De Hoekse Vuurtoren ontvlamt opnieuw

Cultuur
Vanaf zaterdag 21 augustus t/m half oktober zal de vuurtoren ‘Het Hoge Licht’ weer ontbranden.
Vanaf zaterdag 21 augustus t/m half oktober zal de vuurtoren ‘Het Hoge Licht’ weer ontbranden. (Foto: enterthemothership.com)

Het gebied Hoek van Holland is ontstaan als zandplaat in de monding van de Maas, toen deze na de Sint-Elisabethsvloed van 1421 steeds verder verzandde. In 1863 werd besloten tot de aanleg van de Nieuwe Waterweg. 

Het tracé liep door de Hoek van Holland, daar ontstond een primitieve nederzetting, de “Oude Hoek” (tegenwoordig het Zuidelijk Strandcentrum), waar zich veel arbeiders en hoger personeel van Rijkswaterstaat vestigden. 

‘Rotterdam aan zee’

Hoek van Holland viel aanvankelijk bestuurlijk onder de gemeente ‘s-Gravenzande. Een poging van de Hoekenezen om de plaats om te vormen tot een zelfstandige gemeente mislukte, op 1 januari 1914 werd Hoek van Holland bij Rotterdam gevoegd. Na de Eerste Wereldoorlog begon het dorp zich tot badplaats te ontwikkelen, het wordt sindsdien informeel ook wel “Rotterdam aan zee” genoemd.

Vuurtoren ‘Het Hoge Licht’

Een belangrijk onderdeel van het maritiem erfgoed in Hoek van Holland is de vuurtoren ‘Het Hoge Licht’. Vuurtorens droegen vroeger echt vuur bovenin om de schepen de goede weg te wijzen. In het kader van het jaar waarin 150 jaar Nieuwe Waterweg wordt gevierd willen we het vuur weer terug brengen in deze iconische Vuurtoren, door deze letterlijk in het vuur te zetten. 

Het vuur wordt over de lengte van de vuurtoren geprojecteerd

Niet zoals in vroeger tijden in de top van de vuurtoren, maar over de lengte van de vuurtoren wordt het vuur geprojecteerd. De gemeente Rotterdam vroeg Studio Jeroen Everaert om een ontwerp te maken voor deze parel van Hoek van Holland. Samen met stakeholders uit Hoek van Holland is het concept van de brandende vuurtoren ontwikkeld. De verlichting was afgelopen najaar al te zien, en vanaf zaterdag 21 augustus t/m half oktober zal de vuurtoren ‘Het Hoge Licht’ weer ontbranden.

Nooit kwam je zo mooi de Hoek binnen

Wat de vuurtoren extra leuk maakt is dat daarlangs sinds kort de verlengde Hoekse Baan loopt. De H6. Het is een nieuwe manier om Hoek van Holland binnen te komen. Rechts de vuurtoren (vanuit Rotterdam) en links de Stenaline. Je komt echt schitterend binnen. Nooit kwam je zo mooi de Hoek binnen.