Floriade Paviljoen is verkocht

Algemeen
Het Floriade Paviljoen is een markant herkenningspunt.
Het Floriade Paviljoen is een markant herkenningspunt. (Foto: aangeleverd)

HAARLEMMERMEER - Het voormalig Floriade Paviljoen in het Haarlemmermeerse bos is verkocht. “De verkoop van het paviljoen betekent een nieuwe impuls voor water en recreatie in Haarlemmermeer. Het gaat om een markant herkenningspunt in ons landschap”, zegt Mariette Sedee, wethouder van Vastgoed, Sport & Volksgezondheid, Water en Recreatie.  

De gemeente liet het paviljoen in 2002 ontwerpen en bouwen in samenwerking met Asymptote Architecture als ontvangst- en tentoonstellingsruimte voor de toenmalige Floriade Expo. Na een periode als horecabestemming kreeg het gebouw te kampen met een brand op 12 juli 2018. Hierop liet de gemeente het pand onderzoeken op voldoende veiligheid en draagkracht na de brand, waarna het interieur tot casco werd teruggebracht.

Blijft bestemd voor de gemeenschap

In augustus 2021 kwam het object in de verkoop. Op 8 februari 2022 is het object aangewezen als gemeentelijk monument. Het paviljoen is nu niet langer gemeentelijk vastgoed, maar blijft bestemd voor de gemeenschap. De lokale ondernemers die het pand gekocht hebben, gaan een nieuwe invulling geven aan het Paviljoen. 

Het Haarlemmermeerse Paviljoen blijft symbool staan voor de polderstreek.  Hiermee is al rekening gehouden in het ontwerp dat door de monumentale status behouden blijft. De ligging in een polder aan het water verwijst naar de landbouw en het Haarlemmermeer dat hier 150 jaar geleden stroomde. Daarnaast roept het dak met vleugels de associatie op van een vliegtuig dat op het water landt; een bewuste keuze die verwijst naar de luchtvaart.