlocaties in omgeving Haarlem, helemaal op hete dagen. Bij dit zwembad hebben ze een groot binnenbad, drie buitenzwembaden (inclusief baby- en peuterbadjes), een fijn café en zowel veel beschutting als groene, open plekken. Binnen is het al net zo fijn spelen als buiten en vind je een leuke glijbaan die een foto van je maakt op je weg naar beneden (die kun je achteraf krijgen via e-mail). Onze kinderen komen hier net als wij heel graag!”

Bij hoge temperaturen vraagt het zwembad een bijdrage om binnen te komen, maar hiermee kun je zowel binnen als buiten zwemmen. Ook zijn er badmeesters en -juffen aanwezig. Het zwembad ligt op ongeveer 20 minuten rijden van Haarlem (naast speeltuin De Veilige Haven). Let op, vanwege corona is het wel nodig van tevoren te reserveren via de website van het zwembad. 

2: Pierenbadje & Kinderboerderij Velserbeek (Velsen)

“Op iets meer dan 10 minuten rijden van Haarlem (of een half uurtje fietsen) vind je een heerlijke speelplek voor kinderen in de zomer. Alleen al het park is de moeite waard. Er is veel schaduw, een speeltuin, picknicktafels voor een heerlijke meegebrachte lunch bijvoorbeeld. Als de kinderen het zwemmen zat zijn, kun je ze meenemen naar de boerderij op hetzelfde terrein, waar ze naar hartenlust geiten, vogels en konijnen kunnen aaien. Ze kunnen op deze kinderboerderij Velserbeek zelfs leren hoe ze een (voorbeeld)koe kunnen melken!”

Tip: check voor je dagje weg wel vooraf even de Facebook-pagina van de locatie, om te zien of het zwembad is gevuld. 

Tekst gaat door onder de foto

zomervakantie te doen kinderen haarlem
Foto: HaarlemforKids

Buitenspeelplaatsen Haarlem: favoriete dagjes weg

3. Avonturenspeelplaats in het Twiske (Zaanstreek)

Wat is er nog meer te doen met kinderen in de zomer in de regio Haarlem? Wat dacht je van Avonturenspeelplaats in het Twiske? “Een fantastische speelplaats op 30 minuten met de auto vanaf Haarlem, waar je kids zichzelf kunnen vermaken en kunnen spelen met onder meer klimtorens, een zipline en diverse hangbruggen. Daarbij vind je er een meer en verschillende stranden. De Avonturenspeelplaats is ook een goede locatie voor een kinderfeestje. En er zijn genoeg aan te raden plekken voor een lekkere hap, zoals Twiske Haven en Paviljoen Twiske!”

De entree voor Avonturenspeelplaats in het Twiske is gratis (los van de paar euro voor het parkeren). 

4: Speelpark de Swaan (Langedijk)

Ook op zo’n 30 minuten rijden van Haarlem vind je Speelpark de Swaan, in Langedijk. “Kinderen kunnen hier hun lol op met de grote opblaastrampolines, maar daarnaast zijn er nog twee grote speelplaatsen, een natuurgebied, glijbanen, go-karts en nog veel meer. Neem wat lekkers mee en jullie zijn er de hele middag zoet (7,50 euro per persoon voor een dagkaart en 6 euro per persoon voor 2 uur vertier).”

Tekst gaat door onder de foto


Foto: HaarlemforKids

5: Speeltuin Kleiland (Nieuw-Vennep) 

Op ongeveer 20 minuten rijden (en 50 minuten fietsen) van Haarlem vind je Speeltuin Kleiland, tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep. “Voor kinderen is hier veel te doen, van een piratenschip en zipline tot een kleine obstacle run. Parkeer je auto bij rugbyclub Haarlemmermeer Hawks (zoek op ‘parkeerplaats Klimpark21’ in je navigatie), installeer jezelf als ouder aan een van de picknicktafels in het midden van het speelterrein en de fun kan beginnen!”

Regenachtige dag: wat te doen in Haarlem? 

 6: Zuiderzeemuseum (Enkhuizen)

Ook als het niet regent kun je een dagje uit en genieten bij het Zuiderzeemuseum en de grote buitenspeelplek, maar valt het wel met bakken uit de hemel? Dan vermaak je je bij dit museum ook goed. Zo kun je een compleet oud dorp bezoeken, helemaal nagebouwd om te laten zien hoe mensen 100-200 jaar geleden leefden. Kinderen kunnen daarbij een eigen touw maken, zichzelf in historische kleding hullen en leren over waterveiligheid. Wij vinden het hier zo schattig, echt een aanrader op een druilerige dag in de zomervakantie!”

Het Zuiderzeemuseum bevindt zich op 50 min rijden van Haarlem en is gratis voor Museumjaarkaart-houders.

Uit eten met een speeltuin? Check deze locaties in regio Haarlem 

7: Villa Westend (Velserbroek)

“Wat een topplek is dit! Ruimte, zand, ligbedden, overheerlijk eten, goede service en een schommel - wij zijn verkocht! Deze hotspot bevindt zich op 15 minuten rijden en 30 minuten fietsen van Haarlem, aan de Westbroekplas (vlakbij Spaarnwoude). Voor een relaxte sfeer en lekker spelen ben je hier aan het goede adres, en in de omgeving is het heerlijk fietsen, hardlopen of wandelen. En voor de kids zijn er genoeg speeltuinen en water om lekker in te spartelen. Deze staat hoog op ons lijstje!”

Tekst gaat door onder de foto


Foto: HaarlemforKids

8: Brasserie de Smaeckkamer (Beverwijk)

“Ook hier keren we zeker nog eens terug. Het heeft een zonnig terras en een super natuurspeelplaats. Je kunt zelf als ouder lekker aan je tafel blijven zitten, terwijl je een oogje in het zeil houdt. Je kinderen houden zichzelf wel bezig met bijvoorbeeld de boomhut, tunnels en waterpret. En ook binnen vind je genoeg entertainment voor jezelf en de kinderen in de speciale speelkamers. Tot slot is ook het eten goed in deze brasserie en kun je na afloop nog een mooie wandeling in het Westerhoutpark maken.”