Haarlemse Bruggen: deze bruggen worden natgespoten tijdens warmte

Algemeen
De verfroller in Haarlem centrum.
De verfroller in Haarlem centrum. (Foto: Ad Timmers)

HAARLEM - De temperaturen stijgen. Niet alleen mens en dier hebben het warm, ook een aantal beweegbare bruggen hebben last van de warmte. Bij hoge temperaturen kan het voorkomen dat bruggen niet meer opengaan. Daarom besproeit de gemeente Haarlem de bruggen met Spaarnewater.

Haarlemse Bruggen: deze bruggen worden natgespoten tijdens warmte

Door de bruggen te koelen met water, vertragen we het uitzetten van de beweegbare bruggen. De warmte-energie gaat zo in de verdamping van het water zitten en niet in de brug. Een beetje uitzetten kan overigens wel. Daar is bij de bouw wel rekening mee gehouden. Voor het zover is, zetten we de koelinstallatie aan of gaat de waterslang erop. Zo blijft de brug langer werken.

Wanneer wel spuiten, wanneer niet?

Na langere tijd van verhitting kunnen de bruggen zo uitzetten dat ze niet meer open kunnen. Voor die tijd starten we met koelen. We houden de bruggen vanaf 22 graden in de gaten. Bij zeer hoge temperaturen (rond de 32 graden) kan het zijn dat we zelfs tot ver in de avond blijven koelen, om de warmte zoveel mogelijk uit de brug te houden en verdere uitzetting te voorkomen.

De Waarderbrug, Catharijnebrug, Buitenrustbruggen en Schouwbroekerbrug hebben speciale sensoren die de uitzetting van de brug monitoren. Als deze bruggen te warm worden, kunnen we ze direct koelen.

Bruggen, blijf in beweging

Het is voor Haarlem  en omstreken belangrijk dat de beweegbare bruggen blijven werken om bevoorrading van aan het water gelegen bedrijven te kunnen garanderen. Zowel voor de beroeps- als pleziervaart. Haarlem maakt ook onderdeel uit van de Staande Mast Route. Dat is een route voor schepen die hun mast niet kunnen strijken. Deze schepen zijn afhankelijk van de openingstijden van spoorbruggen en bruggen in snelwegen, zoals de A44. Die gaan maar een paar keer per dag open. De tijden waarop de bruggen in Haarlem open gaan, zijn hierop afgestemd. De Provincie Noord-Holland bepaalt de brugbedieningstijden in Haarlem, in samenspraak met gemeenten, Rijkswaterstaat en verschillende belangenorganisaties op het gebied van water- en wegverkeer.

Wees voorzichtig op de brug

Een natte brug zorgt voor een glad wegdek. Wees dus extra voorzichtig op de brug, vooral als je op de fiets bent.

Bron: gemeente Haarlem