Schoolpleinen gaan groener worden

Duurzaam
V.l.n.r. Tess Linting, Michiel van Gennip, Ton Belderok en Jos Wienen.
V.l.n.r. Tess Linting, Michiel van Gennip, Ton Belderok en Jos Wienen. (Foto: Gemeente Haarlem / Marjolein Niestadt)

HAARLEM - De schoolpleinen moeten groener, vinden de drie burgemeesters van Haarlem. Ze deden vrijdag 28 april gedrieën mee aan een promotiefilmpje van de kinderraad voor groene schoolpleinen: de echte burgemeester Jos Wienen, klimaatburgemeester Ton Belderok en kinderburgemeester Tess Linting.

Door Willem Brand

Natuurlijk werden er bij die filmopnames plantjes geplant, dat gebeurde met hulp van een groep kinderen van de kinderraad op het schoolplein van de Rudolf Steinerschool in Schalkwijk. 

Onderhoudsplan

Bij haar installatie vorig jaar op 15 september 2022 gaf Tess Linting aan te gaan werken aan ‘betere en grotere speelplaatsen’. Hopelijk gaan kinderen dan minder gamen, zei ze toen. Als de ouders en kinderen meewerken en het onderhoud is geregeld, dan betaalt de gemeente mee aan de kosten van aanleg, valt te lezen op de LinkedIn-pagina van de in november 2022 geïnstalleerde klimaatburgemeester Ton Belderok. Hij licht toe: “Zo’n tien scholen blijken hierover al na te denken, dat is enorm hoopgevend.” Zijn onderhoudsidee is een drietrapsraket. De schoolkinderen doen regelmatig even groen corvee. Het grotere onderhoud gebeurt met de ouders en het nog grotere werk wordt één of twee keer per haar door professionals gedaan. Belderok: “Uit onderzoek blijkt zijdelings dat pestgedrag vermindert bij een groener en uitdagender schoolplein.”