Column: een lans breken voor vaccineren

Partnerbijdrage
Ciska Scheidel.
Ciska Scheidel. (Foto: 2MOONS)

“Je hoeft alleen maar op de fiets te stappen, de bus of auto te pakken en je kan in Nederland terecht voor een vaccinatie. Alle ouders kunnen hun kind gratis laten vaccineren via het Rijksvaccinatieprogramma. Echt iets waar ik trots op ben. Maar toch ziet niet iedereen dit als een verworvenheid. Steeds meer mensen twijfelen over vaccinaties, waardoor de vaccinatiegraad daalt.

Door Ciska Scheidel, directeur GGD Kennemerland

Het lijkt alsof mensen soms de risico’s en gevaren van ‘vergeten’ ziekten niet meer kennen. De uitbraak van mazelen (regio Eindhoven) en toename van kinkhoest op verschillende plekken in Nederland, zorgen terecht voor grote onrust.

Het zijn akelige ziekten waar kinderen heel ziek van kunnen worden, blijvend schade aan overhouden of zelfs aan kunnen overlijden. Ook vergroot het de druk op de gezondheidszorg.

Er zijn allerlei redenen waarom mensen hun kind niet vaccineren, bijvoorbeeld vanwege levensbeschouwing of het afgenomen vertrouwen in de overheid, zeker na COVID-19. Als GGD proberen we de publieke gezondheid te verbeteren. We staan iedereen te woord met vragen of zorgen over vaccinaties. We geven voorlichting over vaccineren en de gevaren van infectieziekten. Ook maken we het zo makkelijk mogelijk om een vaccin te komen halen. We proberen iedereen zo snel mogelijk te vaccineren.

Want vaccinaties voorkomen zoveel onnodig leed bij kinderen. Daarom wil ik een lans breken voor het vaccineren. Hoewel de meeste ouders gelukkig nog positief zijn over vaccineren, hebben we wel een opdracht aan onszelf om dit in stand te houden. 

Dit geldt niet alleen voor vaccinaties tegen mazelen en kinkhoest, maar ook voor vaccinaties tegen HPV en DTP (Difterie, Tetanus en Polio). Laten we er samen voor zorgen dat er geen onnodige uitbraken meer komen en deze nare ziekten niet weer opkomen, maar echt tot het verleden behoren.”