Vanaf zaterdag 21 augustus t/m half oktober zal de vuurtoren ‘Het Hoge Licht’ weer ontbranden.
Vanaf zaterdag 21 augustus t/m half oktober zal de vuurtoren ‘Het Hoge Licht’ weer ontbranden. (Foto: enterthemothership.com)

De Hoekse Vuurtoren ontvlamt opnieuw

Cultuur

Het gebied Hoek van Holland is ontstaan als zandplaat in de monding van de Maas, toen deze na de Sint-Elisabethsvloed van 1421 steeds verder verzandde. In 1863 werd besloten tot de aanleg van de Nieuwe Waterweg. 

Het tracé liep door de Hoek van Holland, daar ontstond een primitieve nederzetting, de “Oude Hoek” (tegenwoordig het Zuidelijk Strandcentrum), waar zich veel arbeiders en hoger personeel van Rijkswaterstaat vestigden. 

‘Rotterdam aan zee’

Hoek van Holland viel aanvankelijk bestuurlijk onder de gemeente ‘s-Gravenzande. Een poging van de Hoekenezen om de plaats om te vormen tot een zelfstandige gemeente mislukte, op 1 januari 1914 werd Hoek van Holland bij Rotterdam gevoegd. Na de Eerste Wereldoorlog begon het dorp zich tot badplaats te ontwikkelen, het wordt sindsdien informeel ook wel “Rotterdam aan zee” genoemd.

Vuurtoren ‘Het Hoge Licht’

Een belangrijk onderdeel van het maritiem erfgoed in Hoek van Holland is de vuurtoren ‘Het Hoge Licht’. Vuurtorens droegen vroeger echt vuur bovenin om de schepen de goede weg te wijzen. In het kader van het jaar waarin 150 jaar Nieuwe Waterweg wordt gevierd willen we het vuur weer terug brengen in deze iconische Vuurtoren, door deze letterlijk in het vuur te zetten. 

Het vuur wordt over de lengte van de vuurtoren geprojecteerd

Niet zoals in vroeger tijden in de top van de vuurtoren, maar over de lengte van de vuurtoren wordt het vuur geprojecteerd. De gemeente Rotterdam vroeg Studio Jeroen Everaert om een ontwerp te maken voor deze parel van Hoek van Holland. Samen met stakeholders uit Hoek van Holland is het concept van de brandende vuurtoren ontwikkeld. De verlichting was afgelopen najaar al te zien, en vanaf zaterdag 21 augustus t/m half oktober zal de vuurtoren ‘Het Hoge Licht’ weer ontbranden.

Nooit kwam je zo mooi de Hoek binnen

Wat de vuurtoren extra leuk maakt is dat daarlangs sinds kort de verlengde Hoekse Baan loopt. De H6. Het is een nieuwe manier om Hoek van Holland binnen te komen. Rechts de vuurtoren (vanuit Rotterdam) en links de Stenaline. Je komt echt schitterend binnen. Nooit kwam je zo mooi de Hoek binnen.

Afbeelding
Een fijne pakjesavond voor iedereen dankzij Actie Pepernoot Algemeen 16 nov, 15:05
Afbeelding
Weekendafsluiting A20 tussen Maassluis en Kethelplein Algemeen 15 nov, 11:08
Afbeelding
Automobilist rijdt tegen boom Hoeksebaan Hoek van Holland 112-nieuws 15 nov, 06:30
Afbeelding
Miljarden voor stations, OV- en fietsverbindingen in de regio Algemeen 14 nov, 21:01
Afbeelding
WK 2022 in Qatar: speelschema & wanneer speelt Nederland? Sport 14 nov, 14:39
Afbeelding
The Legends! Najaarsconcert Rotterdam aan Zee Cultuur 12 nov, 09:08
Afbeelding
Hook XV kan niet voor stunt zorgen Sport 11 nov, 15:11
Afbeelding
Afzien bij eerste BIZ Hoek van Holland Trail Run Sport 11 nov, 09:14
Afbeelding
Torpedo’s of watermijnen in Bunker Bremen Algemeen 11 nov, 09:09
Afbeelding
Zelf oliebollen maken: het ultieme recept! Algemeen 11 nov, 08:34
Afbeelding
Bijna € 865 miljoen voor de opgaves in Zuid-Holland Politiek 10 nov, 15:23
Afbeelding
Genomineerden ‘Hoekse Ondernemer van het Jaar 2022’ bekend Algemeen 10 nov, 14:06
Afbeelding
Sinterklaas-films: deze moet je gezien hebben! Algemeen 10 nov, 09:23
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Hoek van Holland

Op Rodi Hoek van Holland volg je het laatste nieuws uit Hoek van Holland. Rodi Hoek van Holland informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Hoek van Holland

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Hoek van Holland in je mailbox.