Laatste Maycretewoning uit het straatbeeld verdwenen

Nieuws
De prefab Maycrete woning.
De prefab Maycrete woning. (Foto: aangeleverd)

Bij de wederopbouw vanaf 1946 was er in de polder grote behoefte aan woningen, dat mochten ook tijdelijke huizen zijn. Heel geschikt hiervoor was een Engelse uitvinding, de prefab Maycrete woning, zo genoemd naar de ontwerper Mayback en het Engelse woord voor beton, concrete.

In Slootdorp werd een rijtje van deze betonwoningen gezet, in Wieringerwerf verscheen een hele wijk, in de volksmond ‘Betondorp’ genoemd maar het was officieel de Fazantstraat. Enkele panden waren in gebruik als winkel. Deze twee-onder-een-kapwoningen werden van hout en gewapend beton gemaakt. De woningen waren gelijkvloers en hadden een keuken, een woonkamer, een badkamer met toilet én douche – voor die tijd een bijzondere combinatie – en drie slaapkamers plus een inpandige berging.

Verdwenen

De verwachte levensduur was circa 15 jaar maar die van Betondorp Fazantstraat hielden het vol tot 1989, het jaar van de sloop. De woning op de foto stond tot februari 2024 in Wieringerwerf aan de Marijkestraat, ik denk dat het de enige en laatste was in de hele polder! De woning stond verscholen tussen het pand van firma Geertsma, wat later De Boeier Sportprijzen heette, en het PEN-huis aan de Marijkestraat.

Een medewerker van Geertsma, de familie Koornstra heeft hier lang gewoond. De woning stond aanvankelijk los van het bedrijfspand, met de later aangebouwde garages werd het een geheel. Het huisje kreeg aan de voorkant een stenen gevel. De ramen aan de zijkant waren authentiek. Binnen kon je goed zien hoe de constructie van het dak was. Het huisje moest wijken voor nieuwbouw. Gelukkig hebben we de foto’s nog. Ina Hoogenbosch-Glas.