Pupillentrainers Trias liepen de halve marathon van Egmond

Algemeen
V.l.n.r. de pupillentrainers Mariska Vredenburg, Peter van Tiel, Barbara Brouwer en René Walraven.
V.l.n.r. de pupillentrainers Mariska Vredenburg, Peter van Tiel, Barbara Brouwer en René Walraven. (Foto: Ed Bausch)

HEILOO - Overal vandaan, van heinde en verre kwamen de duizenden lopers afgelopen zondag naar Egmond aan Zee. Van atletiekvereniging Trias Heiloo waren het diverse pupillen die de tien kilometer volbrachten. Drie van de vier pupillentrainers stortten zich op de halve marathon, het landelijk befaamde parcours door de duinen en over het strand. Het is een parcours waar de lopers te maken kunnen hebben met extreme weersomstandigheden, met nauwelijks hard strand, vrij waaiende tegenwind en dergelijke. Nog afgezien van kou, want net aan het begin van het nieuwe jaar weet je het maar nooit.

Door Ed Bausch

“Nou, afgelopen zondag was het gewoon warm”, zeggen Mariska, Peter en Barbara.” Peter liep zelfs in korte broek. Peter en Mariska liepen al voor de elfde keer. Voor Barbara was het de eerste halve marathon. “Dus ik heb absoluut een persoonlijk record gelopen”, zegt ze lachend. “Twee uur en vier minuten.” Peter en Mariska deden er zo rond 1 uur en 55 minuten over. “Je doet dit dus niet voor de tijden, de omstandigheden zijn zeker daar ook altijd anders. En je loopt te midden van velen.”

‘Het enthousiaste publiek langs de route was geweldig’

Het is dus vooral de prachtige ervaring. “Het is het leukst om het op je gemak te doen. Nadeel is wel dat het strand dan wel al behoorlijk is omgeploegd door de voorgangers. De eerste lopers gaan nog over hard zand vlak langs de zee. Sinds een paar edities is wel de volgorde in de route omgedraaid, je begint nu over het strand, vanaf de noordpunt op de boulevard in Egmond en dan door de duinen terug. Dat is echt veel beter. Maar goed, nu ging het over het strand dus wel tegen harde zuidwestenwind in….. Het publiek onderweg is natuurlijk geweldig, zeker als je eigen clubgenoten je ergens langs de route aanmoedigen.”

De tekst loopt door onder de foto.


Een deel van de pupillen van Atletiekvereniging Trias, met hun trainers. - Foto: Ed Bausch

Fijne club

Terwijl haar collega-trainers woensdagmiddag al op pad gaan met de pupillen vertelt Barbara in de kantine nog wat door. “Ik wilde dit gewoon een keer hebben gedaan. Ik train best flink, achter elkaar fietsen, zwemmen, lopen en weer terugfietsen. Zes jaar ben ik hier nu trainer en dat is ontzettend leuk. Ik heb het hier gewoon geleerd van de anderen en je krijgt natuurlijk clinics van de vereniging en van de Atletiekunie en ook voedingsadviezen en dergelijke.” Trias heeft 68 pupillen, op 500 leden. “Het is best een grote vereniging, we hebben een mooie baan (sinds 1991 van kunststof) en prima voorzieningen. We zijn natuurlijk wel een atletiekvereniging, het lopen is maar een van de onderdelen. Hoewel de pupillen natuurlijk nog niet meteen met het speerwerpen, polsstokhoogspringen en discuswerpen beginnen, dat komt later.” 

De volgende uitdaging is de Groet Uit Schoorl Run op 12 februari. Kijk ook op avtrias.nl.