Haarlemmermeer kiest voor geen ongeadresseerd reclamedrukwerk meer

Algemeen
Huis-aan-huis-bladen, zoals Westerpost, blijven wel op de deurmat vallen.
Huis-aan-huis-bladen, zoals Westerpost, blijven wel op de deurmat vallen. (Foto: Rodi Media)

HAARLEMMERMEER - Vanaf 1 oktober ontvangen inwoners van Haarlemmermeer geen ongeadresseerd reclamedrukwerk meer, tenzij zij de Ja-sticker op de brievenbus hebben geplakt. Dat heeft de gemeenteraad van Haarlemmermeer besloten. Doel van de invoering van de Ja-sticker is papierbesparing om zo toe te werken naar Nederland Circulair 2050. Huis-aan-huis-bladen, zoals Westerpost, blijven wel op de deurmat vallen.

Als er geen sticker op de brievenbus zit dan geven bewoners daarmee aan geen ongeadresseerd reclamedrukwerk te willen ontvangen, maar wel huis-aan-huisbladen. Ongeadresseerd reclamedrukwerk wordt alleen verspreid onder inwoners die daarvoor kiezen. Zij geven dat aan via de Ja-sticker op de brievenbus.

Lokale geberutenissen

Voor huis-aan-huisbladen geldt dat zij voor minimaal 30 procent redactionele inhoud moeten hebben die betrekking heeft op nieuws over lokale gebeurtenissen. Anders wordt het blad aangemerkt als reclamedrukwerk. 

Ja-stickers worden voor 1 oktober verspreid via weekbladen en reclamefolders. Verder zijn de stickers verkrijgbaar op de gemeentekantoren, locatie Beukenhorst en locatie Polderlanden en de servicepunten van de gemeente Haarlemmermeer in Nieuw-Vennep en Halfweg.

De invoering van de Ja-sticker is een maatregel tegen verspilling. Gemiddeld gooien drie op de tien huishoudens ongeadresseerd reclamedrukwerk ongelezen bij het afval. Met als gevolg een grote verspilling van papier, energie, water en onnodige vervuiling door uitstoot van CO2. Jaarlijks ontvangen inwoners per huishouden momenteel gemiddeld 26 kilo aan ongeadresseerd reclamedrukwerk. 

Lees ook: Brievenbussen in Hoofddorp, hier staan ze


JA-sticker 

Inwoners die na 1 oktober 2022 toch ongewenst reclamedrukwerk krijgen, kunnen dat melden bij de gemeente. Dat is het geval als er geen Ja-sticker of een Nee/Nee-sticker op de brievenbus zit en tóch ongeadresseerd reclamedrukwerk is bezorgd. Melden kan via het online MOB-formulier (Meldingen Openbare Buitenruimte), categorie Overlast - Reclame. 

Er zijn afvalvrije alternatieven voor reclamedrukwerk. Zo zijn folders digitaal te bekijken op allefolders.nl. Ook is het mogelijk zelf een folderpakket samen te stellen en thuis te laten bezorgen. Kijk hiervoor op: https://kiesjefolders.nl/.

Ondanks dat deze na 1 oktober niet meer nodig is, kunnen inwoners een NEE/JA-sticker op de brievenbus laten zitten. Zij krijgen geen post in de bus waar hun adres niet op staat, maar wel huis-aan-huisbladen.

Voor meer informatie op de website van de gemeente Haarlemmermeer of via: info@haarlemmermeer.nl onder vermelding van ‘Ja-sticker’.

Gepubliceerd op: 22 sep 2022