Bruggen in Haarlem: Dit moet je weten over de openingstijden

Algemeen
De Verfroller in het centrum van Haarlem.
De Verfroller in het centrum van Haarlem. (Foto: Ad Timmers/archief)

HAARLEM - Een brug die openstaat. Het kan flinke irritatie opleveren als jij in de auto zit en moet wachten op al die schepen, jachten en andere plezierboten die het Spaarne op varen. Omdat het natuurlijk niet te doen is om voor elke boot de brug te openen, zijn er speciale openingstijden. 

Haarlem is prachtig gelegen aan het Spaarne. De grote rivier zorgt voor een tweedeling van de stad, maar is een niet onuitwisbaar onderdeel van Haarlem. Zonder Spaarne, geen Haarlem. Om van de ene naar de andere kant te komen zijn er vele bruggen gebouwd. Zo kon iedereen vroeger naar de andere kant komen. Alle bruggen van Haarlem zijn gemoderniseerd en worden elektrisch geopend en gesloten door een professionele brugwachter. Omdat Haarlem een officiële vaarroute is voor schepen, is het vooral in de zomer, ontzettend druk. Daarom zijn er openingstijden zodat je daar rekening mee kunt houder als schipper, maar ook als weggebestuurder.

Wanneer zijn de bruggen open voor boten

De bruggen in Haarlem gaan niet open tussen 7.15 en 9.00 uur en tussen 16.30 en 18.30 uur (de Waarderbrug en de Figeebrug zijn hierop een uitzondering). Zo kan het wegverkeer beter doorstromen. Toch zijn wachttijden niet altijd te voorkomen omdat Haarlem zowel een wegenknooppunt als een vaarknooppunt is.

Vier minuten wachttijd

Het streven van de gemeente Haarlem is om bruggen maximaal 4 minuten per keer te openen. Alle schepen die liggen te wachten, mogen dan doorvaren. Het is niet mogelijk om daarbij een onderscheid te maken tussen beroepsscheepvaart en plezierscheepvaart. Dat betekent dat wegverkeer soms ook moet wachten op plezierboten.


De Schoterbrug. (Foto: S. Meijer/Wikipedia)

Mastroute

De tijden waarop de bruggen dicht blijven voor de scheepvaart zijn niet zomaar uit te breiden. Dat komt onder meer omdat Haarlem onderdeel is van de staande mastroute: een route voor schepen die hun mast niet kunnen strijken. Deze schepen zijn afhankelijk van de openingstijden van spoorbruggen en bruggen in snelwegen, zoals de A44. Die gaan maar een paar keer per dag open. De tijden waarop de bruggen in Haarlem open gaan, zijn hierop afgestemd. De Provincie Noord-Holland bepaalt de brugbedieningstijden in Haarlem, in samenspraak met gemeenten, Rijkswaterstaat en verschillende belangenorganisaties op het gebied van water- en wegverkeer.

Bron: gemeente Haarlem


De Prinsenbrug in Haarlem.
Werkzaamheden aan de Schoterbrug.