Anne&Max komt op de Grote Markt

Algemeen
Koffie- en lunchcafé Anne&Max verhuist naar Grote Markt
Koffie- en lunchcafé Anne&Max verhuist naar Grote Markt (Foto: Oleksandr Pyrohov)

HAARLEM - Na jaren van leegstand komt er weer reuring in het pand op Grote Markt 5, waar ooit fastfoodketen KFC zijn oog op liet vallen. Deze week verhuist koffie- en lunchcafé Anne&Max vanuit de Zijlstraat naar het pand tussen parfumerie Douglas en The Sting. Maandag 19 september gaat de zaak open voor publiek.

Oprichter van Anne&Max is Haarlemmer Wobbe van Zoelen. In 2005 opende hij in de Zijlstraat zijn eerste Anne&Max-vestiging. Anno 2022 zijn er 28 vestigingen, door heel Nederland.

Een grotere vestiging

Eerder dit jaar zei Van Zoelen in een interview dat Haarlem er op de Grote Markt een tweede Anne&Max bij krijgt. Uiteindelijk is toch besloten om het in Haarlem te houden bij één - grotere - vestiging.

“Het pand op de Grote Markt is veel groter én we hebben er een mooi terras,” aldus Van Zoelen. “Het heeft bovendien een grote kelder. We kunnen daar het magazijn en de toiletten onderbrengen zodat je boven veel meer ruimte overhoudt.”

Dat het winkelpand op nummer 5 zo lang heeft leeggestaan noemt Van Zoelen zonde. Hij vermoedt dat het mede komt doordat het een paar keer van eigenaar is gewisseld. Het pand is nu in handen van een ontwikkelaar die op de bovenverdiepingen appartementen maakt.

‘Planeetaardig’

In 2019 aasde fastfoodketen Kentucky Fried Chicken op Grote Markt 5. Het gemeentebestuur zag een fastfoodrestaurant op een zo prominente plek echter niet zitten. Ruim drie jaar later lukte het Anne&Max wel een vergunning te krijgen. Anne&Max noemt zich ‘planeetaardig’: de producten die er worden geserveerd moeten goed zijn voor de gasten en de producenten, vindt Van Zoelen. “We zijn ons erg bewust van waar we onze producten vandaan halen, hoe ze worden gemaakt en wie ze maken.”