Gemeente komt met informatie over Canadees parkeren na ‘ongelukkige actie’ van tegencampagne

Politiek
De gemeente Haarlem gaat binnenkort via de website duidelijke informatie geven over Canadees parkeren
De gemeente Haarlem gaat binnenkort via de website duidelijke informatie geven over Canadees parkeren (Foto: Gemeente Haarlem)

HAARLEM - De gemeente Haarlem gaat binnenkort via de website duidelijke informatie geven over Canadees parkeren (met twee wielen op de stoep), en hoe het zich verhoudt tot de parkeernota waarover 6 maart een referendum gehouden wordt. Aanleiding daarvoor is een actie van de tegencampagne, waarbij Haarlemmers onder de ruitenwisser een nepboete kregen van 110 euro omdat hun auto (deels) op de stoep stond. 

Door Joost Verhagen

De actie werd gefinancierd met een subsidie die de gemeente heeft toegekend aan de tegencampagne. Burgemeester Wienen heeft aangegeven dat geld van de campagnes dat onrechtmatig is gebruikt, na afloop van het referendum kan worden teruggevorderd.

Zit niet lekker

Frank Visser (Christenunie) zei enig begrip te hebben voor de tegencampagne: ,,Het is natuurlijk een ludieke actie, en het is campagnetijd, maar toch zit het me niet helemaal lekker. Mensen zijn ontzettend geschrokken omdat ze echt een boete dachten te hebben,’’ stelde hij. Daarnaast klopte de informatie op de flyer met betrekking tot Canadees parkeren en het referendum niet volgens de Christenunie, omdat Canadees parkeren op dit moment al niet is toegestaan. Er wordt enkel niet op gehandhaafd.

Gedogen

Burgemeester Jos Wienen bevestigde dat. Hij gaf aan dat er ook na het referendum op sommige plekken Canadees parkeren zal moeten worden gedoogd om alle vergunninghouders van een plek te voorzien. Het is op de langere termijn wel de bedoeling dat het (deels) op de stoep parkeren zoveel mogelijk kan worden teruggedrongen, omdat alle vergunninghouders dan een reguliere parkeerplaats kunnen vinden. Er wordt momenteel in uitzonderlijke gevallen wel al gehandhaafd als Canadees parkeren voor onveilige situaties zorgt, bijvoorbeeld rond kruispunten.