Manon Groepenhoff zwemt in haar uppie voor kanker in de Ringvaart

Algemeen
Brigitte (links) en Manon: sinds hun schooltijd hartsvriendinnen
Brigitte (links) en Manon: sinds hun schooltijd hartsvriendinnen (Foto: Pr)

BADHOEVEDORP -  Manon Groepenhoff-Mark, team Brigitte & Friends, zwemt zaterdag 4 september twee kilometer om geld in te zamelen voor wetenschappelijk kankeronderzoek. Haar vriendin Brigitte van der Erve, eveneens een ras-Badhoevedorpse, waar ze al sinds de basisschool mee is bevriend, is kankerpatiënt. Vandaar dat Manon voor haar zieke vriendin gaat zwemmen. 

Anja Maas

Hun vriendschap bracht Manon, een enthousiast zwemster, op het idee om in september mee te doen met de Swim to fight cancer in de Amstel. “Kanker is een afschuwelijke ziekte”, aldus Manon. “En omdat kankeronderzoek levens kan redden, wil ik me daarvoor inzetten. Ik ga zwemmen. Voor Brigitte. En tegelijk natuurlijk voor iedereen die door kanker is getroffen.”

Brigitte van der Erve heeft de zogenaamde B-factor, voor kenners van Badhoevedorp een manier om aan te geven dat je een hechte band met het dorp hebt. Zij werkte er als zzp’er, was lid van de Haarlemmermeerse gemeenteraad voor de HAP en had een aantal jaren een eigen winkel: The Yarn Barn, speciaalzaak voor liefhebbers van het echte handwerken. Toen Brigitte haar slechte nieuws ontving, besloot ze dit te delen. “Ik moest stoppen met The Yarn Barn en ik besloot zelf te vertellen waarom. Het is zoals het is, aan wilde verhalen heeft niemand iets.”

Voor het goede doel

Zwemmen voor een goed doel, in de Amsterdamse grachten of de Amstel, is inmiddels een bekend fenomeen. Koningin Máxima zwom een aantal jaren geleden een grachtentraject voor het ALS-onderzoek en ook Manon deed al drie keer mee. Dit jaar wilde ze de Amstel ingaan voor de Swim to fight cancer. “Vooral voor Brigitte natuurlijk. Haar situatie gaf me nog meer motivatie. Voor de sponsoractie hadden we de eerste donaties al binnen toen alles werd gecanceled, vanwege corona. Massale evenementen kunnen nog niet. Alles uitgesteld naar volgend jaar. Zo jammer.’Maar Manon laat zich niet uit het veld slaan. “Dan maar geen massa-manifestatie. Ik ga gewoon de Ringvaart in. Een eenmansactie. Ik wil zwemmen voor Brigitte en zwemmen zal ik!”

Alleen in de Ringvaart

 Liefde voor deze sport werd haar al jong bijgebracht. “Mijn vader gaf al zwemles. En dat werkte aanstekelijk. Ik ben dol op zwemmen, geef nu ook zelf les en ben vrijwilligster bij de Waterwolf. Mijn actie om de Ringvaart in te gaan is nu opgepakt door de organisatie van Fight Cancer. Ze vinden het zo tof dat ik toch wil zwemmen, dat ze er zelf bij willen zijn. Ik krijg voor mijn 2 kilometer een speciale badmuts en badjas. Ze bieden me een officiële start- en finishvlag aan. En ze maken een filmpje voor social media, echt onwijs gaaf. We hopen dat veel mensen komen kijken. Het is op deze locatie goed mogelijk om dat coronaproof te doen. Ik start bij nummer 221 en finish ter hoogte van De Pelikaan. En dat restaurant steunt ons ook. De toeschouwers die zich van tevoren bij mij hebben aangemeld, krijgen gratis een bittergarnituur. Er is zoveel enthousiasme en ondersteuning: ik kan alleen maar zeggen: ik ga ervoor. En mag ik nog even oproep doen? Ik hoop zo dat veel mensen willen doneren.”

Zaterdag 4 september. gaat Manon om 14.00 uur starten ter hoogte van Nieuwemeerdijk 221 om14.00 uur. De finish is bij De Pelikaan. Sponsoers en toewchouwers om haar aan te moedigen zijn welkom! Het geld gaat rechtstreeks naar het kankeronderzoek: www.fightcancer.nl/fundraisers/manongroepenhoff.

Alle informatie over Manons zwemtocht.