25-jarig pontje Cruquius vaart weer

Algemeen
Met het pontje van Theehuis Cruquius naar Schalkwijk.
Met het pontje van Theehuis Cruquius naar Schalkwijk. (Foto: aangeleverd)

HAARLEMMERMEER - Het pontje van Theehuis Cruquius naar Schalkwijk vaart weer. Van 10.00 tot 18.00 uur zet ‘De Groene Stroomboot’ elke dag weer tientallen voetgangers, fietsers en rolstoelers over, zoals altijd gratis. Dit jaar is extra feestelijk: het pontje vaart 25 jaar.

Elk jaar weten zo’n vijftien- tot twintigduizend mensen ‘het pontje bij Cruquius’ te vinden. Het vaart van het Theehuis in ongeveer 5 minuten zo’n 400 meter over de Ringvaart naar de steiger bij de Zuid-Schalkwijkerweg. Vooral fietsers en wandelaars gebruiken het pontje voor een rondje via de Molenplas naar Vijfhuizen of over de Zuid-Schalkwijkerweg naar Haarlem. Er is zelfs een pontjesroute te fietsen door verderop het Spaarne over te steken met het Spaarneveer tussen de Belgiëlaan in Schalkwijk en de Spaarnelaan in Haarlem Zuid-West.

Bestaansrecht

Het Cruquiuspontje vaart elke dag van 10.00 tot 18.00 uur, met aan boord altijd twee vrijwilligere schippers. De eerste vaart vond plaats op zondagmiddag 28 juni 1998. Het eerste jaar, dat maar drie maanden telde, zijn 13.174 passagiers overgezet. Daarna liep dat aantal op tot ongeveer 20.000 mensen per jaar, tot corona roet in het eten gooide en het pontje niet of slechts korte tijd kon varen. In 2022 was het vaarseizoen weer compleet en konden 13.435 mensen overgezet worden. De meeste passagiers zijn er in de zomer (40%) en het weekend (30%).

Dat constant grote aantal passagiers bewijst dat het pontje bestaansrecht heeft. Ook na de komst van de fietsbrug, 500 m verderop, blijft het pontje in trek vanwege de romantiek van zo’n kleine vaartocht, bijna 400 meter over de Ringvaart.

Goed toegankelijk

Op het dak bevinden zich 6 zonnepanelen, zodat het pontje bij zonnig weer helemaal op groene stroom kan varen. Vandaar ook de naam: ‘De Groene Stroomboot’. Per afvaart worden maximaal 12 passagiers vervoerd. De toegankelijkheid is voor iedereen gemakkelijk via de oprijplaat aan beide zijden van de pont. Zo’n veertig vrijwilligers verzorgen, na een gedegen opleiding, jaar in jaar uit de overtocht. Drie van hen waren er ook 25 jaar geleden bij.

Vrijdag 21 april viert het pontje feestelijk zijn 25-jarig bestaan. Dan verschijnt ook het boekje ‘Het Paarse Pontje’ met de geschiedenis van het veer. Meer informatie op de degroenestroomboot.nl.