Gitarist en componist Ton Mulders onverwacht overleden

Algemeen
Ton Mulders, ooit winnaar van de Nederlandse Popprijs, is klassiek opgeleid gitarist en is een bekende muzikant in onze regio.
Ton Mulders, ooit winnaar van de Nederlandse Popprijs, is klassiek opgeleid gitarist en is een bekende muzikant in onze regio. (Foto: aangeleverd)

HEILOO - Vorige week zaterdag kwam er onverwacht een eind aan het leven van gitarist en componist Ton Mulders, na een kort, maar hevig ziekbed. Ton is 67 jaar geworden en stond vol in het leven, als componist en musicus. Drie weken geleden gaf hij in het Witte Kerkje van Groet een prachtig concert met zangeres Betty Borstlap, Duas Luas, twee manen. Hij was nog maar kort geleden geopereerd, maar zag dat vooral als een hinderlijke onderbreking van spelen, spelen, spelen. En gaf een schitterend concert.

door onze verslaggever Ed Bausch

“Hij raakt daar wel een snaar”. Dat wordt wel gezegd van iemand die op een moment iets verwoordt dat in de lucht hangt of iets dat niemand nog dacht of zei. ‘De toon snijdt hout’, zo wordt dan ook gezegd. Welnu, elke snaar die Ton Mulders beroerde, aansloeg, tokkelde: elke snaar was raak. Elke toon die hij ermee opriep sneed hout. Het was de zachte toon van een intens lieve man.

Een toon van Ton was als een uitnodiging: “Kom stap mee in een cadans naar een fijne wereld. Al is het maar voor even.”

In besloten kring begraven

Ton was als componist lid van het Kunstenaars Centrum Bergen. Ooit won hij de Nederlandse Popprijs, als klassiek opgeleid gitarist. De laatste jaren legde hij zich nog meer toe op componeren en dan die muziek uitvoeren. In zijn duo’s Camusto en Duas Luas. Hij kwam, naast zijn werk als docent, tot een vorm van nieuwe kamermuziek, heel melodieus en harmonieus met invloeden uit de hele wereld maar wel helemaal met zijn eigen toon. Ton Mulders is donderdag in besloten kring begraven op de natuurbegraafplaats bij Alkmaar. Zaterdag 1 oktober van 15.00 tot 18.00 uur is er in Hoeve Overslot in Egmond aan den Hoef een middag van afscheid, voor wie wil komen. Veel musici zullen optreden, hem erend, zijn werk spelend. Want met Ton Mulders is een heel geliefd, bescheiden persoon en musicus weggeraakt, veel te vroeg, want hij zag nog een heel leven voor zich, met zijn vrouw.

Bekijk hieronder DUAS LUAS met Betty Borstlap - Vocals, lyrics, music Ton Mulders -  guitar, music Karen Opstelten - cello Ton Voermans.