Extinction Rebellion houdt Stille Tocht Black Friday Haarlem

Algemeen
Poster Stille Tocht Black Friday Haarlem 2022
Poster Stille Tocht Black Friday Haarlem 2022 (Foto: Extinction Rebellion Haarlem)

HAARLEM - Rouwen om Black Friday. Vrijdag 25 november is in Haarlem een Stille Tocht tegen Black Friday, georganiseerd door Extinction Rebellion. De klimaatorganisatie roept mensen op om in het zwart te komen en om een kaars mee te nemen.

“We verliezen de mensheid en de biodiversiteit als we zo door gaan. Zelfvernietiging?”

Even geen blokkades of bezettingen voor de Haarlemse tak van burgerbeweging Extinction Rebellion. De klimaatorganisatie houdt een stille rouwtocht, als protestactie tegen Black Friday. De stoet, gekleed in zwart, loopt langzaam door het stadcentrum om consumerisme, uitbuiting en uitputting aan te kaarten.

“Wij beseffen niet welke ellende we in stand houden door ons aankoopgedrag: uitputten van grondstoffen, voor spullen en kleding die gemaakt wordt door het uitbuiten van mensen in fabrieken. Die goedkope troep gaat stuk, en dus gaan we weer nieuw kopen. En zo houden we de ellende in stand” zegt Caroline, organisator van de rouwtocht. Ze besloot een kleine twee jaar geleden actief te worden bij deze burgerbeweging omdat ze wil bijdragen aan het stoppen van de klimaatcrisis. Aan het begin van de route is er tijd voor een moment van bezinning en inspiratie, hier vertelt Casper Fioole uit Utrecht het “verhaal van Erysichthon”, de Griekse mythe over de koning die werd gestraft met onverzadigbare honger. 

Tegen fast fashion

Vooral de mode-industrie krijgt speciale aandacht. De productie van zogenoemde ‘fast fashion’ veroorzaakt 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot en kost veel water. Toch verdwijnt 85% van kledingstukken op de vuilnisbelt voordat ze drie keer gedragen worden. Ook kent de mode-industrie nog andere misstanden. De werkomstandigheden in kledingfabrieken zijn erg onveilig, ook verdient maar 2% van de fabrieksarbeiders een leefbaar inkomen. 

Toch gaat de kritiek op Black Friday verder dan enkel de mode-industrie. Teun, ook actief bij Extinction Rebellion, zegt het volgende: “Black Friday wordt gepresenteerd als een win-win scenario voor grote bedrijven en consumenten. Consumenten profiteren van de kortingen en grote bedrijven hebben wat extra inkomsten om de torenhoge winst nog eens goed te spekken. Maar wie wint hier echt? De spullen in de winkels zouden daar niet liggen zonder de immense exploitatie van het globale zuiden, zowel in milieu als arbeid. De mensen daar hebben het minst bijgedragen aan de klimaatcrisis, toch voelen zij de gevolgen het hardst. Waar bedrijven winst over maken, leiden zij verlies. Wat doe je bij verliezen van wat je dierbaar is? Je rouwt.”

De tocht start vrijdag 25 november om 15.30 uur op de Grote Markt.

Extinction Rebellion Haarlem in samenwerking met Milieudefensie Haarlem en Grootouders voor het Klimaat Haarlem.