Column GGD Kennemerland: ‘Niet beginnen met roken is het allerbeste’

Partnerbijdrage
Afbeelding
(Foto: 2MOONS)

Vanaf 1 oktober start voor de tiende keer de 28 dagen niet roken reis met Stoptober. Inmiddels hebben al meer dan 400.000 mensen – ook bekende Nederlanders - succesvol meegedaan met de grootste stoppoging van Nederland. Met elkaar hebben we bewezen dat Stoptober werkt. Als GGD ondersteunen we dit initiatief dus maar al te graag. Ik kan over het onderwerp helaas maar al te goed meepraten. 

Als jongere ging ik voor de bijl. Ook nu blijkt dat het percentage jongere helaas de grootste groep rokers is. Zowel sigaretten en tegenwoordig ook vapen, wat echt niet onschuldig is. Ook daar zit nicotine in. Ruim twintig jaar geleden ben ik gelukkig gestopt met roken. 

Verslaving

Verslaving is iets heel ernstigs; verslaving doet iets in je hoofd. Daarom is het ook zo belangrijk dat je niet begint met roken. Je bent eigenlijk je hele leven een ex-roker. Ik ben nog steeds bang om een sigaret aan te raken, alhoewel ik de geur vreselijk vind.

Hard maken

Daarom dat wij ons hard maken voor zoveel mogelijk rookvrije plekken in Kennemerland. Alle plekken waar kinderen komen, hebben prioriteit. Ieder kind dat geboren wordt, moet de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien. De ambitie is dat er in 2035 een Rookvrije Generatie is. Een pittige opdracht, maar we moeten alles op alles zetten om die te halen.

Stoppen

Misschien rookt u en zou u daar het liefst zo snel mogelijk mee stoppen. Dan moedig ik u van harte aan om mee te doen aan Stoptober. Stoppers kunnen weer gebruik maken van de gratis Stoptober-app. 

Berichten

Daar vindt u onder meer motiverende berichten en een ‘noodhulp’ lijn. De Stoptober-app is beschikbaar voor iOS en Android, en is te downloaden van eind september tot 31 oktober.

App

De app kan vervolgens het hele jaar gebruikt worden. Stoptober werkt omdat je het niet alleen doet. En dat is fijn, want stoppen is echt niet makkelijk. Maar het biedt zoveel: minder stress, meer gezondheid en je houdt ook nog een mooi zakcentje over tegenwoordig.

Samen

Aan alle deelnemers: heel veel succes gewenst! Laten we samen op pad gaan naar een rookvrije regio Kennemerland.

Directeur Ciska Scheidel