Ouders in shock: tienerdochter Ingo Halfweeg slachtoffer van loverboy en drugsnetwerk in Wieringerwerf

Nieuws
Het was haar veertienjarige 'vriendje' die haar verleidde met wietlolly's en alcohol.
Het was haar veertienjarige 'vriendje' die haar verleidde met wietlolly's en alcohol. (Foto: Pexels)

REGIO - Een aangrijpende Facebookpost van Ingo Halfweeg heeft de aandacht getrokken van verontruste ouders. Het bericht van Ingo, eigenaar van de Wieringer Frietkraam, onthult het schokkende nieuws dat hun dochter betrokken is geraakt bij het drugsmilieu via een loverboy. 

Door: Sandra Ooms

Hoewel ze geen namen noemen, delen Ingo en zijn vrouw Annemarie uit de regio Wieringerwerf deze persoonlijke ervaring om andere ouders bewust te maken van dit gevaarlijke probleem. Het bericht is al vele keren gedeeld. Wij namen contact op met Ingo om te vragen wat er precies is gebeurd en hoe het nu, zo kort na deze ontdekking, met zijn gezin gaat.  

Nu is het klaar!

Ingo vertelt: “Het is een proces van maanden geweest, waarin vreemd gedrag van onze vijftienjarige dochter en rare acties elkaar opvolgden. We kregen geen grip op haar, wisten alleen dat er van alles aan de hand was. Ze wilde niets vertellen maar onheilspellende signalen waren er des te meer. Zo leek het een keer alsof ze vergrote pupillen had, ook hebben we eens vapes en alcohol in haar bed gevonden. Ze verzon dan steeds weer een smoes en draaide er omheen. Ze belde een paar keer naar huis dat haar fietsband lek was en dat ze niet thuis kon slapen. Die band had ze met haar vriendje van veertien zelf lek geprikt, om vooral maar niet naar huis te gaan. Natuurlijk haalden we haar op. Steeds weer. Waar ze ook was. Hoe vaker we haar ermee confronteerden, hoe meer ze zich van ons verwijderde. Totdat ze bijna niets meer vertelde en teruggetrokken was en stil. Totaal niet zoals onze dochter eerst was.” Vorige week barstte de bom. “Ze vroeg of ze naar een feestje mocht. Wij stemden in, mits ze om 22.30 uur thuis zou zijn. Tot onze opluchting kwam ze keurig op de afgesproken tijd thuis. Mijn vrouw meende echter iets te hebben gehoord later die nacht. Omdat we rond en in ons huis beveiligingscamera’s hebben hangen, besloten we de volgende ochtend om de beelden te bekijken.” Deze onthulden de schokkende waarheid: hun dochter was direct na haar thuiskomst stiekem via haar slaapkamerraam weer vertrokken om de volgende ochtend om 5.30 uur terug te komen. Direct gingen alle alarmbellen af. “’Nu is het klaar!’, brulde ik, “ik sluit de frietkraam en we pakken het probleem aan!”

14-jarige dealers

De ontdekking heeft Ingo diep geraakt, en zijn emoties zijn voelbaar wanneer hij zijn verhaal vertelt. Nooit had hij kunnen bedenken dat zijn nog maar vijftienjarige dochter betrokken zou raken bij drugs. “Dat verwacht je toch ook niet? Het is ronduit schokkend!” zegt hij met dichtgeknepen keel. Het was haar veertienjarige ‘vriendje’ die haar verleidde met wietlolly’s en alcohol, maar het probleem bleek veel groter te zijn dan ze hadden gedacht. Ingo stelt dat het drugshandeltje onder jongeren een epidemie is geworden, niet alleen in Wieringerwerf maar ook in het omliggende gebied. In en rond alle dorpen in de omgeving lopen jonge jochies met drugs in hun rugzakken. In Den Oever zijn ze gesignaleerd bij het ijsbaantje, waar ze alcohol weggeven. Ze dealen ook met andere spullen. Hij heeft nog geen harde bewijzen, maar de overweldigende reacties op zijn Facebook-bericht wijzen op de verontrustende realiteit. Ingo: “Hoe verzin je het om als 14 jarige te dealen en andere mensen op weg te helpen om naar de klote te gaan?” 

Een vlucht naar Zweden

Direct na de ontdekking heeft Ingo zijn frietkraam gesloten om met zijn dochter te vertrekken naar hun vakantiehuis in Zweden. “Annemarie heeft hier alles in werking gesteld om ervoor te  zorgen dat we onze dochter uit dit milieu kunnen trekken. Ze heeft afspraken geregeld met instanties en contact opgenomen met de politie en de school. In Zweden hebben we gesprekken gehad met een goede vriend waarvan zijn familie ook zwaar drugsgebruik mee heeft gemaakt door dezelfde familie waar onze dochter nu ook mee te maken heeft. Het klinkt gek, maar halverwege ons verblijf in Zweden zag ik mijn dochter weer een beetje terugkomen. Ik herkende haar weer. Ze was even niet meer het ontzettende boze, onrustige en stiekeme meisje van hiervoor. Ik kon haar weer een beetje bereiken. Gek genoeg hebben we het nog best leuk gehad in Zweden. Natuurlijk is het probleem niet in één week opgelost.”

Ik ga pas normaal doen, als jullie uit elkaar gaan

Ingo vervolgt: “Mijn dochter is nog steeds verliefd op haar loverboy, het is ongelooflijk. Dat krijg je er niet zomaar uit. Wat we ook zeggen, en hoe we ook op haar inpraten. Zo loog ze plots dat zij achter hem aan was gegaan en niet andersom. Daar trappen wij niet meer in. We ontdekten dat een loverboy een bepaalde routine aanhoudt. Hij probeert als eerste stap het meisje afhankelijk te maken van hem en haar te laten breken met haar ouders. Onze dochter zei vreemde dingen zoals: ‘ik ga pas normaal doen als jullie uit elkaar gaan’. Wat is dat voor tekst? Dat verzin je toch niet als kind? Het zal nog best een lange weg worden met gesprekken met instanties én met elkaar.”

‘Ik hoop dat wij op tijd zijn’ 

De politie vertelde het echtpaar dat ze super goed gehandeld hebben door direct te vertrekken naar Zweden, een goede uitvalsbasis! Ingo: “Gelukkig hadden wij het snel door dat ons kind rare dingen deed, want je moet er niet aan denken dat je kind in de drugswereld beland of erger nog... de prostitutie. Ik hoop dat wij op tijd zijn. Wij delen dit verhaal om alle ouders te waarschuwen. Ik wil dat elke ouder die ook maar iets vreemds merkt aan hun kind gelijk aan de bel trekt.”

Strenge afspraken

Nu Ingo en zijn dochter weer terug zijn uit Zweden begint het traject in Nederland. “We hebben een afspraak bij Incluzio, een instantie die hierin gespecialiseerd is. De school heeft heel adequaat gereageerd. We brengen en halen onze dochter van en naar school en zij zien daarop toe. Ook hebben we haar mobiele telefoon afgepakt. Het zijn strenge afspraken, maar het is nodig om haar hieruit te halen. Laten we hopen dat we dit met ons gezin gaan redden.”

Een loverboy werkt op verschillende manieren. De meest bekende is die van een jongen die er goed uitziet en een vlotte babbel heeft. Hij is lief voor het meisje dat hij op het oog heeft. Hij geeft haar warmte. Soms is er eerst online contact. Met een paar WhatsAppjes kan hij haar vaak al inpakken. Daarna probeert hij haar afhankelijk van hem te maken. Bijvoorbeeld door haar ruzie te laten maken met haar beste vriendin en haar ouders. Zo zorgt hij ervoor dat ze alleen nog maar met hem kan praten en omgaan. Hij zal haar ook wijsmaken dat de politie niet te vertrouwen is. En hij zal haar dingen laten doen die ze eigenlijk niet wil. Hij laat haar bijvoorbeeld een lening of een telefoonabonnement afsluiten op haar eigen naam, terwijl hij er gebruik van maakt. Of ze wordt ingezet in de drugshandel of prostitutie. Soms onder dreiging, soms via chantage. Soms door drugs aan je te geven, soms met geweld. Een loverboy is een mensenhandelaar. Loverboy is dus een veel te lief klinkende term. Het zijn namelijk gewetenloze criminelen die snel veel geld willen verdienen ten koste van kwetsbare slachtoffers.