Lionsclub Haarlem Over Den Duin in actie voor chirurgen in Oekraïne

Partnerbijdrage
Lionsclub Haarlem Over Den Duin in actie voor medische chirurgen in Oekraïne
Lionsclub Haarlem Over Den Duin in actie voor medische chirurgen in Oekraïne (Foto: aangeleverd)

HAARLEM/HEEMSTEDE - Lionsclub Haarlem Over Den Duin is een serviceclub die zich inzet voor een betere samenleving. Ze organiseren vrijwillig diverse activiteiten en evenementen. Recentelijk hebben ze een inzamelingsactie gestart om medische brillen voor chirurgen in Oekraïne te bekostigen. Deze brillen, ook wel ‘medical headlights’ genoemd, worden gebruikt tijdens operaties om soldaten te helpen die vechten aan het zuidelijke en oostelijke front. De club is gecharterd op 17 april 19993 en heeft leden met diverse achtergronden.


“De chirurgen van de 78 Oekraïense medische eenheden van de Air Assault Forces aan de zuidelijke en oostelijke fronten, die Oekraïne verdedigen, hebben dringend ‘medical headlights’ nodig. En daar gaan de Lions bij helpen”, benadrukt secretaris Elisabeth Haderer. Zij is onlangs in het door de oorlog geteisterde land geweest en heeft samen met Lions Club International Ukraine kennisgemaakt met het medische team én de chirurgen aan het werk gezien.

Enorme veerkracht en wilskracht

“Indrukwekkend, triest, maar ook enorme veerkracht en wilskracht bij zowel het medische team als de soldaten. De aanschaf van de brillen wordt gedaan door de lokale Lionsclub in Oekraïne en rechtstreeks overhandigd aan de lokale medische teams.”

In het front wordt 98% van de wonden veroorzaakt door mijnexplosies. Door deze explosies moeten iedere dag bij tientallen soldaten talloze kleine onderdelen uit het lichaam worden gehaald. De kwaliteit van chirurgische ingrepen is rechtstreeks afhankelijk van de helderheid van de verlichting in de operatiekamer.

‘Help ons bij de aanschaf’

Haderer: “Het zijn niet zomaar brillen, het zijn medische instrumenten waar een groot te kort aan is. Voordelen van deze verlichting voor chirurgie zijn natuurlijke kleurweergave, de schaduwbeheersing verbetert de zichtbaarheid. Hoogwaardige verlichting van diepe holtes is cruciaal voor nauwkeurige weefselbeoordeling. Helderder en koeler licht zorgt voor de afwezigheid van donkere vlekken en dode zones. En ze beschermen chirurgen tegen vermoeide ogen tijdens langdurige operaties. Honderden gewonden zullen gered worden als artsen voldoende verlichting hebben in de veldomstandigheden om soldaten te redden. Help ons bij de aanschaf van nieuwe medische nieuwe brillen. Doneren kan via de QR code, klik erop of scan hem: De opbrengst van deze actie komt volledig ten goede aan de aanschaf van de brillen. Om een idee te geven, een set kost US$ 840 en bestaat uit een DKH-50 koplamp, lens en koker.”

Meer informatie: haarlem.overdenduin@lions.nl

Doneren kan via de QR code, scan hem.