SUPmission pakt de paddle en prikker weer op in hun strijd tegen afval

Duurzaam
Vrijdag 19 mei gaat de eerste SUPmission weer van start.
Vrijdag 19 mei gaat de eerste SUPmission weer van start. (Foto: Sandra Reeb-Gruber www.supmission.org)

HAARLEM - Vrijdag 19 mei organiseert Stichting SUPmission hun eerste SUPmission van dit seizoen. Na een inspirerend openingswoord van Dick Bol van De Stichting Stedenband Haarlem-Mutare kunnen de aanwezige SUPpers en afvalprikkers en beginnen met hun schoonmaakactie. Stichting SUPmission is daarnaast op zoek naar vrijwilligers die af en toe willen helpen bij de SUPmissions.

“We zijn helemaal klaar voor ons vierde seizoen. In de wintermaanden is het te koud om te SUPpen maar dat betekent natuurlijk niet dat er geen afval in het water ligt. Het wordt de hoogste tijd dat we weer met heel veel Haarlemmers in actie gaan komen,” vertelt Karen Blanken (voorzitter en medeoprichter van Stichting SUPmission). “We hebben zeker niet stil gezeten de afgelopen maanden. We zijn bijvoorbeeld een mooie samenwerking aangegaan met Stichting Stedenband Haarlem-Mutare. De bedoeling is dat we tegelijkertijd in Haarlem en Mutare de rivieren gaan schoonmaken. Onze eerste gezamenlijke actie was zaterdag 18 maart tijdens de Nationale Opruimdag. We hebben in Haarlem ruim 500 kilo afval verzameld, in Mutare was de opbrengst 3000 kilo!” 

Bellenscherm

Verder heeft de stichting een nieuwe tweedehands bakfiets kunnen aanschaffen om de materialen in te vervoeren en hebben ze deelgenomen aan allerlei Haarlemse debatten en bijeenkomsten met verschillende partijen over duurzaamheid en het afvalprobleem in Haarlem. Ze zijn nog steeds in gesprek met de gemeente en provincie om een Bubble Barrier in het Spaarne te realiseren. Blanken: “Dit bellenscherm kan een groot deel van het afval in het Spaarne afvangen en voorkomt zo een afvalstroom naar de Noordzee. We hebben via onze achterban al een groot bedrag bij elkaar gekregen om deze missie te verwezenlijken.”

Inspireren

Vorig seizoen hebben de deelnemers, waaronder ook bedrijven en scholen, van SUPmission ruim 100 grote zakken afval bij elkaar verzameld. SUPmission heeft al heel veel mensen geïnspireerd. Daaronder bevonden zich veel kinderen en jongeren die zich willen inzetten voor een schone stad. SUPmission werkt samen met de Haarlemse SUP-school Kiteflow. Hierdoor kunnen deelnemers zonder SUP op de startlocatie een SUP huren. Inmiddels is er een heuse groene beweging ontstaan in Haarlem en werkt SUPmission samen met organisaties als De Pinguin, NO More Plastic, De Opruimtrutjes, Spaarnelanden, Koning Koos Broekhof, The Great Bubble Barrier, Bob the Plogdog, MeltUp, Paul Wayeoflife en Juttersgeluk. De organisatie zorgt voor een origineel SUPmission-shirt, afvalprikstokken en kuipen om het afval in te verzamelen. 

Vrijwilligers

Mensen die niet willen SUPpen kunnen met de afvalprikkers de kades schoonmaken. Na afloop wordt al het afval verzameld en naar een vuilcontainer van Spaarnelanden gebracht. Stichting SUPmission is op zoek naar vrijwilligers die af en toe willen helpen bij de SUPmissions. De vrijwilligers helpen bij het klaarzetten van de materialen, gaan mee het water op en helpen de deelnemers waar nodig. In ruil voor hun inzet krijgen de vrijwilligers een gezellige en nuttige activiteit en veel dankbaarheid van Team SUPmission en heel veel Haarlemmers! 

Aanmelden

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij info@supmission.org. De SUPmission is vrijdag 19 mei van 19:00 tot 21:00 uur. Startlocatie is Achter het Dolhuys, Schotersingel 2 in Haarlem. Aanmelden voor deze en andere SUPmissions kan via www.supmission.org/aanmelden/.

In zusterstad Mutare werd afgelopen maart 3000 kilo opgehaald.