Haarlem 776 jaar: zó wordt dat gevierd!

Algemeen
Op 23 november kan de vlag weer uit, dan viert Haarlem haar 776e verjaardag!
Op 23 november kan de vlag weer uit, dan viert Haarlem haar 776e verjaardag! (Foto: Archief Rodi)

HAARLEM - Vorig jaar werd de 775e verjaardag van Haarlem (voor zover dat coronatechnisch ging) groots gevierd. Dit jaar vieren we dat onze Spaarnestad alweer 776 jaar stadsrechten heeft. Wat wordt er in 2021 georganiseerd rondom de verjaardag van Haarlem?

Om precies te zijn kreeg Haarlem van graaf Willem II stadsrechten op 23 november van het jaar 1245. De provinciehoofdstad mag zichzelf dus inmiddels 776 jaar een stad noemen. In 2020 brachten burgemeester Jos Wienen en commissaris van de koning Arthur van Dijk een toost uit op het jubileumjaar. En herinneren we ons het speciale Haarlem-nummer van Roel van Velzen nog, in samenwerking met Veldhuis en Kemper?

Programma Haarlem 776 jaar

Ook dit jaar wordt het feest niet overgeslagen. Dit is (onder meer) het programma voor de 776e verjaardag van Haarlem:

- Tentoonstellingen over Haarlem

In het Archeologisch Museum op de Grote Markt is de tentoonstelling Bier en Baard te zien over brouwen en drinken in vroeger tijden. Speciaal voor de verjaardag organiseert het museum ook een aantal stadswandelingen met middeleeuwse verhalenvertellers op 21 november. Wil je liever online meedoen, dan kan dat ook met de digitale wandeling die aangeboden wordt via de site van het museum.

In het Museum Haarlem is de vaste opstelling ‘Allemaal Haarlemmers’ over de laatste 1000 jaar geschiedenis van de stad te zien. Ook is de tentoonstelling van Haarlemse inwoners onder de naam ‘Haarlem en Ik’. Ruim 500 zogenoemde leporello-boekjes werden door de inwoners van de stad gemaakt ter gelegenheid van de verjaardag van de stad. Nu een blijvend kunstwerk in Museum Haarlem.

In de Hoofdwacht aan de Grote Markt is de Haarlemse Brouwerijgeschiedenis te bewonderen. Met op zaterdag 20 november een speciale bierproeverij (aanmelden via de site is verplicht, vanwege het geringe aantal deelnemers).

- Verjaardagstaart aangesneden door burgemeester Wienen

Op de verjaardag zelf, 23 november, snijdt burgemeester Jos Wienen de verjaardagstaart aan in het NH Archief. Na 10.30 uur is iedereen welkom om daar ook de stadsrechten te zien. Ook op deze dag wordt bekend gemaakt wie de fotowedstrijd met de Haarlemvlag heeft gewonnen. Vorig jaar begonnen, uitgesteld vanwege corona, wordt het nu tijd voor de prijsuitreiking.

- Haarlem op Film in Schuur

De bijzondere documentaire die Erik Willems vorig jaar maakte ‘Haarlem op Film’ is eenmalig te zien in de Schuur. Een film die bestaat uit oude filmbeelden uit de periode 1900-2000. Een ode aan de stad die ooit filmstad van Nederland was.

- Graaf Willem II trekt door Haarlem

Op dinsdag 23 november tussen 10-17 trekt er ook een bonte stoet van Graaf Willem II en zijn gevolg door de stad. Er wordt gezongen, bewoners worden gefeliciteerd en ook kun je met het gezelschap op de foto.

- Test je kennis van Haarlem!

Voor de 775e verjaardag van Haarlem maakte onder meer het Noord-Hollands Archief een leerzame fietsroute ‘Haarlem door de tijd’ voor het middelbaar onderwijs. Je bezoekt tijdens de route twintig locaties die iets met de geschiedenis van de stad te maken hebben. De route is ook dit jaar te volgen - net als de Stadsrechtroute. Word jij topscoorder?

- De Brewery Run

De Brewery Run vindt op zondag 28 november plaats (tussen 12-17) en is volgens de organisatie een hardloopbeleving door onze unieke stad. Lopen wordt afgewisseld met het proeven van de lekkerste lokale bieren. Met de run wordt de verjaardagsweek feestelijk afgesloten. Meedoen is 27,50 euro.

- Stadswapenwedstrijd

Ter aanvulling laat de gemeente nog weten dat ook dit jaar een stadswapenwedstrijd wordt georganiseerd. “De groepen 6 van het (speciaal) basisonderwijs zijn aangeschreven om een nieuw stadswapen te ontwerpen”, aldus een woordvoerder. “De prijswinnaars worden per klas uitgenodigd op vrijdagochtend 19 november en krijgen dan een heel programma aangeboden zoals een poppenkostvoorstelling in het stadhuis, rondleiding Hoofdwacht en bekijken van de stadsrechten in het Noord-Hollands archief.” 

Bekijk het hele programma van Haarlem 776 jaar op www.verjaardaghaarlem.nl of Visit Haarlem.