Afbeelding
(Foto: )

Haarlemmermeer kiest voor geen ongeadresseerd reclamedrukwerk meer

Algemeen

HAARLEMMERMEER - Vanaf 1 oktober ontvangen inwoners van Haarlemmermeer geen ongeadresseerd reclamedrukwerk meer, tenzij zij de Ja-sticker op de brievenbus hebben geplakt. Dat heeft de gemeenteraad van Haarlemmermeer besloten. Doel van de invoering van de Ja-sticker is papierbesparing om zo toe te werken naar Nederland Circulair 2050. Huis-aan-huis-bladen, zoals Westerpost, blijven wel op de deurmat vallen. 

Als er geen sticker op de brievenbus zit dan geven bewoners daarmee aan geen ongeadresseerd reclamedrukwerk te willen ontvangen, maar wel huis-aan-huisbladen. Ongeadresseerd reclamedrukwerk wordt alleen verspreid onder inwoners die daarvoor kiezen. Zij geven dat aan via de Ja-sticker op de brievenbus.

Lokale geberutenissen

Voor huis-aan-huisbladen geldt dat zij voor minimaal 30 procent redactionele inhoud moeten hebben die betrekking heeft op nieuws over lokale gebeurtenissen. Anders wordt het blad aangemerkt als reclamedrukwerk. 

Ja-stickers worden voor 1 oktober verspreid via weekbladen en reclamefolders. Verder zijn de stickers verkrijgbaar op de gemeentekantoren, locatie Beukenhorst en locatie Polderlanden en de servicepunten van de gemeente Haarlemmermeer in Nieuw-Vennep en Halfweg.

De invoering van de Ja-sticker is een maatregel tegen verspilling. Gemiddeld gooien drie op de tien huishoudens ongeadresseerd reclamedrukwerk ongelezen bij het afval. Met als gevolg een grote verspilling van papier, energie, water en onnodige vervuiling door uitstoot van CO2. Jaarlijks ontvangen inwoners per huishouden momenteel gemiddeld 26 kilo aan ongeadresseerd reclamedrukwerk. 

JA-sticker 

Inwoners die na 1 oktober 2022 toch ongewenst reclamedrukwerk krijgen, kunnen dat melden bij de gemeente. Dat is het geval als er geen Ja-sticker of een Nee/Nee-sticker op de brievenbus zit en tóch ongeadresseerd reclamedrukwerk is bezorgd. Melden kan via het online MOB-formulier (Meldingen Openbare Buitenruimte), categorie Overlast - Reclame. 

Er zijn afvalvrije alternatieven voor reclamedrukwerk. Zo zijn folders digitaal te bekijken op allefolders.nl. Ook is het mogelijk zelf een folderpakket samen te stellen en thuis te laten bezorgen. Kijk hiervoor op: https://kiesjefolders.nl/.

Ondanks dat deze na 1 oktober niet meer nodig is, kunnen inwoners een NEE/JA-sticker op de brievenbus laten zitten. Zij krijgen geen post in de bus waar hun adres niet op staat, maar wel huis-aan-huisbladen.

Voor meer informatie op de website van de gemeente Haarlemmermeer of via: info@haarlemmermeer.nl onder vermelding van ‘Ja-sticker’.

Gepubliceerd op: 22 sep 2022 

Afbeelding
Drystack profiteert nog steeds van winst OVNH: ‘Zelfs vanuit Australië was er interesse’ Algemeen 2 dec, 16:10
Afbeelding
De Heeren van Haerlem in The Shack Algemeen 2 dec, 14:24
Afbeelding
Derde Erfgoedvrijwilligersprijs 2022 voor Van Eesteren Museum Algemeen 2 dec, 10:56
Afbeelding
Open Dag bij het Horizon College Algemeen 1 dec, 16:16
Afbeelding
Wanneer mag je een deurwaarder inschakelen? Algemeen 1 dec, 16:00
Afbeelding
Herstel eilanden voor bedreigde diersoorten Algemeen 1 dec, 14:13
Afbeelding
Open Huis bij Broedplaats BOGOTÁ in Halfweg Algemeen 1 dec, 08:45
Afbeelding
Nu te zien bij Cinema de Vlugt Algemeen 30 nov, 08:40
Afbeelding
Zondagmiddagpodium met klassieke folkmuziek in Badhoevedorp Algemeen 29 nov, 13:51
Afbeelding
Virgil van Dijk, de rots in de branding van Oranje Oranje 29 nov, 11:00
Afbeelding
Tips voor kleine bedrijven om hun distributieprocessen te optimaliseren Algemeen 29 nov, 10:46
Afbeelding
Gay Men’s Chorus Manoeuvre bij Roze Regenboogcafé Hoofddorp Algemeen 28 nov, 15:19
Afbeelding
Oranje in Qatar: matige start kan leiden tot groot succes Oranje 28 nov, 15:00
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Haarlemmermeer

Op Rodi Haarlemmermeer volg je het laatste nieuws uit Haarlemmermeer. Rodi Haarlemmermeer informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Haarlemmermeer

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Haarlemmermeer in je mailbox.